Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

15 Ιουν 2009

Εκδήλωση για το πάρκο του Αναύρου

Βόλος


Ο Αναυρος είναι μία από τις τελευταίες περιοχές πρασίνου και αναψυχής που έχουν απομείνει στην πόλη. Κι όμως, κι αυτός κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί χάριν του κεφαλαίου και του κέρδους με την υποστήριξη και ευθύνη της τοπικής Αρχής. Φυσικά, έχουμε δει πολλά τέτοια φαινόμενα: The Athens Mall στο Μαρούσι, Ελαιώνας, πάρκινγκ στην πλατεία Κύπρου, Ξενία Ιωαννίνων κ.ά.. Οπως και στις περισσότερες από τις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι δημιούργησαν συντονιστικό ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Αναύρου.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου εκδήλωση στο Δημαρχείο του Βόλου, με κύριους ομιλητές το Γιώργο Σαρρηγιάννη, αρχιτέκτονα, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ και τη Σούλα Βοϊβόνδα, καθηγήτρια στο ΑΠΘ.

Η Σ. Βοϊβόνδα ανέπτυξε στην ομιλία της τη μεγάλη ανάγκη πρασίνου που έχουν οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, τονίζοντας ιδιαίτερα για το Βόλο, πως όχι απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έναν ακόμη πνεύμονα πρασίνου, αλλά και ότι για να θεωρείται στοιχειωδώς υποφερτή η ζωή στην πόλη, χρειάζονται 14 ακόμη τέτοια πάρκα!

Από την άλλη, ο Γ. Σαρηγιάννης, έχοντας και την εμπειρία του Αμαρουσίου ως κάτοικός του, προσπάθησε να καταδείξει τη λειτουργία των Δήμων ως γρανάζι του συστήματος, όχι μόνο μέσω της επιπλέον φορολόγησης, αλλά και ως διαμεσολαβητών ανάμεσα στο κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ιδιαίτερα για το Βόλο, περιέγραψε τον τρόπο ξεπουλήματος της περιοχής και της προσπάθειας να δοθεί το συγκεκριμένο φιλέτο στον ιδιώτη:

- Το Λιμενικό Ταμείο παραχωρεί την περιοχή στον ΕΟΤ.

- Το 1987 ο ΕΟΤ παραχωρεί το ξενοδοχείο Ξενία στο Δήμο Βόλου.

- Το 1988 ο Δήμος παραχωρεί την εκμετάλλευση στη Δημοτική Τουριστική επιχείρηση, η οποία είναι ΝΠΙΔ.

- Το 1993 η Επιχείρηση παραχωρεί το χώρο σε ιδιώτη, δηλώνοντας πως αυτός είναι κοινόχρηστος.

- Το 2005 παραχωρεί σε άλλον ιδιώτη το χώρο, χωρίς την προηγούμενη δήλωση.

- Σύντομα ο ιδιώτης αρχίζει να κατασκευάζει πισίνα και να περιφράσσει το χώρο, έτσι ώστε να επωφελείται της χρήσης ενός δημόσιου τυπικά χώρου.


Αν και στην εκδήλωση βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν αρκετοί παραγοντίσκοι, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με αγώνες και αντίσταση, η εκδήλωση κατέδειξε τη θέληση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όλων των Βολιωτών, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια αυτά.

Η δημοτική παράταξη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ που δραστηριοποιείται στο Βόλο, από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αγώνα των κατοίκων του Αναύρου και είναι δίπλα τους σε κάθε κινητοποίηση.