Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Αυγ 2013

Χανιά Αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις

Με καταλήψεις και συλλαλητήρια απάντησαν οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στα Χανιά, μετά την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή το καλοκαίρι και να απολύσει 2482 εκπαιδευτικούς, τους σχολικούς φύλακες και άλλους εργαζόμενους από τους ΟΤΑ.
Την Πέμπτη 11/7, το πρωί, πραγματοποιήθηκε κατάληψη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, μετά από απόφαση της συγκέντρωσης των συναδέλφων ειδικοτήτων που θίγονται άμεσα. Το ίδιο βράδυ, στο 1ο Γυμνάσιο, πραγματοποιήθηκε μια μαζική συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων (περίπου 300 άτομα), όπου αποφασίστηκαν: συνέχιση για τις επόμενες μέρες της κατάληψης της Δευτεροβάθμιας, κατάληψη της εφορίας μαζί με τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, συλλαλητήριο στην πλ. της Αγοράς την Παρασκευή 12/7, μέρα που θα ερχόταν εκεί ο Βενιζέλος και συλλαλητήριο το Σάββατο το πρωί.
Από αυτή τη συνέλευση, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι αδυναμίες, οι ελλείψεις και οι προσπάθειες εκμετάλλευσης της αγωνίας των εκπαιδευτικών. Καταρχήν, στη συνέλευση μίλησε εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων, με το διπλό ρόλο και του αντιπροσώπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταθάκη(!), αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, το πώς εννοούν κάποιοι την αυτονομία των συλλόγων. Παρόλο που στο πλαίσιο αιτημάτων ψηφίστηκαν και οι στόχοι πάλης για καμιά απόλυση- διαθεσιμότητα κλπ, τα επισκίασε όλα η κατακλείδα «ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ», η οποία ενισχύθηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΣΥΝΕΚ, Παρεμβάσεων. Το ΠΑΜΕ παρέπεμψε στη λαϊκή εξουσία. Πλειοδότησαν τη λογική του «εδώ και τώρα», της εκτόνωσης με τα γιουχαΐσματα των πολιτικών και το να «πιέσουμε τους τοπικούς βουλευτές να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο», όταν οι ίδιοι έχουν ψηφίσει όλα τα μνημόνια.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, δεν πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο της Παρασκευής αλλά μετατράπηκε σε κυνήγι του Βενιζέλου. Η ομιλία του μεταφέρθηκε απ’ το κέντρο της πόλης στο ΜΑΙΧ στη Σούδα (σε ερημικό δρόμο) και χωρίς κάλεσμα και οργάνωση από το ΔΣ της ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και άλλοι κατά ομάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τις 4 πύλες του ΜΑΙΧ, περιμένοντας τον Βενιζέλο να βγει, ο οποίος βγήκε και έφυγε ανενόχλητος.
Το συλλαλητήριο του Σαββάτου 13/7 κατευθύνθηκε έξω απ’ το γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Βολουδάκη.
Τα μεγάλα λόγια για συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως φάνηκε και στα συλλαλητήρια, ήταν μόνο διακηρύξεις και η κάθε παράταξη τα χρησιμοποιεί, όπως εξυπηρετεί τη γραμμή της.
Την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, την Τρίτη 16 Ιούλη, στα Χανιά συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα που δείχνει τις διαθέσεις των εργαζομένων και την αγωνία τους. Το κάλεσμα, όμως, σε δυο συγκεντρώσεις δείχνει τις σκοπιμότητες να μην ξεδιπλωθούν αποφασιστικά οι αγώνες. Υπήρξε μια συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς από ΑΔΕΔΥ-ΕΚΧ, ΕΛΜΕ Χανίων κλπ και μια στο Δημαρχείο από το σωματείο των εργαζομένων ΟΤΑ, για να καλυφθεί το ΠΑΜΕ που έκανε προσυγκέντρωση και πήγε στο Δημαρχείο. Τελικά, η πορεία πέρασε απ’ το Δημαρχείο, όπου τέθηκε επικεφαλής το μπλοκ του ΠΑΜΕ και συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή την απόφαση στους ΟΤΑ στήριξαν και οι πλειοψηφούσες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για άλλη μια φορά, διαφαίνεται ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις της αριστεράς χρησιμοποιούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σαν διαμαρτυρίες που θα κεφαλαιοποιηθούν στις επικείμενες (;) εκλογές. Όμως οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της αντιλαϊκής πολιτικής και των βάρβαρων μέτρων, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν απ’ τις εκλογές. Μοναδική τους ελπίδα ο ανειρήνευτος ταξικός αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής και του δίκιου τους. Στη γενική συνέλευση της Τρίτης 16 /7 (περίπου 150 άτομα), ήταν έκδηλη η απουσία κεντρικής κατεύθυνσης από την ΟΛΜΕ που θα συσπείρωνε και θα σηματοδοτούσε την αποφασιστικότητα να ανατραπούν οι απολύσεις και η διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, κάτι που λειτουργεί απογοητευτικά.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις εκπαιδευτικών, μέσα από τις τοποθετήσεις τους και στις δυο συνελεύσεις, ανέδειξαν την αναγκαιότητα να συσπειρωθούμε πάνω στο στόχο της ανατροπής των απολύσεων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ότι ο μόνος δρόμος είναι ο μαζικός παρατεταμένος αγώνας και όχι οι εκλογικές αναμονές. Η συνέλευση της Τρίτης υιοθέτησε πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων εκπαιδευτικών να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και καλεί την ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία 2 και 3 Σεπτέμβρη, με γενικές συνελεύσεις και συνέλευση προέδρων για συνέχεια (ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ, Παρεμβάσεις ψήφισαν λευκό). Επίσης, πρόταση για καταλήψεις στα ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ την Πέμπτη, που υπάρχει εφημερία, και άλλες δράσεις που πλαισιώνονται από μεγάλο αριθμό συναδέλφων που συγκροτούν την επιτροπή αγώνα.
Η Πρωτοβουλία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, όλες τις μέρες των κινητοποιήσεων, παρέμβηκε με προκηρύξεις και συμμετείχε στα συλλαλητήρια με δικό της μπλοκ. Την Τρίτη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, έκανε προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο, πορεύτηκε στην πλατεία της αγοράς και συμμετείχε με μαζικό μπλοκ στην πορεία.