Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Δεκ 2008

Ανταποκρίσεις από Απεργία 10 Δεκέμβρη

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στις 10 Δεκέμβρη, με δυναμική παρουσία μαθητών, φοιτητών αλλά και εργαζομένων μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μαζί με την Πρωτοβουλία Φοιτητών ΤΕΙ.
Οι δύο Πρωτοβουλίες, μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του μαθητή, ήταν οι μόνοι που κατήγγειλαν την κρατική καταστολή με προκήρυξη που μοιράστηκε πλατιά στην πόλη αλλά και με πανό και αφίσες που καλούσαν σε συγκέντρωση και πορεία τη Δευτέρα το μεσημέρι. Η πορεία ήταν πολύ μαζική, με εργαζόμενους, φοιτητές και πολλούς μαθητές που είχαν ξεχυθεί από το πρωί κάνοντας αποχή και που, αφού πραγματοποίησαν δικιά τους πορεία, έμειναν ως αργά το μεσημέρι συμμετέχοντας και στην πορεία των Πρωτοβουλιών. Χαρακτηριστική ήταν η στάση του ΚΚΕ, που έλαμψε με την απουσία του από τις κινητοποιήσεις.
Μάλιστα, στη συγκέντρωση που κάλεσαν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών την Τρίτη που είχαν απεργία, μέλος του ΚΚΕ, δάσκαλος, σταμάτησε την πορεία σχεδόν στη μέση του δρόμου, πριν ολοκληρωθεί, γιατί διαφωνούσε με τα συνθήματα που φώναζαν μαθητές και φοιτητές. Εξάλλου, από την αρχή οι διοργανωτές ήταν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε πορεία, η οποία ξεκίνησε από τον κόσμο που συμμετείχε και μετά εκείνοι αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν.
Βέβαια, την ημέρα της πανεργατικής απεργίας για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ έκανε μόνο του χωριστή πορεία. H oργάνωσή μας τόσο μέσω της Πρωτοβουλίας όσο και με την προκήρυξη του ΚΚΕ(μ-λ) καλούσε τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή στους αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την παραμονή της απεργίας, το βράδυ, διαδόθηκαν από την αστυνομία φήμες ότι πρόκειται να καεί η πόλη από κουκουλοφόρους που καταφθάνουν από άλλες πόλεις. Μάλιστα σε κινητά μαθητών υπήρχαν συστάσεις να μην κατέβουν στην πορεία! Φυσικά η μαζική συμμετοχή έδωσε την καλύτερη απάντηση σ' αυτές τις γελοιότητες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με αισθήματα οργής και αγανάκτησης, χιλιάδες νεολαίοι και δημοκράτες πολίτες, τις μέρες αυτές, διαδήλωναν καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Η πόλη έζησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με τους μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους και να διαδηλώνουν το πρωί, ενώ το απόγευμα τη σκυτάλη έπαιρναν οι φοιτητές και πολίτες. Πρόκειται για τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην πόλη (με εξαίρεση τις διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό).
Η σφαίρα που σκότωσε τον Αλέξη δεν ήταν απλά και μόνο η σφαίρα ενός νταή αστυνομικού (όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν τα ΜΜΕ), που ξέφυγε από τα πλαίσια. Είναι η σφαίρα της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης που καθημερινά καρφώνεται στα κορμιά των νεολαίων, τους οποίους πετάει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, καταργεί το δικαίωμά τους στη δωρεάν παιδεία και τη δουλειά. Είναι η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της καταστολής–τρομοκρατίας. Σε αυτά τα σωρευμένα προβλήματα, η εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους.
Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση από τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, για να αναλάβουν την ευθύνη και να καλέσουν τους πολίτες σε συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα της ίδιας μέρας. Οι οργανώσεις (ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΚΟΕ, ΑΡΑΝ, φοιτητικές παρατάξεις) πρότειναν το κεντρικό σύνθημα να είναι το «ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ» τόσο στο πανό όσο και στο κείμενο του καλέσματος. Η οργάνωσή μας, που συμμετείχε στη συνάντηση, διαχώρισε τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασίες πολιτικής διαχείρισης (αφού μια τέτοια άποψη είναι φανερό ότι δίνει αέρα στο ΠΑΣΟΚ), αλλά να αναδείξουμε την ανάγκη καταγγελίας και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από τη συγκρότηση μετώπου αντίστασης εκεί όπου ζει, εργάζεται και σπουδάζει ο κόσμος. Και είναι αυτή η πολιτική που δολοφονεί 15χρονους, μετανάστες, εργαζόμενους. Η οργάνωσή μας συμμετείχε σε όλες τις διαδηλώσεις που έγιναν με δικό της μπλοκ και προκήρυξη, αναδεικνύοντας τα παραπάνω ζητήματα και συμβάλλοντας στην περιφρούρηση των διαδηλώσεων.
Με βάση το κλίμα των ημερών ήταν αναμενόμενο ότι και η απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης θα έπαιρνε χαρακτήρα καταγγελίας της στυγνής δολοφονίας του μαθητή. Πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις, η μια από το ΕΚΗ και την ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας. Υπήρξε μαζική συμμετοχή του κόσμου, ιδιαίτερα φοιτητών και μαθητών, αφού σ’ αυτό βοήθησαν οι αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων για συμμετοχή στην απεργία. Η πορεία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στην περιφέρεια. Μετά το τέλος της πορείας οι φοιτητές συνέχισαν προς τη Νομαρχία την οποία και κατέλαβαν. Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΕΚΗ, η οργάνωσή μας παρέμβηκε με δικό της μπλοκ και μοίρασε τα έντυπά της.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

«Ντροπή-ντροπή σκοτώσατε παιδί». Δευτέρα 8/12 πρωί οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία και ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης. Η πρωινή μαθητική διαδήλωση έχει πολύ μεγάλη μαζικότητα και παλμό. Φωνές και συνθήματα γεμάτα οργή για τη δολοφονία του συμμαθητή τους, μίσος για τις δυνάμεις καταστολής. Στη πορεία τους «συμπαρασύρουν» και ένα αστυνομικό όχημα που βρίσκεται στην πλατεία. Το κτίριο των δικαστηρίων γίνεται στόχος τους. Συνθήματα στους τοίχους μπογιές, αυγά, πέτρες και σπασμένα τζάμια. Η πορεία συνεχίζεται στους δρόμους της πόλης και δίνεται το ραντεβού για το βράδυ. Ασφαλίτες, ενώ έχει τελειώσει η πορεία, συλλαμβάνουν δύο μαθητές που αφήνονται ελεύθεροι αργότερα.
Η απόφαση για το κάλεσμα για τη βραδινή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης ουσιαστικά πάρθηκε από την οργάνωσή μας, καθώς ήταν φανερό ότι κανένας φορέας δε θα έπαιρνε τέτοια πρωτοβουλία.(μόνο οι μαθητές και ο «αντιεξουσιαστικός χώρος» είχαν ανακοινώσει συγκέντρωση). Με τη συμφωνία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΝΑΡ, στόμα με στόμα δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική καταστολή. Μαζί και οι σπουδαστές του ΤΕΙ, οι φοιτητές της Κτηνιατρικής, και το μπλοκ των μαθητών που με ξεχωριστή προσυγκέντρωση ήρθε στην πλατεία. Ήταν από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην Καρδίτσα. Το ΚΚΕ πορεύτηκε μόνο του από τα γραφεία του στους δρόμους της πόλης, ενώ το τοπικό ΠΑΣΟΚ κλείστηκε στα γραφεία του και έκανε συγκέντρωση –ομιλία!
Την Τετάρτη, ημέρα της απεργίας, οι μαθητές διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο της πόλης. Ασφαλίτες επιχείρησαν να συλλάβουν μαθητή που έγραφε συνθήματα, όμως παρέβηκαν οι συμμαθητές του και τον ελευθέρωσαν. Οι μαθητές, αν και ταλαντεύτηκαν να έρθουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, τελικά επέλεξαν να διαδηλώσουν μόνοι τους στους δρόμους της πόλης. Η απεργιακή συγκέντρωση ήταν σε μαζικότητα πολύ κατώτερη της περίστασης.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη 11/12) σχεδόν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης είναι σε κατάληψη και οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.