Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Αυγ 2013

Γιάννενα Κτηνοτρόφοι ΔΩΔΩΝΗΣ: «Να πληρωθούμε τώρα!»

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση κτηνοτρόφων, των τελευταίων χρόνων στην Ήπειρο, έγινε την Τετάρτη 17 Ιουλίου μπροστά στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Πάνω από 500 κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη της εταιρείας. Το κεντρικό αίτημα είναι ένα. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα. Η εταιρεία χρωστάει το γάλα τεσσάρων μηνών και οι κτηνοτρόφοι έχουν πλέον άμεσο ζήτημα επιβίωσης.
Αυτό που ήταν διάχυτο στη συγκέντρωση ήταν οργή. Τέτοια οργή που οι αστυνομικές δυνάμεις δεν εμφανίστηκαν στο χώρο, όπως έκαναν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Ο εκπρόσωπος της νέας διοίκησης της εταιρείας, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση. Οι δηλώσεις του αυτές έκαναν καθαρό τον προσανατολισμό της εταιρείας. Μετά από μισάωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να επιδώσουν τελεσίγραφο στην εταιρεία, για πληρωμή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Αν αυτό δεν γίνει, τότε να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου, με μαζική κινητοποίηση την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι συνδικαλιστές «εκπρόσωποι» των κτηνοτρόφων φάνηκε πως κινούνται σε διαφορετική λογική από τη βάση των κτηνοτρόφων. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να εκφράσουν τους κτηνοτρόφους. Οι προτάσεις τους για «πάρσιμο της εταιρείας», «διάλογο», «δικαστική οδό» και πάνω απ’ όλα πάντα, «σε επαφή με τον περιφερειάρχη, βουλευτές και τους τοπικούς φορείς», έβρισκαν αντανακλαστικά τοίχο στους κτηνοτρόφους. Παρόλαυτα. η έλλειψη καθοδήγης του αγώνα είναι εμφανής, γι’ αυτό και οι προτάσεις αυτές συνεχίζουν να θολώνουν και να αποπροσανατολίζουν την κατεύθυνση του αγώνα.
Οι κτηνοτρόφοι καταλαβαίνουν πως διεξάγεται σύγκρουση ταξικών συμφερόντων. Γνωρίζουν, πως οι φορείς του συστήματος δεν είναι μαζί τους. Γνωρίζουν, πως αυτό που τους χρωστάνε είναι ο ιδρώτας τους που μόνο οι ίδιοι ξέρουν να τον μετράνε και σίγουρα όχι η εταιρεία και η κυβέρνηση. Γνωρίζουν, πως η επίθεση στη δουλειά τους πάει παράλληλα με την επίθεση στο εισόδημα τους μέσω της φοροληστρικής αντιλαικής επίθεσης. Καταννοούν, πως αυτή η επίθεση δεν χτυπάει μόνο αυτούς αλλά είναι ολομέτωπη. Μια επίθεση που εδώ και τρία χρόνια, με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που εφαρμόζει το εκάστοτε εξαρτημένο πολιτικό προσωπικό, έχει φέρει το λαό στα όρια της επιβίωσης.
Το σίγουρο είναι πως όσο οι κτηνοτρόφοι θα μπαίνουν πιο έντονα στις κινητοποιήσεις, τόσο πιο έντονη θα είναι η ανάγκη οργάνωσης, συντονισμού και κατεύθυνσης. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα περνάει μέσα απ τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και συλλόγων από τα κάτω. Είναι αναγκάιο να γίνουν κατά τόπους συνελεύσεις, να συζητήσουν, να απολογήσουν και να προγραμματίσουν τα βήματά τους. Μέσα από εκεί, περνάει η συνειδητή οργάνωση της ταξικής σύγκρουσης για την επιβολή του δίκιου τους. Για την πάλη για τη δουλειά τους, για τη ζωή τους.
Το αίτημα για άμεση πληρωμή τους έβγαλε σε μια πολύ μαζική ελπιδοφόρα κινητοποίηση. Η στόχευση σ’αυτό το κεντρικό αίτημα είναι το βασικό, ώστε να γίνει αυτή η κινητοποίηση οργανωμένη αντίσταση, να ξεκινήσει η πολιτικοποίηση μέσω του αγώνα και να ανοίξει προοπτικά όλη η βεντάλια της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του συστήματος.