Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Ιουλ 2010

Εκτέλεσαν το δικαίωμα στην ασφάλιση!

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ!
ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Εκτέλεσαν το δικαίωμα στην ασφάλιση!

«Δεν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση, αλλά το μέλλον των επόμενων γενεών, των νέων που θα μπουν στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και συμφωνούμε απόλυτα. Εκεί που διαφωνούμε είναι στο από ποιον κινδυνεύει το μέλλον της νέας γενιάς!!! Γιατί μάλλον ο πρωθυπουργός έχει καιρό να κοιτάξει τη φάτσα του στον καθρέφτη!!!
Την ώρα, λοιπόν, που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κατάπτυστο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή περιμένοντας και την έγκριση κατά άρθρο, αφού «επί της αρχής» είναι ήδη ψηφισμένο. Αυτό το τερατούργημα που ισοπεδώνει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα λαού και εργαζομένων, μετά από πολύμηνη προετοιμασία του πολιτικού κλίματος, είναι πλέον νόμος του αστικού κράτους προβλέποντας τα χειρότερα:
- 40 χρόνια δουλειάς (12.000 ένσημα) για την κατοχύρωση πλήρους σύνταξης.
- Αύξηση όλων των ορίων ηλικίας στα 65 έτη για δικαίωμα συνταξιοδότησης. Μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 60.
- Ποινή (μείωση) 6% για κάθε έτος σε όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 65ο έτος ηλικίας χωρίς να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς.
- Οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Επιβολή ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Μέτρο που θα ισχύει από 1η Αυγούστου 2010 και θα κυμαίνεται από 3% έως 9%.
- Δραματική μείωση των συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους. Έτσι, ο συντάξιμος μισθός (πάνω στον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη) μειώνεται κατακόρυφα, αφού αυτός πλέον προκύπτει από το σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι από την τελευταία πενταετία. Επιπλέον, μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης. Από 2% ανά έτος δουλειάς που ίσχυε μέχρι σήμερα, συρρικνώνονται σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0,8% έως 1,5% ανά έτος (Πίνακας 1). Έτσι, τα 35 χρόνια δουλειάς που μέχρι σήμερα αντιστοιχούσαν στο 70% του συντάξιμου μισθού σήμερα πλέον αντιστοιχούν μόλις στο 33,19%!!! Ακόμη και για 40 χρόνια δουλειάς το ποσοστό αναπλήρωσης δεν είναι παρά μόλις 40,2% του συντάξιμου μισθού!!! Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν για μια ολόκληρη ζωή για να πάρουν ένα ισχνό ποσοστό ενός ακόμη πιο ισχνού συντάξιμου μισθού.
Τα νούμερα είναι πράγματι απελπιστικά: Για συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ (μέσος όρος επί του συνόλου του εργασιακού βίου) η αναλογική σύνταξη είναι μόλις 402 ευρώ μετά από 40 χρόνια δουλειάς!
Βέβαια, σε αυτήν υποτίθεται ότι θα προστίθεται η «βασική» σύνταξη των 360 ευρώ. Όμως, ακόμα κι έτσι το σύνολο που προκύπτει είναι εξοργιστικά χαμηλό. Πόσο μάλλον που η «βασική» σύνταξη δεν είναι καν εξασφαλισμένη, αφού θα καθορίζεται κάθε χρόνο με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα επικυρώνονται από την ΕΕ.
- Συρρικνώνεται η λίστα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Έτσι, από 1/7/2011 προβλέπεται ο περιορισμός της στο... 10% της σημερινής! Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι σε ΒΑΕ δεν προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2015 θα βγαίνουν στη σύνταξη με βάση τα γενικά όρια ηλικίας που αναφέραμε προηγουμένως και όχι νωρίτερα!
- Καταργείται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης γυναικών με ανήλικο παιδί. Ενώ μέχρι σήμερα οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στο 50ο έτος ηλικίας, τώρα και αυτό το όριο αυξάνεται στα 65!
- Επιβάλλεται τριετές πάγωμα μισθών και συντάξεων ενώ οποιαδήποτε αύξηση στις συντάξεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το πλαίσιο πειθαρχίας που θέτει το μνημόνιο!
- Επιταχύνονται οι διαδικασίες για αντιδραστικές ανατροπές σε Υγεία και Περίθαλψη. Διευκολύνεται η παρέμβαση του ιδιωτικού κεφάλαιου, δρομολογείται η προσαρμογή της Υγείας στον Καλλικράτη κ.λπ.

Να, λοιπόν, από ποιον κινδυνεύουν οι νέες γενιές! Να ποιοι ισοπεδώνουν τα δικαιώματά τους, τη ζωή τους ολόκληρη! Αυτό είναι το εργασιακό μοντέλο που ονειρεύεται και υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: εργασιακή περιπλάνηση μέχρι τα βαθιά γεράματα, προκειμένου να μαζέψεις τα απαραίτητα ένσημα που θα σου παράσχουν κάποια ψίχουλα, μία σύνταξη-επίδομα κοροϊδίας. Και συντεταγμένο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε αυτό το τερατούργημα! Διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους έσπερναν και έτρεφαν ελπίδες για το αντίθετο! Αποδεικνύοντας ότι η μόνη ελπίδα για το λαό και τους εργαζόμενους βρίσκεται στους δικούς τους αγώνες και μόνο σ’ αυτούς.
«Γαργάρα» έκαναν τα παράπονα και τις διαφωνίες τους οι πρώην συνδικαλιστές και νυν καρεκλοκένταυροι πασόκοι. Βρήκανε άλλοθι στις «βελτιώσεις»-απάτη που εμφάνισε τελευταία στιγμή ο Λοβέρδος για να τους διευκολύνει να... υποταχτούν. Όπου δήθεν το Δημόσιο θα εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις (όπως εγγυόταν μέχρι σήμερα για το σύνολο του ασφαλιστικού). Όπου θα είναι πιο φθηνή η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας (να δούμε πώς θα καλύψει τα υπόλοιπα... 39 έτη ασφάλισης ο εργαζόμενος). Όπου δίνεται παράταση μέχρι το 2011 προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει 10.000 ένσημα και το 56ο έτος ηλικίας ή με πλήρη σύνταξη στα 58 (και όποια προλάβει, πρόλαβε, γιατί μετά το 2011...).
Βρήκανε κι άλλο άλλοθι: στην αφαίρεση από το νομοσχέδιο και του διαβόητου «πρώην Προεδρικού Διατάγματος» της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της απελευθέρωσης των απολύσεων και της νομιμοποίησης της παιδικής εργασίας. Το οποίο, όμως, πήρε απλά μια μικρή παράταση.
Ωστόσο, ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να υποταχτούν. Σε αντίθεση με τους «τζάμπα μάγκες» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε αντίθεση με όλο το προσωπικό της αστικής τάξης, τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα βρίσκονται στην ΑΝΑΤΡΟΠΉ αυτού του τερατουργήματος. Στη συνέχιση του αγώνα για την υπεράσπιση-διεκδίκηση του δικαιώματος στην ασφάλιση, την περίθαλψη και τη σύνταξη για όλους τους εργαζόμενους. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ!