Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

2 Αυγ 2013

Σε τροχιά αντιδραστικής αναδιάρθρωσης η ΕΛ.ΑΣ.

«Αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας» για την καταπολέμηση «του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας», δημιουργία νέων υπηρεσιών φακελώματος του λαού και καταδίωξης των μεταναστών και αναδιάρθρωση – προσαρμογή των υπαρχουσών δομών της αστυνομίας προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Δένδιας. Το νομοσχέδιο έχει δοθεί στις ενώσεις των αστυνομικών, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (πριν αποχωρήσει απ' την κυβέρνηση), ενώ θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για «δημόσια διαβούλευση».
Η αναδιάρθρωση των κατασταλτικών μηχανισμών του συστήματος βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιδιώξεις της εκάστοτε πολιτικής διαχείρισής του με στόχο την προσαρμογή των μηχανισμών αυτών στις σημερινές ανάγκες του, στη νέα φάση επίθεσης ενάντια στο λαό, στην πολιτική της φασιστικοποίησης. Μάλιστα οι στόχοι αυτοί απαιτούν και τη… «συνδρομή» και συμμετοχή των ίδιων των ιμπεριαλιστικών αφεντικών. Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Απρίλη, και μετά από συνάντησή του με στελέχη του F.B.I. και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (N.Y.P.D.), ο Δένδιας δήλωνε: «Είμαστε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου. Είχα λοιπόν την ευκαιρία εδώ στη Νέα Υόρκη να έχω μια πολύ βαθιά ενημέρωση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν εδώ θέματα δημόσιας τάξης και θέματα τρομοκρατίας, όπως επίσης και θέματα ανάμειξης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, του FBI, στην αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας τάξης και τρομοκρατίας. Θέλω να πω ότι πολλά απ' αυτά που είδα είναι εντυπωσιακά και επίσης πάρα πολλά είναι πολύ χρήσιμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την αναδιάρθρωση αυτή, δημιουργείται «Κεντρική Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται από δημοσιεύματα και ως «υπερ-υπηρεσία», που θα εδρεύει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και θα διαθέτει υποδιεύθυνση στη Θεσσαλονίκη. Την ονομάζουν «ελληνικό F.B.I.» και θα συντονίζει την αντιτρομοκρατική, την οικονομική αστυνομία κι άλλες υπηρεσίες. Ανάμεσα στους στόχους της αναφέρεται και η «αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών, οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος». Δημιουργείται σε μια περίοδο όπου η ίδια η λαϊκή πάλη και οι μορφές αγώνα του λαού (απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, δρόμων κ.ο.κ.) χαρακτηρίζονται από «παράνομες» έως «τρομοκρατικές». Με δεδομένη την ύπαρξη των λεγόμενων «τρομονόμων» και «κουκουλονόμων», των απαγορεύσεων των διαδηλώσεων και των απεργιών, την ποινικοποίηση της λογικής και της πρακτικής της αντίστασης, τις προσπάθειες «σύνδεσής τους» με το «οργανωμένο έγκλημα» και την «τρομοκρατία». Και με τη λεγόμενη «θεωρία των άκρων» (όπου το ένα «άκρο», εκτός απ΄ την Αριστερά, είναι ο ίδιος ο λαός, όταν βρίσκεται σε κίνηση και διεκδίκηση) να εξυπηρετεί τα παραπάνω.
Δημιουργείται αυτόνομη «Διεύθυνση Πληροφοριών», για το ρόλο του χαφιέ, που θα συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες μέσω περιφερειακών υπηρεσιών, αναβαθμίζοντας κι εμπλουτίζοντας «βάσεις δεδομένων» σύμφωνα με τα πρότυπα της «Σκότλαντ Γιαρντ» και του F.B.I. Πάντα υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης «της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας». Για το γενετικό και βιομετρικό φακέλωμα δημιουργείται αναβαθμισμένη «Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών», που θα εμπεριέχει τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και θα τηρεί βάση δεδομένων (τράπεζα) στοιχείων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ προβλέπονται και η «διασυνοριακή της συνεργασία» (sic) και οι ανταλλαγές των πληροφοριών φακελώματος προφανώς με τις υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών και άλλων κρατών. Βεβαίως συγκροτείται και «Κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης», με στόχο την αναβάθμιση των διώξεων και της καταστολής που ασκείται απέναντι στους μετανάστες. Οι απελάσεις, οι φυλακίσεις και η ρατσιστική βία θα έχουν την τιμητική τους στα πεπραγμένα της υπηρεσίας αυτής, ενώ νέα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» δημιουργούνται. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί η όλη δομή της ΕΛ.ΑΣ. να γίνει πιο ευέλικτη, οι διάφορες υπηρεσίες να συντονίζονται και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους (διακλαδική συνεργασία), απαλλαγμένες από «στεγανά» και γραφειοκρατικά βαρίδια, ενώ προβλέπεται και η σύναψη «μνημονίων συνεργασίας» μεταξύ της αστυνομίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερο βάρος στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό μπορεί ν’ αντισταθμίσει και τις απολύσεις των δημοτικών αστυνομικών. Η δύναμη των Ε.Κ.Α.Μ. αυξάνεται από τα 200 στα 300 άτομα, ενώ δημιουργούνται 200 νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού.
Η εξέλιξη αυτή, που γίνεται στ’ όνομα της «ασφάλειας του πολίτη», δεν έχει στόχο την εγκληματικότητα, την οποία ούτε μπορεί ούτε θέλει ν’ αντιμετωπίσει, όπως δεν την έχει αντιμετωπίσει ούτε στην ίδια τη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού, τις Η.Π.Α., ο εκεί μηχανισμός. Μια εγκληματικότητα την οποία, εξάλλου, γεννά καθημερινά το ίδιο το… εγκληματικό σύστημα. Έχει όμως στόχο τον ίδιο το λαό, όλους όσους τολμήσουν ν' αγωνιστούν και ν΄ αντισταθούν, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους μετανάστες, μπροστά μάλιστα στο ενδεχόμενο νέων μαζικών αγώνων, αλλά και ξεσπασμάτων και κοινωνικών εκρήξεων που θα γεννήσει η συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.