Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Αυγ 2013

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
φοροαφαίμαξη για το λαό
φοροασυλία για το κεφάλαιο

Περισσότερα από τα μισά άρθρα του πολυνομοσχέδιου που – με οριακή πλειοψηφία 153 ψήφων – ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 18/7 από τους κυβερνητικούς βουλευτές (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) αφορούν στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τα φορολογικά όμως ζητήματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και επισκιάστηκαν από τις διαθεσιμότητες-απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων σε ΟΤΑ, εκπαίδευση κλπ μιας και οι περισσότερες διατάξεις του νέου ΚΦΕ είχαν ήδη ψηφιστεί και ήδη ισχύουν από τις αρχές του 2013 (με το νόμο 4110/2013). Και μπορεί γι αυτό ο Στουρνάρας να ισχυρίζεται οτι είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες» αλλά δεν είναι καθόλου ουδέτερες για τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους κλπ που οδηγούνται σε φορολογικό στραγγαλισμό και φορολογική ασφυξία.
Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2013 καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρία (3) μόνο κλιμάκια από οκτώ (8) που ίσχυαν πέρυσι. Έχουμε δηλαδή μια φορολογική κλίμακα που γίνεται λιγότερο προοδευτική και λιγότερο αναλογική από την προηγούμενη, δηλαδή περισσότερο άνιση και περισσότερο άδικη, κυρίως για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Με τη νέα φορολογική κλίμακα καταργείται το αφορολόγητο όριο και αυξάνεται ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής στο 22% από 10% που ήταν πριν (οικ. έτος 2013). Και την ίδια στιγμή που για τα χαμηλά εισοδήματα αυξάνεται η φορολόγηση στο 22%, για τα μεγάλα εισοδήματα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής μειώνεται από 45% στο 42%!
Η φορολογική επιβάρυνση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά αφού κάθε λαϊκή οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 200 ευρώ για το ένα παιδί, με 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, με 700 ευρώ για τα τρία κοκ. Και ναι μεν αυτές οι αλλαγές ισχύουν για τις δηλώσεις του 2014 (εισοδήματα του 2013) αλλά οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις «τρέχουν» από σήμερα αφού από 1.1.2013 η παρακράτηση φόρου γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα. Εκτός όμως από το τσεκούρωμα σε μισθούς και συντάξεις που γίνεται με την αυξημένη παρακράτηση φόρου, έπεται και νέα φοροληστεία με τη δήλωση του 2014 λόγω της κατάργησης διάφορων φοροαπαλλαγών. Από 200 ευρώ θα χάσει κάθε λαϊκό νοικοκυριό μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα ενοίκια και τα φροντιστήρια ενώ πάνω από 480 ευρώ υπολογίζονται οι συνολικές απώλειες από τις καταργήσεις και περικοπές στις διάφορες φοροελαφρύνσεις (τόκοι στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας, ενοίκια, φροντιστήρια κλπ). Η «φορολογική έκπτωση» των 2.100 ευρώ που προβλέπει ο νέος ΚΦΕ σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και από την κατάργηση των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών.
Φορολογική επέλαση θα δεχτούν και οι φτωχομεσαίοι αγρότες. Από 1.1.2014 τους υποχρεώνουν σε βιβλία εσόδων-εξόδων, καταργείται το «αντικειμενικό σύστημα» και το καθαρό εισόδημά τους θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 13%.
Μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στη φορολογική λαιμητόμο. Για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τα ελευθέρια επαγγέλματα προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με 26% για τις πρώτες 55.000 ευρώ εισόδημα και 33% για το εισόδημα πάνω από 55.000 €. Έχουμε δηλαδή προκλητική φοροασυλία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δηλώνουν κέρδη πάνω από 55.000 ευρώ αφού θα φορολογούνται με συντελεστή πολύ χαμηλότερο από το 42% της γενικής φορολογικής κλίμακας. Από την άλλη έχουμε φορολογικό στραγγαλισμό για τους μικρούς και μεσαίους που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν σε μαζικά λουκέτα και μαζική έξοδο από το επάγγελμα. Αν συνυπολογίσουμε και το «τέλος επιτηδεύματος» που εκτοξεύεται στα 650 ευρώ (ήταν 500 ευρώ στις μεγάλες πόλεις και 400 ευρώ στις μικρότερες) καταλαβαίνουμε ότι οι μικροεπαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στην φτωχοποίηση και στον αφανισμό με ότι αυτό σημαίνει για τη «μεσαία τάξη» και τη κοινωνική διαστρωμάτωση.
Και την ίδια στιγμή που έχουμε ασήκωτους φόρους για το λαό και τους εργαζόμενους, από την άλλη έχουμε μείωση της φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) μειώνεται ο φόρος στα κέρδη που μοιράζονται οι μέτοχοί τους (διανεμόμενα κέρδη) από 25% στο 10% (!) και παράλληλα στα μη διανεμόμενα κέρδη αυξάνεται από 20% στο 26%. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η συνολική επιβάρυνση των ΑΕ και ΕΠΕ θα μειωθεί στο 32,8% από το 40% που ήταν μέχρι σήμερα!
Η φορολογική αφαίμαξη των εργαζόμενων, η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση του λαού που φέρνουν τα μέτρα της κυβέρνησης θα ενταθούν. Ο νέος ΚΦΕ και τα φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχέδιου δεν είναι τα τελευταία που παίρνει η κυβέρνηση. Έπονται κι άλλα. Μέχρι οι εργαζόμενοι με τη πάλη τους βάλουν φρένο στη φοροεπέλαση και ανατρέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική.