Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

8 Φεβ 2009

Οι προκλήσεις στην ασφαλιστική εταιρία ING συνεχίζονται

Η ασφαλιστική εταιρία ING στην Ελλάδα ανακοίνωσε ομαδική μείωση του προσωπικού κατά 100 άτομα, που σημαίνει ότι απολύεται ένας στους τέσσερις. (Είναι σαφές ότι αν ανακοινώνονται 100 απολύσεις τότε στην πραγματικότητα το νούμερο θα είναι διπλάσιο). Το γεγονός παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης αλλά αυτό που στην πράξη συνέβη ήταν ότι μειώθηκαν τα κέρδη, και ενώ πέρσι έβγαλαν κέρδη 6 εκατομμύρια, φέτος δεν θα βγάλουν κέρδη. Ο πακτωλός των κερδών που έβγαζαν επί σειρά ετών ξεχάστηκε σε μία στιγμή και αμέσως προσπάθησαν να παρουσιάσουν εικόνα μεγάλου προβλήματος. Ομως, όποιος έχει οικονομικά προβλήματα δε διαφημίζεται με τον νούμερο ένα πιλότο φόρμουλας στον κόσμο, ούτε εξαγοράζει εν μέσω κρίσης εταιρία στην Τουρκία. Ούτε βέβαια δίνει τα πακέτα που έδωσαν στο γενικό μάνατζερ παγκοσμίως που αποχώρησε, εικασία που γίνεται αφού δεν ανακοινώθηκε ότι η αποχώρηση δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχο πακέτο.
Σε αυτό το «παιχνίδι» είναι σίγουρο ότι θα την πληρώσουν αυτοί που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι. Αυτοί που αγωνίστηκαν τόσα χρόνια για αυτήν την εταιρία, που μόχθησαν και δούλεψαν 20 και 30 χρόνια στην ING και που τώρα καλούνται να συμμεριστούν τα προβλήματα της διοίκησης. Αυτοί που τόσα χρόνια με το μόχθο τους δημιούργησαν πακτωλό κερδών κάνοντας κάποιους πολύ πλούσιους. Το μήνυμα είναι σαφές “Μαζί στις ζημιές-χώρια στα κέρδη”.
Την Πέμπτη 15/1/09 έγινε 24ώρη απεργία με κύριο αίτημα το πάγωμα των απολύσεων στην οποία η συμμετοχή ήταν μαζική. Το σωματείο συναντήθηκε με τη διοίκηση στην οποία υπέβαλε τα αιτήματά των εργαζομένων αλλά η διοίκηση είναι κάθετη και διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει το πλάνο της. Ακόμα και στην έκκληση του Υπουργείου Απασχόλησης, ύστερα από τριμερή διαιτησία, να παγώσουν προς το παρόν οι απολύσεις, η διοίκηση απάντησε ότι θα προχωρήσει το πλάνο της. Αλλωστε το έδειξε εμπράκτως με τις τελευταίες και προκλητικές απολύσεις. Τον Ιανουάριο απέλυσε 9 άτομα σε μία ημέρα και μέσα στον τρέχοντα μήνα έχει ήδη απολύσει δύο εργαζόμενους. Κάποιους δε από τους απολυμένους τους επαναπροσέλαβε με τετράωρη απασχόληση. Αρα οι απολύσεις δεν έγιναν γιατί περίσσευαν οι εργαζόμενοι, ούτε γιατί δεν ήταν καλοί στην δουλειά τους, αλλά για να τους επαναπροσλάβει με πιο ευνοϊκούς όρους για την εταιρία.
Το μήνυμα ήταν συγκεκριμένο «εργαζόμενοι της ING είστε μεγάλοι σε ηλικία, ακριβοί και πρέπει να σας αντικαταστήσουμε με πιο νέους, πιο ευέλικτους και πιο χειραγωγίσιμους εργαζόμενους». Είναι σαφές ότι θέλουν να ξεμπερδέψουν με την παλιά φουρνιά εργαζομένων και να την αντικαταστήσουν με μία νέα φουρνιά πιο ευέλικτη και πιο φτηνή.
Το οικονομικό κόστος των απολύσεων δεν τους ενδιέφερε ούτε καν τα παραγωγικά στοιχεία. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να δείξουν στους μετόχους ότι μπορούν να κρατήσουν τη μετοχή στα ίδια επίπεδα χωρίς να αναγκαστούν οι μέτοχοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Το επόμενο βήμα από την πλευρά των εργαζομένων ήταν δίωρες στάσεις εργασίας στις 5/2/09 και 6/2/09 και αποκλεισμός της Συγγρού ενώ η περαιτέρω στάση θα καθοριστεί στο επόμενο διάστημα.