Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

16 Μαΐ 2010

Νεπάλ: Μεγάλη επιτυχία της γενικής απεργίας

Εδώ κι ένα χρόνο περίπου το Νεπάλ βρίσκεται σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που η ημερομηνία λήξης του τελειώνει στα τέλη του Μάη. Τουλάχιστον αυτό αφορά την καταληκτική ημερομηνία για τη διαμόρφωση του συντάγματος από τη Συντακτική Συνέλευση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παραταθεί η διαδικασία. Με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται για το ποιος και προς τα πού θα οδηγήσει τα πράγματα, σε μια λυσσαλέα προσπάθεια να υπονομευθεί και να μην ολοκληρωθεί η επαναστατική διαδικασία, οι εξελίξεις στη χώρα βρίσκονται σε νέο κρίσιμο σταυροδρόμι.

Από τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις για τη φετινή Πρωτομαγιά με τις εκατοντάδες χιλιάδες λαού που συμμετείχε σε αυτές, υπήρχε μια προσμονή γι' αυτό που επρόκειτο να γίνει. Πράγματι, η επίδειξη δύναμης και πειθαρχίας των Μαοϊκών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή με την κήρυξη της γενικής απεργίας. Και τους τρόμαξε όλους. Ντόπια αντίδραση, ιμπεριαλιστικά κέντρα και ρεβιζιονιστές. Στις 6 Μάη οι Μαοϊκοί αποφάσισαν να σταματήσουν τη γενική απεργία και να επιτρέψουν την τροφοδοσία του Κατμαντού όπου οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητές. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα –συνεχείς βροχές και εμφάνιση διάρροιας σε καταυλισμούς όπου έμενε κόσμος που ήρθε για τις κινητοποιήσεις, προβοκάτσιες και επιθέσεις ενάντια στα μέλη τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων- η πρωτοβουλία είναι δική τους.

Η προσπάθεια αστών, φεουδαρχών και ρεβιζιονιστών να κινητοποιήσουν το λαϊκό παράγοντα έκανε ολοφάνερο ότι εκτός από έναν ελάχιστο μηχανισμό που διαθέτουν και μπορούν να κινητοποιήσουν αλλά και τις προβοκάτσιες που πραγματοποιήθηκαν από μεριάς τους, δεν βρήκαν ανταπόκριση στο κάλεσμά τους ενάντια στους Μαοϊκούς.

Από τη μεριά των αντιδραστικών, αλλά και από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, μηδενός εξαιρουμένου (ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ινδία και Κίνα), αυτό που επιχειρείται είναι μια συμβιβαστική λύση που θα τους επιτρέπει να παραμείνουν και να έχουν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Σ’ αυτά τα πλαίσια εξηγείται η έκκληση του συνδέσμου επιχειρηματιών του Κατμαντού στον σημερινό πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να διευκολύνει τη λύση του πολιτικού αδιεξόδου. Οπως και η συνδυασμένη παρέμβαση όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων που πιέζουν ένθεν και ένθεν για μια συμβιβαστική λύση. Το ίδιο ισχύει και για τη διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό για την παραμονή –για έξι ακόμη μήνες– της δύναμης του ΟΗΕ, UNMIN.

Στην ύπαιθρο έχει αρχίσει εδώ και καιρό και πάλι η κατάληψη και αναδιανομή της γης και η ενεργοποίηση των λαϊκών κυβερνήσεων. Η προσμονή για την εξέγερση είναι κάτι απτό. Οι αντιθέσεις οξύνονται μέρα με τη μέρα.

Από τις τοποθετήσεις ανώτερων στελεχών των Μαοϊκών διαπιστώνεται πως όλα τα ζητήματα, πολιτικά και ιδεολογικά, είναι ανοιχτά και τίθενται. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα.


Η αλήθεια είναι ότι το μπαλάκι, όπως λέγεται, βρίσκεται στο γήπεδο των Μαοϊκών. Φανερή είναι και η προσπάθεια που κάνουν να «νομιμοποιήσουν» κάθε τους ενέργεια και να αποφύγουν το ξέσπασμα του εμφυλίου.

Μέχρι τώρα η τακτική τους, απροσδόκητη και αποτελεσματική, έχει αποδώσει. Στη φάση όμως που μπαίνουν πια οι εξελίξεις, όχι τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά σε διεθνές επίπεδο λόγω της γενικευμένης κρίσης του συστήματος, είναι σίγουρο ότι θα επιδράσουν και σε άλλα πεδία. Αυτή η διελκυστίνδα χειρισμών, υποχωρήσεων και επιδείξεων δύναμης από κάθε πλευρά δεν θα μπορεί να συνεχιστεί. Και τότε θα έρθει η ώρα της τελικής αναμέτρησης.