Συνεχίζεται η αποδυνάμωση της οργάνωσης του κλάδου
Τρεις μέρες κράτησε το 22ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, από τις 22 έως τις 24 Γενάρη. Τυπικά, η παράταξη του ΠΑΜΕ (Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός) βγήκε ενισχυμένη από το Συνέδριο αυτό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αφού εξέλεξε 26 μέλη στο 31μελές ΔΣ της Ομοσπονδίας από τα 23 που είχε μέχρι σήμερα, ενώ η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε τα υπόλοιπα 5 μέλη.
Ουσιαστικά, όμως, αυτό που πραγματικά καταγράφτηκε είναι η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κλάδου και της συνδικαλιστικής του οργάνωσης. Συρρίκνωση για την οποία φέρουν τεράστια ευθύνη οι ρεφορμιστές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που όλα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν τους οικοδόμους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, αλλά τους απομάκρυναν από τα συνδικάτα και έσπειραν την απογοήτευση και τη διάλυση. Οι άμαζες συνελεύσεις, οι άμαζες απεργίες, η απουσία ζωής στα συνδικάτα είναι τα αποτελέσματα τόσο της γραμμής του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας όσο και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κλάδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 55.000 οικοδόμους που είχαν ψηφίσει για το 20ο Συνέδριο του 2004, φτάσαμε στους 43.000 οικοδόμους για το 21ο Συνέδριο του 2007, για να καταλήξουμε φέτος στους 33.500 οικοδόμους για το 22υ Συνέδριο! Δηλαδή, μέσα σε 6 χρόνια η συμμετοχή των οικοδόμων μειώθηκε κατά 40%!!!
Και αν ήταν κάτι που αναδείχτηκε έντονα στο Συνέδριο αυτό ήταν ο έντονος προβληματισμός για τη δουλειά που γίνεται στα συνδικάτα των οικοδόμων και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή η δουλειά. Προβληματισμός που γινόταν ακόμη πιο έντονος μπροστά στην κοινή διαπίστωση ότι, ενώ οι δυνάμεις του κεφάλαιου επιτίθενται ολομέτωπα στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της, αυτή μοιάζει αδύναμη να αντιδράσει. Ενώ, ιδιαίτερα μιλώντας για τους οικοδόμους, οι λέξεις «ανεργία», «χαμηλά μεροκάματα», «ανασφάλιστη δουλειά» αποτελούν τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα που ολοένα και χειροτερεύει. Και, βέβαια, οι διάφορες ντοπαριστικές τοποθετήσεις γύρω από το ΠΑΜΕ και την απεργία της 10ης του Φλεβάρη δεν ήταν αρκετές για να απαντήσουν στον προβληματισμό αυτό. Και είναι ενδεικτικό το ότι από τους 342 εκλεγμένους αντιπροσώπους ψήφισαν μόλις οι 303, ενώ οι παρόντες πρέπει να έφταναν τους 330!
Η Ταξική Πορεία συμμετείχε στο Συνέδριο με έναν αντιπρόσωπο από τη Λάρισα, ενώ το ψηφοδέλτιό της στήριξαν με την ψήφο τους ο αντιπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Οικοδόμων από την Αθήνα και ο αντιπρόσωπος της Εργατικής Πάλης Οικοδόμων Αγρινίου. Στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόσωπος της Ταξικής Πορείας προσπάθησε να αναδείξει τόσο τα προβλήματα του κλάδου (με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ανεργίας) όσο και τα ιδιαίτερα προβλήματα των μεταναστών που εργάζονται στον κλάδο.
Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν τα εξής: ΠΑΜΕ: 244 ψήφοι (26 έδρες), ΠΑΣΚΕ: 51 ψήφοι (5 έδρες), Ταξική Πορεία: 3 ψήφοι (καμία έδρα), ενώ στο απερχόμενο ΔΣ ο συσχετισμός ήταν ΠΑΜΕ: 23 έδρες, ΠΑΣΚΕ: 5 έδρες, ΔΑΚΕ: 2 έδρες και Ενωτική Δράση: 1 έδρα.