Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

30 Ιαν 2011

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ


Με διαρκώς μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου, με αυξανόμενο ενθουσιασμό, με ολοένα και περισσότερη αποφασιστικότητα συνεχίζονται όλο το δεκαπενθήμερο οι κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. 
Τόσο το Σάββατο 15 Γενάρη όσο και το επόμενο Σάββατο 22, πάνω από 150 εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, μέλη της Πρωτοβουλίας Επιβάτες της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν οργανωμένες, μαζικές παρεμβάσεις στα λεωφορεία της πόλης. Οι πρωτοβουλίες γειτονιάς, Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας-Χορτιάτη, η Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών, η Ανοιχτή Συνέλευση Συκεών ξεκίνησαν με λεωφορεία από τις αντίστοιχες συνοικίες και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου μαζί με άλλες κινήσεις πολιτών και κυρίως εργαζομένων, όπως η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Επιτροπή Ανέργων, η Ακρίβεια Stop, η GreenAttack κ.ά. που συμμετέχουν όλες στους Επιβάτες της Θεσσαλονίκης. Από εκεί επιβιβάστηκαν σε διάφορα λεωφορεία και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις διαμαρτυρίας στην πόλη και στις διάφορες γειτονιές της. 
Στα λεωφορεία κρεμάστηκαν πανό, μοιράζονταν προκηρύξεις που αποκάλυπταν το ρόλο κυβέρνησης και ΟΑΣΘ και καλούσαν το επιβατικό κοινό σε συλλογική, μαζική αντίσταση και δράση ενάντια στις αυξήσεις. Η αντίδραση του κόσμου υπήρξε θετικότατη και σε πολλές περιπτώσεις ενθουσιώδης. Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων ήταν κανένας επιβάτης να μην κόψει εισιτήριο στα λεωφορεία αυτά, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα κατά των αυξήσεων.
Την Παρασκευή 21/1 πραγματοποιήθηκε πορεία προς το γραφείο και παρέμβαση στον ίδιο τον υφυπουργό Βούγια από τους Επιβάτες της Θεσσαλονίκης, από τον οποίο απαιτήθηκε να δεσμευτεί για την άρση των αυξήσεων. Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ο εμπαιγμός της προς τον κόσμο, αφού η μόνη υπόσχεση του Βούγια ήταν η πρόταση για μείωση των εισιτηρίων για τους ανέργους, εφόσον «αποδεικνύουν πραγματικά και εισοδηματικά (;) την ανεργία τους»!
Απογευματινές παρεμβάσεις στα λεωφορεία έγιναν και την Τρίτη 25 και την Πέμπτη 27 Γενάρη, ενώ το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων αποτέλεσε ζήτημα αιχμής στο απογευματινό συλλαλητήριο που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων την Πέμπτη 27/1 το απόγευμα.
Παράλληλα, συγκροτήθηκε πρωτοβουλία από ομάδα δικηγόρων για τη νομική αλληλεγγύη και στήριξη αφιλοκερδώς «των κινημάτων κοινωνικής ανυπακοής που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη από πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν τέλη διοδίων, εισιτήρια στον ΟΑΣΘ, παράλογα πρόστιμα, υπερβολικά τιμολόγια, άδικους φόρους κ.λπ.».
Πρωτοβουλία ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων, η οποία επίσης συμμετέχει στους Επιβάτες της Θεσσαλονίκης, συγκρότησαν και οι φοιτητές, οι οποίοι άνοιξαν το θέμα μέσα στις σχολές τους και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στη Λέσχη και στη Βιβλιοθήκη αλλά και απαίτησαν από την πρυτανεία να πάρει θέση.
Ακόμα, ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ και την κατάργηση του δικαιώματος μετεπιβίβασης εξέδωσε, μετά από μαζική παρέμβαση των Επιβατών της Θεσσαλονίκης, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ωραιοκάστρου, μετά την παρέμβαση της πρωτοβουλίας κατοίκων. Ανάλογα σχεδιάζουν να παρέμβουν οι Επιβάτες και στα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια των περιφερειακών δήμων. 
Κορυφαία στιγμή για τις παρεμβάσεις των Επιβατών της Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι η μεγάλη διαδήλωση σήμερα Σάββατο 29/1 στις 11.30 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου, η οποία προπαγανδίζεται εντατικά την τελευταία βδομάδα.
Κορυφαία στιγμή αλλά όχι τελευταία κίνηση. Μπορεί ο ΟΑΣΘ να έχει αποσύρει τα παλαιά εισιτήρια και να έχει αλλάξει τα εκδοτικά μηχανήματα μέσα στα λεωφορεία ήδη από τις 20 Γενάρη, ενώ οι αυξήσεις είχαν εξαγγελθεί για 1 Φλεβάρη, ωστόσο οι Επιβάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την πλήρη απόσυρση των αυξήσεων. Γι’ αυτό και αύριο Κυριακή 30 Γενάρη οργανώνουν συνέλευση στις 11.00 πμ στο Εργατικό Κέντρο για να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα δράση τους και να προγραμματίσουν τις παραπέρα κινητοποιήσεις τους.