Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

8 Φεβ 2009

Κινητικότητα στην εκπαίδευση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Σάββατο 24 Φλεβάρη στην ΕΔΟΘ στις 11 το πρωί η Ριζοσπαστική Κίνηση κάλεσε όλα τα σχήματα που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς αλλά και γενικότερα συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ασφυκτιούν με τη σιγή νεκροταφείου που προσπαθεί να επιβληθεί στον κλάδο σε συζήτηση για την αναίρεση αυτής της κατάστασης. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μάλιστα το διακίνησαν και σε συναδέλφους. Στη συζήτηση ήταν εμφανές ότι στο πώς θα αναιρεθεί η αρνητική αυτή κατάσταση και ιδιαίτερα στο πώς θα οργανωθεί η αντίστοιχη κίνηση υπάρχουν διαφορές αντιλήψεων.
Κομμάτι, π.χ., της Ριζοσπαστικής Κίνησης, που βασικά αντιπροσωπεύεται από το Δίκτυο, την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να μεταφέρει τα σχήματα των ανοιχτών συνελεύσεων κατά το τελευταίο νεανικό ξέσπασμα, και τα οποία ο χώρος της αυτονομίας τα παρουσίαζε και τα παρουσιάζει σαν τις σημερινές εναλλακτικές μορφές μαζικής αυτοοργάνωσης.
Η τοποθέτηση συναγωνιστών από το ΝΑΡ ενώ ανοιχτά δεν φαίνονταν να αντιστρατεύεται αυτή την προοπτική ωστόσο ως προς τη μορφή ήταν πιο συγκρατημένη. Η Αντεπίθεση είχε πιο σαφή διαχωρισμό και υπεράσπισε έναν χαλαρό συντονισμό που θα εξαντλήσει όμως τη δυναμική του στις επιτροπές αγώνα μέσα στους συλλόγους, όπου κατά βάση εκεί θα έπρεπε να κατευθυνθούμε. Στη συνάντηση παρευρέθη ως παρατηρητής και η Αυτόνομη Παρέμβαση από τους καθηγητές.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις δηλώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι κατά βάση θετικές επέμειναν στην ανάγκη μιας πρωτοβουλίας συντονισμού –που τελικά ανταποκρίνεται, ως μορφή, περισσότερο σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε– δυνάμεων και αγωνιστών του χώρου που θα κινείται σε δύο επίπεδα: από τη μια θα παίρνει κεντρικές πρωτοβουλίες (όπως, π.χ. συμβολικές καταλήψεις του ΤΟΠΑΔ) αλλά και θα συμβάλλει ώστε κατά συλλόγους και ΕΛΜΕ να ενωθούν όλες οι δυνάμεις που μπορούν να ενωθούν και να πιέσουν τα ΔΣ με διάφορες κινήσεις (επιτροπές αγώνα, υπογραφές, ανακοινώσεις) να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την επισήμανση της μεγάλης αναντιστοιχίας ανάμεσα στα μεγάλα εκλογικά ποσοστά της Αριστεράς (ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης) και στην οργανωτική αποσυγκρότηση, καμία από τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που παρευρέθηκαν δεν την αμφισβήτησε (αντίθετα κάποιοι υπερθεμάτισαν).
Αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης ήταν η κοινή παρέμβαση που οργανώθηκε στον ΤΟΠΑΔ τη μέρα της στάσης της ΑΔΕΔΥ όπου μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ύστερα από την προσπάθεια κατάληψης του ΤΟΠΑΔ, επιχειρήθηκε κατάληψη του οδοστρώματος μπροστά από τον χώρο των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.
Στο τέλος της συνάντησης οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην πρώτη συζήτηση συνδιαμόρφωσαν ένα νέο κάλεσμα για συζήτηση-συγκρότηση της κίνησης που το διακίνησαν πλατύτερα καθώς κοινή διαπίστωση ήταν ότι η αρχική ανταπόκριση δεν ήταν η επιθυμητή. Παραθέτουμε την ανακοίνωση:
«Ανοιχτή συνέλευση εκπαιδευτικών
Ανακοίνωση-κάλεσμα
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Γενάρη η πρώτη ανοιχτή συνέλευση εκπαιδευτικών. Στη συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων (Ριζοσπαστική Κίνηση, Αγωνιστική Κίνηση, Αντεπίθεση Εργαζομένων, Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση), μέλη άλλων (Αγωνιστική Συνεργασία), αλλά και ανένταχτοι/ες συνάδελφοι/ισσες από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Θεσσαλονίκης. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η παρέμβαση και η δράση του εκπαιδευτικού κινήματος δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της σημερινής κοινωνικής συγκυρίας (ιδωμένο, μάλιστα, μέσα από το πρίσμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη αυτό το έλλειμμα διακρίνεται ακόμα καθαρότερα –και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη). Οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν πρώτιστα στον εγκλωβισμό του παραδοσιακού συνδικαλιστικού κινήματος στις συμπληγάδες ανάμεσα στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της ηγεσίας των συνδικάτων μας, αλλά και στη συντεχνιακή λογική ενός τμήματος των εκπαιδευτικών. Συμφωνήθηκε ότι σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να θεωρούμε ‘‘φυσικό’’ χώρο παρέμβασης και δράσης μας τους συλλόγους, τα συνδικάτα και τις γενικές συνελεύσεις τους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι αναγκαία η προσπάθεια μιας άμεσης ανασυγκρότησης και ενός συντονισμού, τουλάχιστο όσων οργανωμένων ή ανένταχτων συναδέλφων/ισσών ασφυκτιούν από την αδράνεια των ‘‘επίσημων συνδικαλιστικών φορέων’’ απέναντι στην κοινωνική κρίση που διανύουμε. (Μια κρίση που όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα οξύνεται διαρκώς και περισσότερο.) Στη βάση των παραπάνω αποφασίστηκε η λειτουργία της ανοιχτής συνέλευσης σε μόνιμη βάση για την ανάληψη και τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων απέναντι στα εκπαιδευτικά αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα της συγκυρίας. Ως πρώτα τέτοια επιλέχτηκαν η ασφάλιση και η υγεία ως κοινωνικά δικαιώματα (με αιχμή το θέμα του ΟΠΑΔ) και η επιβολή επισφαλών/ελαστικών σχέσεων στην εκπαίδευση (με αιχμή το ζήτημα της ωρομισθίας). Οσοι/ες συμμετείχαμε στη συζήτηση αποφασίσαμε να απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς, που ασφυκτιούν από την αδράνεια των ‘‘επίσημων συνδικαλιστικών φορέων’’ σε νέα
ανοιχτή συνέλευση εκαπιδευτικών, την Πέμπτη, 5 Φλεβάρη, στις 7μμ, στην ΕΔΟΘ».