Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Ιουν 2010

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη δικαίωση των εργαζομένων στο Banquet

Με αμείωτη ένταση, μαζικότητα, αγωνιστικότητα και μαχητικότητα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τη δικαίωση των εργαζομένων στο εστιατόριο Banquet. Η εργοδοσία του εστιατορίου, αφού αρνήθηκε να τηρήσει όλα, όσα είχε υπογράψει στις 23 Απρίλη (ότι θα επαναφέρει στην εργασία τον απολυμένο συνάδελφο που διεκδικούσε την καταβολή του δώρου Πάσχα, Β. Κιτσώνη, και ότι θα τηρεί την εργατική νομοθεσία στο εστιατόριο), έκλεισε εκβιαστικά το κατάστημα στις 15 Μάη δίχως να πληρώσει στους εργαζόμενους. Σαν να μην έφτανε αυτό, στις 18 Μάη έστειλε τσιράκια και μπράβους να επιτεθούν σε μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, χτυπώντας τους, βρίζοντάς τους και απειλώντας τους ακόμη και για τη ζωή τους. Έστειλε εξώδικο στον συνάδελφο, με το οποίο του ανήγγειλε την «απόλυσή» του Συνεχίζει να μην καταβάλλει τους κανονικούς μισθούς, τα επιδόματα, τα κανονικά δώρα, τις κανονικές προσαυξήσεις, την κανονική ασφάλιση στους εργαζόμενους.

Απέναντι σ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο και η Επιτροπή Αλληλεγγύης αποφάσισαν να εντείνουν το αγώνα τους με προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας για καταβολή των δεδουλευμένων, με μαζική συμμετοχή στις πανεργατικές συγκεντρώσεις και πορείες του τελευταίου διαστήματος, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικούς αποκλεισμούς τόσο του ίδιου του εστιατορίου όσο και άλλων εστιατορίων και καφέ της ίδιας ιδιοκτησίας (π.χ., «Αχίλλειον»). Έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές από εργαζόμενους στο ψήφισμα αλληλεγγύης καθώς και δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από εργατικά σωματεία ενώ πραγματοποιήθηκαν συναυλίες αλληλεγγύης για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων στο Βanquet.

Την Πέμπτη 24 Ιούνη η Επιτροπή Αλληλεγγύης πραγματοποίησε διαδήλωση από την Καμάρα, με κύρια αιτήματα να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα, να επαναπροσληφθεί ο απολυμένος συνάδελφος Β. Κιτσώνης, να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι τραμπουκισμοί της εργοδοσίας και να σταματήσει η αναστολή λειτουργίας του εστιατορίου. Στη συνέχεια οργανώθηκε αυτοοργανωμένη κουζίνα μπροστά στο χώρο του εστιατορίου Βanquet για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν τόσο στη διαδήλωση όσο και στην εκδήλωση που ακολούθησε. Μοίρασαν κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι η γενικευμένη επίθεση ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, κυβέρνησης και αστικών δυνάμεων στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποθράσυνση των αφεντικών και την κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία. Η περίπτωση Βanquet αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των καταστάσεων με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα. Απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιτάξουν την πιο αποφασιστική αντίσταση και την αλληλεγγύη τους. Έτσι, μόνο, μπορούν να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.