Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Μαΐ 2010

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!

Κορυφαίο γεγονός του τελευταίου δεκαπενθημέρου υπήρξε η μεγάλη πανεργατική απεργία της Τετάρτης 5 Μάη. Μεγαλειώδης η συμμετοχή του κόσμου. Δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι που πήραν μέρος και στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες. Παρέλυσαν τομείς και κλάδοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν της οργής και της αγανάκτησης των ανθρώπων του μόχθου ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, στο βάθεμα της εξάρτησης από ΕΕ και ΔΝΤ, στο αντιδραστικό, μαύρο, μεσαιωνικό μέλλον που σχεδιάζουν. Εγινε φανερό ότι εργαζόμενοι και νεολαία δε συναινούν με τη σφαγή τους. Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων που είχε προσυγκέντρωση στην Καμάρα συσπείρωσε χιλιάδες κόσμου. Σ’ αυτήν συμμετείχε και μαζικότατο, μαχητικό μπλοκ του ΚΚΕ (μ-λ) και της Ταξικής Πορείας. Οταν η προσυγκέντρωση κατόρθωσε να προσεγγίσει στην κυρίως απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΘ και την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου, η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν τέτοια που, προς στιγμή, οι απεργιακές συγκεντρώσεις ενώθηκαν και αποτέλεσαν ένα μεγάλο κύμα αντίστασης και απεργιακού αγώνα. Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση. Πολλοί εκτιμούσαν ότι τώρα η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη. Το σίγουρο είναι ότι για πάνω από τέσσερις ώρες διαδηλωτές πορεύονταν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης παλεύοντας για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Κι όταν ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους κατά χιλιάδες και διεκδικεί το δίκιο του, το σύστημα χάνει το έλεγχο. Στην Τσιμισκή, κι ενώ η πορεία είχε διανύσει ήδη Εγνατία, Αγ. Δημητρίου, Ιασονίδου, Εθνικής Αμύνης, η αστυνομία αποφασίζει να επιτεθεί στους διαδηλωτές με χημικά, δακρυγόνα και γκλομπς με σαφή στόχο να διαλύσει την πορεία και να την εμποδίσει να ολοκληρωθεί. Δεν το κατόρθωσαν! Παρά τις συνθήκες δυσφορίας που δημιουργήθηκαν για δεκάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με τη βία της αστυνομίας, η πορεία ανασυγκροτήθηκε και συνεχίστηκε. Το μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) με την αποφασιστική και μαχητική του στάση κατέδειξε πόσο πιο πολιτικά αποτελεσματικό είναι να έρχεσαι αντιμέτωπος με την αστυνομία, συγκροτημένα, στο δρόμο, και να επιβάλεις την απόφασή σου να ολοκληρώνεις την πορεία, παρά και ενάντια στη θέληση της αστυνομίας, από το να πετάς μια πέτρα ή ένα αβγό και να διαλύεσαι στο πρώτο χτύπημά της.

Την επόμενη μέρα ακολούθησε απογευματινό συλλαλητήριο στο οποίο η μαζικότητα της συμμετοχής απέδειξε ότι η προσπάθεια κυβέρνησης και συστήματος να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με τις αστυνομικές επιθέσεις και συλλήψεις ή να καπηλευτούν βάναυσα τον τραγικό θάνατο των τριών ανθρώπων στην Αθήνα δεν πέτυχε. Εργαζόμενοι και νεολαία δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους.

Προάγγελος της μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 5ης Μάη υπήρξαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς. Εχοντας ξεφύγει από τον επετειακό χαρακτήρα των προηγούμενων χρόνων συγκέντρωσαν εκατοντάδες εργαζομένων που έδωσαν ένα μαχητικό τόνο συνδέοντας την επέτειο της Πρωτομαγιάς με τον αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πρωτοβουλία για ένα ταξικό εορτασμό της πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετείχαν πολιτικές οργανώσεις (ΚΚΕ(μ-λ), ΝΑΡ), συνδικαλιστικά σχήματα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορους εργασιακούς χώρους, πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Καμάρα. Υπήρξαν χαιρετισμοί και ακολούθησε πορεία που έληξε μπροστά στο ΕΚΘ, εκεί όπου έχει μεταφερθεί το μνημείο του καπνεργάτη της Πρωτομαγιάς του ’36.

Η επόμενη μέρα, Κυριακή 2 Μάη, βρήκε ξανά τους εργαζόμενους και τη νεολαία στους δρόμους. Η εξαγγελία από τον Παπανδρέου των νέων αντιλαϊκών μέτρων που συνοδεύουν την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ προκάλεσε απογευματινή πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες καφετέριες της πόλης και πέρασε μπροστά στο Λευκό Πύργο για να καταλήξει τελικά στην Καμάρα. Η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη και μαζικοποιούνταν ακόμα περισσότερο από περαστικούς που άκουγαν το περιεχόμενο της πορείας και πύκνωναν στη συνέχεια τις γραμμές της.

Τις επόμενες μέρες, μετά την απεργία της Τετάρτης, έγινε φανερό ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν έχουν σκοπό να κλιμακώσουν των αγώνα. Κωλυσιεργούν στην κήρυξη νέας απεργίας, ενώ το ασφαλιστικό βρίσκεται ήδη προ των πυλών και κάλεσαν τελικά σε απογευματινό συλλαλητήριο την Τετάρτη 12 Μάη, όταν η αγορά είναι κλειστή! Στη Θεσσαλονίκη η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων συμμετείχε στη συγκέντρωση που καλούσε ΕΚΘ και ΕΔΟΘ (τοπικό παράρτημα ΑΔΕΔΥ) για τις 7 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου. Διαφοροποιήθηκε ωστόσο από τη διαδρομή της πορείας που είχαν εξαγγείλει ΕΚΘ- ΕΔΟΘ (μέσα από τους έρημους εμπορικούς δρόμους) και πραγματοποίησε πορεία στην παραλιακή λεωφόρο ακολουθούμενη από όλο τον όγκο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών. ΕΚΘ-ΕΔΟΘ δεν μπόρεσαν τελικά να πραγματοποιήσουν πορεία.

Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεχίστηκαν οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο γειτονιάς στο Ωραιόκαστρο, στις δυτικές συνοικίες και στην Τούμπα.