Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Ιουλ 2010

Αλληλεγγύη στις απολυμένες από τη δημοτική επιχείρηση του δήμου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη!

Από τον Αννα στον Καϊάφα εξακολουθούν να παραπέμπουν δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο από τη μια και ο πρόεδρος και διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης από την άλλη τις τέσσερεις εργαζόμενες των οποίων η σύμβαση εργασίας δεν κηρύχθηκε αορίστου χρόνου από τον ΑΣΕΠ (με ευθύνη των δύο προηγούμενων οργάνων) και απολύθηκαν από τη δημοτική επιχείρηση του δήμου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Κροκοδείλια δάκρυα και υποκριτική συμπάθεια για το μέλλον των εργαζομένων, ωστόσο ο ένας παραπέμπει στον άλλο ως αναρμόδιος. Ο δεξιός δήμαρχος Ευόσμου περιμένει την υπογραφή του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης για να μπούνε τα ένσημα για το διάστημα της άτυπης σύμβασης εργασίας και ο πασοκτζής πρόεδρος κωλυσιεργεί επικαλούμενος το… λογιστή του και τον… κίνδυνο να θεωρηθεί παράνομος. Φυσικά δεν βλέπει καμία παρανομία από μέρους του όταν αφήνει συμβασιούχους απλήρωτους για 8 ως 14 μήνες, ούτε όταν στέλνει έγγραφο στο ΑΣΕΠ και λέει ότι οι τέσσερεις εργάσθηκαν εθελοντικά, διαψεύδοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που βεβαιώνει ότι εργάσθηκαν με άτυπη σύμβαση το επίμαχο διάστημα. Να αναφέρουμε εδώ ότι με βάση αυτό το έγγραφο απορρίπτεται το αίτημα της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εδώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει και συνδικαλιστής, αρνείται να πάρει θέση με την πρόφαση ότι δεν ασκεί διοίκηση εδώ αλλά στο δημοτικό συμβούλιο!
Τα νομικίστικα τερτίπια που επικαλούνται οι διάφοροι «υπεύθυνοι» δήμου και δημοτικής επιχείρησης καταρρέουν πολύ εύκολα. Το επίμαχο διάστημα 2002–2004 οι συμβασιούχες εργάζονταν στο δήμο για 25 μήνες, από τους οποίους τρεις μήνες εργάστηκαν άτυπα (χωρίς έγγραφη σύμβαση) με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης. Και η μέγιστη υποκρισία: ενώ παίρνει αυτήν την απόφαση, αρνείται να την επικυρώσει με υποβολή μισθολογικής κατάστασης στο ΙΚΑ! Την ίδια ώρα έχει πάρει αντίστοιχες αποφάσεις για πολύ περισσότερους μήνες άτυπης εργασίας για δεκάδες άλλους εργαζόμενους, χωρίς να στείλει διευκρινιστική επιστολή στο ΑΣΕΠ, όπως έγινε στους περισσότερους δήμους, αφού εκεί εφαρμόζονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η μαύρη εργασία. 
Η πραγματικότητα επομένως προβάλλει ξεκάθαρη. Οι 4 εργαζόμενες στον Εύοσμο δεν είναι περιττές, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όχι μόνο το επίμαχο διάστημα, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν στις ίδιες θέσεις εδώ και οχτώ χρόνια. Αρα η απόλυσή τους έχει μόνο σωφρονιστικό, παραδειγματικό, εκδικητικό χαρακτήρα. Επειδή οι συναδέλφισσες πάλεψαν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του σωματείου για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Επειδή διεκδίκησαν μαχητικά, με επίσχεση εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η πρώτη απόλυσή τους ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι. Η μία από τις απολυμένες είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και θέλουν πολύ να ξεμπερδεύουν μαζί της. Μετά από ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από το σωματείο και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης επιτεύχθηκε η επαναπρόσληψή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η δεύτερη απόλυση ήρθε φέτος την 1η Ιούλη, όταν έληξε για άλλη μια φορά η σύμβασή τους.
Δεν θα τους περάσει! Ο αγώνας για τη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων συνεχίζεται μέχρι την οριστική δικαίωσή τους. Με δικαστικές προσφυγές, με καταγγελίες στο ΙΚΑ, με ανακοινώσεις – καταγγελίες στα ΜΜΕ, κυρίως όμως με την ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος αλληλεγγύης εργαζομένων, που οργανώνει παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, μοίρασμα προκηρύξεων, πικετοφορίες. Δίνουμε υπόσχεση στους αρμόδιους ότι δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Η αλληλεγγύη είναι το σπουδαιότερο όπλο των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δέχονται.