Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

17 Ιαν 2010

Σε κατάληψη η ELITE

Για το τι συμβαίνει στην ELITE έχουμε ξαναγράψει στο προηγούμενο φύλλο. Την πρώτη τους κατάληψη οι εργαζόμενοι τη σταμάτησαν, επέτρεψαν να βγει εμπόρευμα από τις αποθήκες, ελπίζοντας ότι δείχνοντας καλή θέληση θα αύξαναν οι πιθανότητες επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Αυτά που ακολούθησαν όμως τους οδήγησαν να καταλάβουν ότι εργοδοσία και κυβέρνηση όχι απλά τους κοροϊδεύουν αλλά και τους εκβιάζουν παρέα για να αφήσουν ελεύθερη την αποθήκη, να πάψουν να ζητάνε αυτά που τους ανήκουν δικαιωματικά και να προχωρήσουν στις επιδιώξεις τους. Χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε και την ενίσχυση που υποτίθεται ότι τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Η στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας οδήγησε τους εργαζόμενους και πάλι στο να καταλάβουν το εργοστάσιο την Παρασκευή 8/1. Την Τετάρτη 13/1 ο εκβιασμός συνεχίστηκε, οπότε ο ίδιος ο γραμματέας του υπουργείου «ζήτησε» να ανοίξουν οι αποθήκες (!), αναβάλλοντας τη προγραμματισμένη συνάντηση για την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι το αρνήθηκαν, πραγματοποιώντας τη συγκέντρωσή τους στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη το πρωί. Για άλλη μια φορά είχαν την ίδια αντιμετώπιση. Ο,τι και να τους «υπόσχεται» η κυβέρνηση το εξαρτά από το αν θα ανοίξουν τις αποθήκες. Στη συνέλευση της Πέμπτης το σωματείο αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης έως τη Δευτέρα 18 Γενάρη.

Παράλληλα με την οργή, έκδηλη είναι και η αγωνία τους για το μέλλον. Υπάρχουν άνθρωποι που σε 2–3 χρόνια θα έβγαιναν στη σύνταξη, ζευγάρια που δουλεύουν και οι δύο στο εργοστάσιο και μένουν ξεκρέμαστοι, όλοι με τις συνηθισμένες υποχρεώσεις και πιέσεις που έχει κάθε λαϊκή οικογένεια. Από αυτό απορρέει και η ελπίδα τους, που αποτυπώνεται και σαν αίτημα, για επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Παράλληλα, και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, απλώνεται ένα κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Με πρωτοβουλία κατοίκων αγωνιστών της γειτονιάς του Κολωνού, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα μαζική σύσκεψη σε σχολείο με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων, τοπικών επιτροπών κατοίκων, των δασκάλων, φορέων από το Περιστέρι, αρκετών κατοίκων και με τη συμμετοχή εργαζομένων της ELITΕ.

Σκοπός ήταν -και πραγματοποιήθηκε- η συγκρότηση όσο το δυνατόν πιο πλατιάς Επιτροπής Αλληλεγγύης για την ενεργό στήριξη των εργαζομένων της ΕLITΕ. Στόχος, η διάδοση του αγώνα τους, το άνοιγμά του καταρχήν στο λαό των γύρω περιοχών, με κάθε δυνατό τρόπο, για να δημιουργηθεί πιο μεγάλη πίεση προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Κάτι που είναι κοινός τόπος όλων όσοι συμμετείχαν, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχουν να παρατάξουν οι εργαζόμενοι απέναντι στο κεφάλαιο και τα κυβερνητικά στηρίγματά του, απέναντι στην επίθεση που εξελίσσεται και αναμένεται ακόμη πιο έντονη σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

Ηδη από τις πρώτες εξορμήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα σημάδια είναι θετικά. Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην πάρει την προκήρυξη ακούγοντας ότι πρόκειται για τους εργαζόμενους της ELITΕ και αρκετοί κάθονταν να κουβεντιάσουν, εκφράζοντας εκτός από τη συμπαράστασή τους και τη δική τους αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον της κυβερνητικής πολιτικής.

Εχει μεγάλη σημασία το πλατύτερο άνοιγμα του κινήματος αλληλεγγύης πέρα από τα όρια των γειτονικών περιοχών αλλά και πέρα από τη λογική περιορισμού της σε σωματεία και συνδικάτα που ελέγχονται από συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς χώρους. Για να πάρουν κουράγιο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με την κατάληψη του εργοστασίου και τη διάδοση της υπόθεσης έξω απ' αυτό. Κάτι για το οποίο δεν αρκούν απλώς οι ανακοινώσεις σωματείων και φορέων, αλλά χρειάζεται και η με κάθε τρόπο έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι της ELITΕ, με βάση τα δικά τους λόγια, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το ποιοι πραγματικά τους στηρίζουν και ποιοι τους κοροϊδεύουν. Καταλαβαίνουν τη σημασία και ζητούν την αλληλεγγύη και του υπόλοιπου κόσμου, όπως και την έχουν. Οπως θα πρέπει να έχουν και τον πρώτο λόγο στον αγώνα τους, αποφασίζοντας για τις επόμενες κινήσεις τους με τις γενικές συνελεύσεις τους.

Ανακοίνωση για την ELITΕ έβγαλε και η Ταξική Πορεία η οποία καταδεικνύει ως βασικούς υπεύθυνους για την κατάσταση της ELITE αλλά και χιλιάδων εργαζόμενων που βρίσκονται και θα βρεθούν στην ίδια θέση την κρίση που προκάλεσαν οι πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολιτική υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και αφαίρεσης δικαιωμάτων από το λαό για να δίνει κέρδη και προνόμια στους λίγους.

Και καταλήγει:

«Η υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων της ELITE στη δουλειά και η στήριξη του αγώνα που δίνουν είναι υποχρέωση κάθε εργαζόμενου. Η καταδίκη της πολιτικής που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια είναι όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη. Με εργαλεία την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα. Με συνείδηση ότι το δίκιο το έχουν οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν τον πλούτο αυτής της κοινωνίας και όχι αυτοί που ληστεύουν τον πλούτο αυτόν, το κεφάλαιο και αυτοί που το στηρίζουν.

Να απαιτήσουμε:

·Να διασφαλιστοΥν οι δουλειΕς Ολων των εργαζομΕνων της ELITE.

·Να καταβληθοΥν Αμεσα Ολα τα δεδουλευμΕνα.

·Να διασφαλιστεΙ η συνταξιοδΟτηση Ολων των εργαζομΕνων που εΙναι κοντΑ στη σΥνταξη