Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Αυγ 2013

Εξελίξεις από το μέτωπο της Χαλκιδικής

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο μέτωπο του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Αρχικά, υπήρξαν απανωτές τρομοκρατικές προκλήσεις από την κυβέρνηση και την εταιρία ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους. Πρώτα και κύρια, είχαμε την προφυλάκιση δύο ακόμα αγωνιστών (ανεβάζοντας τον αριθμό σε 4), μετά από εντολή του εισαγγελέα Πολύγυρου. Οι κατηγορίες και η αιτιολόγηση της προφυλάκισης ήταν εντελώς ανυπόστατες: θεωρήθηκε ύποπτη ενέργεια η μη απάντηση στις κλήσεις του κινητού τηλεφώνου (ωμή παραδοχή των αρχών ότι παρακολουθούν τα τηλέφωνα). Οι δυνάμεις καταστολής έδειξαν το βάρβαρο πρόσωπό τους χτυπώντας τους συγγενείς των συλληφθέντων. Προκλητική και τραμπούκικη είναι επίσης η συμπεριφορά μιας μερίδας εργαζομένων στην εταιρία απέναντι στους κατοίκους: είναι γνωστή η επιδίωξη της εταιρίας να διαιρέσει τον πληθυσμό, να δημιουργήσει προβοκάτσιες και εμφυλιοπολεμικό κλίμα μέσα στα χωριά και τις οικογένειες. Σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να παρατάξει εργαζόμενους εναντίων εργαζομένων και να οξύνει την κατάσταση. Τέλος, προκλητική ήταν η απόφαση για απαλλοτρίωση κτημάτων και γης από το χωριό της Μεγάλης Παναγίας - η εταιρία δείχνει τις μαφιόζικες μεθόδους και επιδιώξεις της. Είναι δείγμα της «ανάπτυξης» που σκοπεύουν να φέρουν στην περιοχή: βάζουν χέρι μέχρι και στις ιδιωτικές περιουσίες των κατοίκων - είναι αφελές να σκεφτεί ο οποιοσδήποτε ότι θα σεβαστούν τη φύση.
Η οργή των κατοίκων ήταν φυσικό να ξεχειλίσει. Είναι πολύ θετικό ότι οι κάτοικοι δεν το έβαλαν κάτω, ούτε τρομοκρατήθηκαν. Ίσα ίσα, ενίσχυσαν την περιφρούρηση και τα μπλόκα στα χωριά, συσπειρώθηκαν στις επιτροπές αγώνα και αποφάσισαν να αναζωπυρώσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις. Κορύφωση της δράσης τους ήταν η μαζική και μαχητική πορεία 2.000 κατοίκων μέσα στον Πολύγυρο (Δευτέρα 15/5), η οποία αποτέλεσε σαφή απάντηση στην τρομοκρατία, αλλά και υπενθύμιση ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους 4 προφυλακισμένους αγωνιστές.
Τέλος, μέσα στη βδομάδα υπήρξε η πολύ σημαντική εξέλιξη με την ανακοίνωση της Eldorado gold για αλλαγή της πολιτικής της παγκόσμια. Με πρόσχημα την πτώση της τιμής του χρυσού, η εταιρία ανακοίνωσε την περικοπή του προϋπολογισμού της για το 2013 και τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς (έρευνα, έργα, εξορύξεις). Η μείωση είναι σημαντική (35%). Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η αναβολή της εκκίνησης της εξόρυξης σε Σκουριές, Πέραμα και Ρουμανία για ένα χρόνο αργότερα (2016 αντί για 2015 για τις ελληνικές εξορύξεις). Επίσης περικοπές θα υπάρξουν και στην επένδυση στην Τουρκία. Η εταιρία επιμένει ότι τα έργα υποδομής συνεχίζονται κανονικά.
Η ερμηνεία της απόφασης αυτής είναι πολιτικό ζήτημα και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει βιαστικά. Είναι βέβαιο (όσο και αν θέλει να το αρνηθεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και η εταιρία) ότι η αντίσταση των κατοίκων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Είναι απόδειξη ότι ο μαζικός, ανυποχώρητος και διαρκής αγώνας μπορεί να δημιουργεί ρήγματα στο στρατόπεδο του εχθρού και ,αν συνεχιστεί αταλάντευτα ως το τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε νίκες - νίκες που έχει ανάγκη ο λαϊκός κόσμος σήμερα. Η ταλάντευση της εταιρίας είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη και ο αγώνας είχε σημαντικό μερίδιο σε αυτή.
Είναι όμως βέβαιο ότι υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν την εταιρία σε αυτή την κεντρική απόφαση, που ίσως να μη γίνονται φανεροί τώρα. Παράγοντες που αφορούν τον διεθνή ανταγωνισμό στην αγορά χρυσού ή και άλλα ζητήματα που δεν μπορούμε ακόμα να διακρίνουμε. Είναι λοιπόν πιθανό να δούμε και άλλες απρόσμενες εξελίξεις στο μέλλον και πρέπει να είμαστε «πονηρεμένοι». Είναι λοιπόν ανάγκη να μη δημιουργηθεί εφησυχασμός ή, ακόμα χειρότερα, αίσθηση ότι ο αγώνας νίκησε ή τελείωσε. Η εταιρία είναι ακόμα εδώ, το έργο συνεχίζεται, οι αγωνιστές είναι στη φυλακή, ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος και θα έχει πολλές στροφές. Είναι λοιπόν προς όφελος του αγώνα να αξιοποιηθεί η εξέλιξη αυτή για να πάρει θάρρος ο κόσμος και να οργανωθεί περισσότερο - όχι για να χαλαρώσει και να εφησυχάσει.
Είναι ενδεικτικό της ωριμότητας των κατοίκων ότι αντιμετώπισαν θετικά την εξέλιξη, χωρίς όμως χαζοχαρούμενους πανηγυρισμούς. Όλα τα πολιτικά ζητήματα του αγώνα είναι ανοιχτά, και η πάλη των γραμμών θα είναι έντονη το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη εμπλοκή μας και το ξεδίπλωμα της πολιτικής μας αντίληψης παραμένει ζήτημα πρώτης γραμμής.