Πολύ σύντομα η είδηση της δολοφονίας του νεαρού Αλέξανδρου έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε οργή και αγανάκτηση. Από τη Σλοβακία μέχρι τον Καναδά και από την Τουρκία μέχρι τη Χιλή δεκάδες συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης οργανώθηκαν από Ελληνες του εξωτερικού αλλά και ντόπιους αγωνιστές. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης της δολοφονίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στο Βερολίνο την Κυριακή 7/12 το απόγευμα νέοι, κυρίως φοιτητές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης και τη Δευτέρα το μεσημέρι ύστερα από νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν κατάληψη του ελληνικού γενικού προξενείου. Αντίστοιχες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης του της δολοφονίας του Αλέξη πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γερμανικές πόλεις τις επόμενες ημέρες όπως στο Αμβούργο, στη Φρανκφούρτη, στην Κολωνία, στη Δρέσδη κ.α.
Στη Βρετανία αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο και στη Γλασκόβη. Στο Λονδίνο τη Δευτέρα 8/12 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της ελληνικής πρεσβείας. Αστυνομικές δυνάμεις και η αντιτρομοκρατική απέκλεισαν τη γύρω περιοχή εμποδίζοντας άλλους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Αργότερα και ύστερα από αίτημα της ελληνικής πρεσβείας επενέβησαν και συνέλαβαν τέσσερις διαδηλωτές.
Πολύμορφες κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Μόσχα, στη Σόφια, στο Δουβλίνο, στο Παρίσι. Επίσης σε Κύπρο, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ελβετία, Δανία, Σουηδία, Τουρκία, ΗΠΑ, Μεξικό και αλλού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Μοντ, την Τετάρτη 10/12 και την Πέμπτη 11/12 στη Βαρκελώνη, σχεδόν 400 νέοι, πολλοί από τους οποίους ελληνικής καταγωγής, διαδήλωσαν από τις 9 το βράδυ με πανό για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον θάνατο του νεαρού Ελληνα, με ορισμένους να πυρπολούν κτίρια και να επιτίθενται σε τράπεζες. Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, δύο διαδηλωτές, εκ των οποίων μία νεαρή Ελληνίδα, συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.
Μεγαλύτερη ένταση στη Μαδρίτη, όπου περίπου 200 νέοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, σπάζοντας βιτρίνες και φωνάζοντας «Η αστυνομία δολοφονεί». Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επενέβησαν τα ΜΑΤ, συλλαμβάνοντας πέντε διαδηλωτές, πριν καταδιώξουν τους άλλους στους γύρω δρόμους και συλλάβουν άλλους τέσσερις, ενώ κάδοι απορριμμάτων κάηκαν και μια τράπεζα διαλύθηκε από πέτρες στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας.
Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στην Ιταλία, σε διαδηλώσεις στη Ρώμη και στην Μπολόνια.
Στη Σόφια της Βουλγαρίας, επίσης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Ελλάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Δύο οχήματα πυρπολήθηκαν τη νύχτα μπροστά από το ελληνικό προξενείο στο Μπορντό, η πόρτα του οποίου υπέστη ζημιές, ενώ στην πόρτα γειτονικού γκαράζ βρέθηκαν γραμμένα τα συνθήματα «Αλληλεγγύη στις φωτιές στην Ελλάδα» και «Ερχεται εξέγερση».
Ανταπόκριση από Ολλανδία
Οσοι βρίσκονται εκτός της χώρας από την πρώτη στιγμή θεώρησαν την υπόθεση αυτή δική τους, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σκέφτονται να γυρίσουν πίσω για να συμμετάσχουν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και όλοι έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.
Στην Ολλανδία συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία αγωνιστών που ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αλλά που πολύ γρήγορα πλαισιώθηκε από ανένταχτο κόσμο και μέλη του αντιεξουσιαστικού-αναρχικού και αυτόνομου χώρου, έγινε πορεία στην ελληνική πρεσβεία, στη Χάγη, στις 6/12. Σχεδόν 200 έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι μαζί με ολλανδούς, ιταλούς φοιτητές, που επίσης κινητοποιούνται ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των χωρών τους, και με τούρκους συντρόφους, μέλη της ILPS και της ATIK, διαδήλωσαν από τον κεντρικό σταθμό της πόλης μέχρι την ελληνική πρεσβεία. Παρά τις προκλήσεις της αστυνομίας που μας την είχε στημένη κι άρχισε εξακριβώσεις, επί αρκετή ώρα προσπαθούσαν να μας αποτρέψουν να διαδηλώσουμε επειδή δεν είχαμε άδεια από τον δήμαρχο και άλλα τέτοια, εμείς προχωρήσαμε. Η αστυνομία κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν, με διμοιρίες παραταγμένες αριστερά και δεξιά μας σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Επίσης, πρωτοφανές για τα ολλανδικά δεδομένα, δεν μας επιτράπηκε να πάμε μπροστά από την πρεσβεία αλλά μας είχαν κόψει το δρόμο μερικά μέτρα πριν. Αφού φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στην καταστολή και στα σώματα ασφαλείας, αλλά και αλληλεγγύης για τους αγωνιστές πίσω στην Ελλάδα, επιστρέψαμε με πορεία πίσω στον κεντρικό σταθμό. Συνεχίζουμε τη δράση μας τόσο σε τόπικο επίπεδο όσο και σε κεντρικό. Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.