Σε περιόδους κρίσης οι εργοδότες βρίσκουν την ευκαιρία να δείξουν το πιο άγριο και ανελέητο πρόσωπό τους. Στο εστιατόριο Banquet, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι συνθήκες εργασίας είναι πραγματικά άθλιες για τους εργαζόμενους (αρκετοί από τους οποίους είναι μετανάστες). Δεν τηρούνται ούτε βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται καθυστερημένα, μπορεί και μετά από ένα χρόνο! Τα ένσημα είναι πολύ λιγότερα από τα νόμιμα. Τα μεροκάματα χαμηλά, πολύ χαμηλότερα απ’ όσα προβλέπει η Σ.Σ.Ε. του κλάδου και βέβαια χωρίς προσαυξήσεις για υπερωρίες, βραδινά, αργίες κ.τλ.. Όσο για τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είτε δεν καταβάλλονται καθόλου είτε δίνονται λειψά. Μάλιστα οι εργοδότες φτάνουν στο σημείο να παρακρατούν ακόμα και τα tips των εργαζομένων. Αποκορύφωμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας αποτελούν οι κάμερες στο χώρο εργασίας καθώς και τα χρηματικά πρόστιμα, τα οποία επιβάλλονται στους εργαζόμενους αν κάνουν κάποιο λάθος ή αργήσουν να προσέρθουν στην εργασία τους.
Στις συνθήκες αυτές οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Με επικεφαλής το σερβιτόρο Β. Κιτσώνη διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας του Μαρτίου αλλά και για τη μη καταβολή του δώρου του Πάσχα. Οι εργοδότες επιδίωξαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους μη συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα εργασίας των επόμενων βδομάδων το συγκεκριμένο αγωνιστή (ουσιαστική απόλυση δηλαδή μιας και δεν μπορούσε να γίνει τυπική, αφού η επιχείρηση τον απασχολούσε εδώ και έξι μήνες χωρίς να του έχει κάνει πρόσληψη!).
Με τη γνωστοποίηση του γεγονότος συγκροτήθηκε επιτροπή αλληλεγγύης από σωματεία, εργαζόμενους και νεολαίους και πραγματοποιήθηκαν κινηματικοί αποκλεισμοί του ίδιου του εστιατορίου. Αποκορύφωμα το γεγονός ότι η διαδήλωση 1000 εργαζομένων και νεολαίων που έγινε την Παρασκευή 23 Απρίλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-ΔΝΤ, κατέληξε στο restaurant Banquet και ουσιαστικά ανάγκασε τον ιδιοκτήτη να αποδεχτεί την επαναπρόσληψη του Κιτσώνη και να δεσμευτεί στο θέμα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας συνολικά για τους εργαζόμενους στο εστιατόριο.
Πρόκειται για μια πρώτη νίκη, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να γίνουν οι υποσχέσεις πράξη. Στις 4 Μάη επίκειται τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας μεταξύ του συναδέλφου, του συνδικάτου επισιτισμού και του εργοδότη. Η αγωνιστική παρουσία μας είναι απαραίτητη για να καταδείξουμε ότι η υπόθεση δεν έκλεισε. Ότι οι κινητοποιήσεις-αποκλεισμοί θα συνεχιστούν μέχρι ο εργοδότης να εφαρμόσει άμεσα όσα υποσχέθηκε.
Στην επίθεση εργοδοτών και κεφαλαίου το μόνο αποτελεσματικό όπλο που μπορούν αν αντιτάξουν οι εργαζόμενοι είναι η αλληλεγγύη τους και ο αποφασιστικός, μαζικός και μαχητικός αγώνας.