Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Ιουν 2009

Μαζικές απολύσεις στην εταιρεία «Σελέκτωρ»

Σε μαζικές απολύσεις, που υπερβαίνουν ακόμη και τα νόμιμα όρια, προχώρησε η εταιρεία προεκτύπωσης «Σελέκτωρ». Η εταιρεία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές στον κλάδο, καθώς απασχολεί γύρω στα 70 άτομα σε Καλλιθέα και Μαρούσι. Με πρόσχημα την κρίση και τις «πεσμένες» δουλειές η εταιρεία απέλυσε στις αρχές του Μάη έξι εργαζόμενους και στα τέλη του Μάη άλλους έξι, γράφοντας «στα παλιά της τα παπούτσια» το όριο των τεσσάρων απολύσεων το μήνα για εταιρείες που απασχολούν από 20 έως 200 εργαζόμενους.

Επιπλέον, το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς εργάζονταν στην εταιρεία για 18 και 19 χρόνια δεν πτόησε καθόλου τους ιδιοκτήτες της (που ήταν «εξαφανισμένοι» την περίοδο των απολύσεων). Το αντίθετο, μάλιστα. Προτίμησαν να τους «ξεφορτωθούν», παρά τις μεγάλες αποζημιώσεις που δικαιούνταν, ώστε να μπορούν στο μέλλον να τους αντικαταστήσουν με νέους «οικονομικότερους» και πιο «πειθήνιους». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας από τους απολυμένους πριν την απόλυσή του είχε κληθεί να αποδεχτεί σημαντική μείωση του μισθού του, πράγμα που αρνήθηκε.

Το άσχημο στην υπόθεση είναι ότι κανένας από τους εργαζόμενους αυτούς δεν δείχνει να έχει τη διάθεση να αντιπαλέψει την απόλυσή του. Και αυτό αποτελεί στοιχείο «παραλυτικό» για κάθε δυνατότητα πρωτοβουλίας και δημιουργίας κίνησης για την ανάκληση των απολύσεων.

Είναι σημαντικό για κάθε εργαζόμενο που απολύεται, αλλά και γι’ αυτούς που παραμένουν στις δουλειές τους, να μην σκύβουν το κεφάλι, να μην κρατάνε την υπόθεση για τον εαυτό τους. Διότι δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τους ίδιους. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλους τους εργαζόμενους!

Το νέο κύμα των απολύσεων στη χώρα μας που ήδη έχει ξεκινήσει με την είσοδο του καλοκαιριού είναι μια υπόθεση που πρέπει να απαντηθεί μαζικά και αγωνιστικά από τους εργαζόμενους. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να απαντηθεί. Η λεγόμενη ατομική λύση αποτελεί πια μια ξεκάθαρη αυταπάτη. Γιατί και στην επόμενη δουλειά -αν και όταν βρεθεί- οι όροι και το πλαίσιο θα τεθούν από το γενικότερο συσχετισμό που θα διαμορφωθεί μεταξύ του κεφάλαιου και της εργατικής τάξης.

Σε αυτήν την υπόθεση και το σωματείο των Λιθογράφων οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ο κλάδος προεκτύπωσης-εκτύπωσης εμφανίζει απανωτά τέτοια κρούσματα, τόσο το ζήτημα του Σελέκτωρα όσο και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα απαιτούν άμεση και αγωνιστική απάντηση.