Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

13 Δεκ 2008

Χανιά

Στα Χανιά, πέρα από τη συντριβή των βιτρινών και την εικόνα των καταστροφών που πρόβαλαν τα Μ.Μ.Ε., υπήρξε μαζική απάντηση από το λαό και τη νεολαία στην κρατική καταστολή, πράγμα βέβαια που δεν πρόβαλαν τα Μ.Μ.Ε. Την Κυριακή 7/12 το πρωί η οργάνωσή μας πήρε την πρωτοβουλία για σύσκεψη όλων των αριστερών οργανώσεων της πόλης με στόχο τη διοργάνωση μαζικού συλλαλητηρίου. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε τελικά με χωριστά καλέσματα από κάθε οργάνωση -Κ.Κ.Ε.(μ-λ), ΝΑΡ, ΕΝΑΝΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ- και τους συλλόγους δασκάλων, φοιτητών και ΕΛΜΕ, ενώ το Κ.Κ.Ε. κάλεσε με διαφορά μιας ώρας στο ίδιο σημείο, στην πλατεία Αγοράς, όπου τελικά τη Δευτέρα 8/12 το απόγευμα πλημμύρισε από νεολαία και εργαζόμενους.
Πάνω από 3.000–4.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας με την παρουσία τους έδειχναν έμπρακτα τα συναισθήματά τους και την αγωνιστική τους διάθεση απέναντι στην πολιτική που φτάνει να δολοφονεί προκειμένου να αποφύγει αγωνιστικές διεκδικήσεις από το λαό και τη νεολαία. Κι όμως. Η ανικανότητα της Αριστεράς να ενισχύσει τις αγωνιστικές διαθέσεις εκδηλώθηκε περίτρανα για άλλη μια φορά. Από τη μια το Κ.Κ.Ε., που ενδιαφέρεται για το μπλοκ του κι ας πάνε όπου θέλουν χιλιάδες διαδηλωτές. Το ζήτημα βέβαια με το Κ.Κ.Ε. είναι γνωστό, και θα έλεγε κανείς πώς και το ’παθε και ήρθε στον ίδιο τόπο συγκέντρωσης…
Από την άλλη, δεν μας εξέπληξε η κινηματική ασυνέπεια, η έλλειψη ενιαιοποίησης ή τι άλλο να πούμε του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια είχαμε λόγους και από προηγούμενες εμπειρίες να έχουμε ανάλογες απαιτήσεις από τους συντρόφους του ΝΑΡ ή από την ΕΝΑΝΤΙΑ, όμως απαιτούμε μια απάντηση από τους συντρόφους ιδιαίτερα του ΝΑΡ που μάλιστα θέλουν να βρισκόμαστε ιδιαίτερα εμείς οι εξωκοινοβουλευτικοί πριν απευθυνθούμε στο Κ.Κ.Ε. ή στον ΣΥΝ.
Ελεγε λοιπόν ο σύντροφος από το ΝΑΡ και συμφωνήσαμε στη σύσκεψη στο κτήριο Παπαδοπέτρου ότι το ζήτημα που παίζεται είναι αν θα υπάρξει απάντηση στη δολοφονία με όρους κινήματος και Αριστεράς ή αν θα υπάρξει με όρους μπάχαλου και αναρχίας. Και υποτίθεται ότι συμφωνήσαμε να παλέψουμε για το πρώτο, καλώντας κοινή συγκέντρωση, έστω κι αν δεν έβγαινε κοινό πολιτικό πλαίσιο με βάση τη διαφωνία μας στο κεντρικό αίτημα –κάτω η κυβέρνηση- που έμπαινε απ’ όλους τους υπόλοιπους.
Στη συνέχεια και με συνεννόηση που γινόταν μεταξύ των οργανώσεων είχε συμφωνηθεί η πορεία να μην κατευθυνθεί προς το αστυνομικό μέγαρο, αλλά να ακολουθήσει τις κλασικές διαδρομές μέσα στην πόλη. Αυτό ανακοινώθηκε και από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης. Αποδείχθηκε στην πράξη για όλο το χώρο των ριζοσπαστών πως όχι μόνο δεν έχουν την τόλμη να διαχωριστούν ανοιχτά και παστρικά με την αναρχία και τους μπάχαλους, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τη σύγκρουση με όρους κινήματος, με όρους κλιμάκωσης των αγώνων και με διαμόρφωση όρων νίκης και όχι εκτόνωσης της οργής και ήττας.
Και βέβαια δεν μπορείς με αστικού–κοινοβουλευτικού τύπου αιτήματα όπως «κάτω η κακή κυβέρνηση των δολοφόνων» (για να ’ρθει ποια;) να κερδίσεις τη νεολαία που είναι δικαίως οργισμένη συνολικά με το σύστημα. Γι’ αυτό οι ριζοσπάστες μας υποκλίνονται στο «αυθόρμητο» και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν ως αριστερή υποτίθεται οργάνωση. Είναι άθλια η στάση του Κ.Κ.Ε., που βγήκε από τα αστικά ΜΜΕ και τα έριξε στον ΣΥΡΙΖΑ για ευθύνες στο κίνημα που το ίδιο δεν αναλαμβάνει και άξιος ο μισθός τους από τους επαίνους του συστήματος. Ομως ο οπορτουνισμός, η ασυνέπεια και το ψάρεμα στα θολά νερά των ριζοσπαστών δεν έχει όρια.
Ας είναι. Και μ’ όλα αυτά ο λαός και η νεολαία και στα Χανιά δεν μάσησαν. Αυτό, όπως είπαμε, εκφράστηκε και στο μαζικό συλλαλητήριο της 8/12, αλλά και με τη μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση. Η απεργιακή συγκέντρωση είχε σαφώς λιγότερο κόσμο από τη συγκέντρωση της 8/12, αλλά διπλάσιο ίσως από την προηγούμενη απεργία του Οκτώβρη.
Σ’ όλες τις συγκεντρώσεις, τον τόνο έδινε η μαζική συμμετοχή μαθητών. Ολες αυτές τις μέρες μοιράζονταν αδιάκοπα από συντρόφους προκηρύξεις και γίνονταν συζητήσεις με κόσμο, ενώ η οργάνωσή μας παρέμβηκε στις συγκεντρώσεις με αξιόλογα συγκροτημένα μπλοκ. Πίσω από το μπλοκ της οργάνωσής μας ακολουθούσε με δυναμισμό και αξιόλογη μαζικότητα το μπλοκ των Αγωνιστών μαθητών που επίσης μοίρασαν εκατοντάδες προκηρύξεις οι οποίες έθεταν το ζήτημα για καταλήψεις–διαδηλώσεις–αγώνες σε όλα τα σχολεία, σ’ ένα πλαίσιο καταγγελίας του συστήματος που δολοφονεί μαθητές και καταπιέζει τη ζωή τους καθημερινά.
Αντίστοιχα παρεμβαίνουν όλες αυτές τις μέρες στο χώρο τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που βρίσκεται σε κατάληψη, οι σύντροφοι φοιτητές, θέτοντας την ανάγκη, κόντρα σε λογικές εκτόνωσης, να διοχευτεί η οργή στην κατεύθυνση σύγκρουσης με όρους μαζικής πάλης με το σύστημα, για την ανατροπή του νόμου πλαισίου και την ενίσχυση των θέσεων του φ.κ., που θα είναι και η ουσιαστική απάντηση στην τρομοκρατία και την καταστολή του συστήματος.