Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

27 Ιουν 2010

Βόλος: Οι απλήρωτοι εργάτες του Περιφερειακού σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Για τους 56 εργαζόμενους, οικοδόμους και χειριστές, που δουλεύουν σε κομμάτι του περιφερειακού δρόμου στο Βόλο, στη διάνοιξη της σήραγγας της Γορίτσας, η υπόθεση της πληρωμής των δεδουλευμένων τους από την κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΛΚΑ ΑΕ ήταν πάντα … ζητούμενο.

Η εργοδοσία, όλο το διάστημα που έχει αναλάβει το έργο, συστηματικά αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους και δίνει κάποια ψίχουλα «έναντι», χρωστώντας δεδουλευμένα δύο, τριών και τεσσάρων, πολλές φορές, μηνών. Η τακτική αυτή έχει στόχο από τη μία να είναι πάντα «μέσα» οι εργαζόμενοι, οπότε στο τέλος να «έχουν να λαμβάνουν», όπως και πριν κάποια χρόνια, πάλι στον Περιφερειακό, από τον εργολάβο Μπαλάφα, ενώ από την άλλη εκβιάζει υπουργείο και νομαρχία για πιο γρήγορη εκταμίευση των κονδυλίων, που όμως δεν πάνε στους εργαζόμενους αλλά στις δικές της τσέπες. Δίνουν και παίρνουν οι παράτες του υφυπουργού Δημοσίων Έργων Μαγκριώτη και του νομάρχη Παπατόλια για το έργο του Περιφερειακού, καθώς επίσης και οι «εγγυήσεις» προς τους εργαζόμενους, που αποδεικνύονται όμως γνωστές φούσκες των εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και να μην σταματήσουν, όπως προηγούμενες φορές, αν δεν πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους, που είναι πάνω από 220.000 ευρώ. Περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις στο έργο, έκαναν συμβολικό αποκλεισμό του Περιφερειακού και συγκέντρωση στη νομαρχία, όπου απαίτησαν την πληρωμή τους. Ο νομάρχης, σε σύσκεψη που κάλεσε, προχώρησε σε ακόμα μία από τις γνωστές θεατρινίστικες κινήσεις «ευαισθησίας» με το να δώσει 40.000 ευρώ στην εταιρεία από άλλο έργο για να πληρώσει, δήθεν, τους εργαζόμενους. Σ' αυτή την κοροϊδία οι εργαζόμενοι απάντησαν με τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, αρνούμενοι να γίνουν αντικείμενο χειρισμών μεταξύ κατασκευαστή, κυβέρνησης και νομαρχίας.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζόμενων και Ανέργων βρέθηκε στο εργοτάξιο, όπου έκφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων, μοίρασε την προκήρυξή της και συζήτησε με τους εργαζόμενους για την κατάσταση που βρίσκονται σε σύνδεση με τη συνολική αντεργατική επίθεση. Οι εργάτες του Περιφερειακού είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, και η νίκη του αγώνα τους θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων της περιοχής.