Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Φεβ 2009

Συλλογική σύμβαση ΟΕΝΓΕ - υπουργείου Υγείας: ποια απ’ όλες;

Με ωμή παραβίαση της σύμβασης που υπογράφηκε μόλις τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση διά του υπουργείου Υγείας προκαλεί με τη στάση της την οργή των νοσοκομειακών γιατρών. Το νομοσχέδιο που έφερε τελικά στη Βουλή προς ψήφιση και στo οποίο κάνει σειρά τροποποιήσεων ακόμα και σε σχέση με αυτό που κατέθεσε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, λίγες ήμερες πριν:
α) Ψαλιδίζει τα οικονομικά αιτήματα στα οποία είχαν αρχικά καταλήξει (αυξήσεις μικρότερες των συμφωνημένων, δεν κάνει καμιά αναφορά στο θέμα του ωρομισθίου των εφημεριών, που θα προσέγγιζε σε βάθος τριετίας αυτό των δημοσίων υπάλληλων, φορολογεί όλες τις εφημερίες με 20%, ενώ υπήρχε δέσμευση οι εφημερίες πέραν των τεσσάρων να είναι αφορολόγητες.
β) Οι προσλήψεις που είχε υποσχεθεί (2.000 το 2009 και 2.500 το 2010) από δεδομένες γίνονται «προγραμματιζόμενες», ενώ ψαλιδίζεται και ο αριθμός τους (1.500 ειδικευμένοι το 2009).Στην πράξη αυτό σημαίνει μετάθεση (στο σκοτεινό μέλλον) της προοπτικής να εφημερεύουν οι γιατροί 7 φορές το μήνα, όπως είχε συμφωνηθεί, κατά παράβαση βέβαια και αυτό των δύο εφημεριών για τους ειδικευμένους –4 για τους ειδικευόμενους κατά μέσον όρο την εβδομάδα, όπως ισχύει βάσει του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.
γ) Σε ό,τι άφορα δε τις άμεσες προσλήψεις των νοσηλευτών, οι εξαγγελλόμενες 5.000 κατανέμονται σε βάθος τριετίας (η διαδικασία πρόσληψης ισχύει για μία τριετία[!] από τη δημοσίευση του νόμου), ενώ κινδυνεύουν να μπλεχτούν στα γρανάζια των ενδοαστικών αντιθέσεων (κατά το ΑΣΕΠ, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, οι διατάξεις που αφορούν τις διαδικασίες πρόσληψης φέρονται αντισυνταγματικές ).

Είχαμε γράψει παλαιοτέρα ότι η συγκεκριμένη σύμβαση που υπογράφηκε από την ομοσπονδία των γιατρών απέχει από το να χαρακτηριστεί νίκη και η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να επαληθευτούμε τόσο γρήγορα. Οχι μόνο δεν ικανοποιούνται τα βασικά αιτήματα των γιατρών για τα όποια κινητοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα και που στο κύριο μέρος τους αφορούσαν τη μείωση του αριθμού των εφημεριών, αλλά καταδεικνύεται ότι οι συμβιβασμοί που έγιναν στη βάση «καλών προθέσεων» μάλλον άνοιξαν την όρεξη του… υπουργείου, που επανήλθε συντομότατα δριμύτερο.
Ετσι η συμφωνία με το υπουργείο, να εφημερεύουν όπως σήμερα μέχρι την 1η Ιουλίου 2009, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να γίνουν προσλήψεις, κινδυνεύει να μετατεθεί πολύ πιο πέρα από την ημερομηνία αυτή, παρατείνοντας τα αδιέξοδα τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών.
Δικαιολογημένη η έκρηξη οργής τους όπως εκφράστηκε με τη 48ωρη για την υπόλοιπη Ελλάδα και την τριήμερη για την Αθήνα απεργία, καθώς και με το κλείσιμο της εφημερίας σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας.
Δωρεάν μαθήματα πάντως δίνουν οι εξελίξεις αυτές στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ που ετοιμάζεται να αντιγράψει την ομοσπονδία των γιατρών προκειμένου να παζαρέψει την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου του ωραρίου των εργαζομένων με «αυξήσεις» και προσλήψεις .