Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

28 Ιουν 2009

Οταν η φυλάκιση βαφτίζεται υποδοχή…

ΣΑΜΟΣ

Το λεγόμενο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Σάμο θυμίζει περισσότερο φυλακή και μάλιστα άθλια. Ο χώρος είναι χωρητικότητας 280 ατόμων, στην πραγματικότητα, όμως, στοιβάζονται εκεί υπερδιπλάσιοι άνθρωποι, ανάκατα άντρες, γυναίκες και παιδιά. Με δυσκολία ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες σε σίτιση και υγιεινή, ενώ ακόμη και η επικοινωνία με το προσωπικό του Κέντρου θεωρείται πολυτέλεια, αφού υπάρχει έλλειψη μεταφραστή. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και όλα δείχνουν ότι θα γίνει ακόμη χειρότερη, με βάση το γεγονός ότι οι πρόσφυγες κρατούνται εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με το ισχύων καθεστώς, ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο Κέντρο ήταν οι 3 μήνες, ενώ σύμφωνα με το νέο ΠΔ, ο χρόνος αυτός θα υπερβαίνει τους 6 μήνες και θα φτάνει τους 12. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για χορήγηση Ασύλου συναντά πολλές δυσκολίες, αφού η αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση, με διάφορες γελοίες προφάσεις, δέχεται αιτήσεις με το σταγονόμετρο, καθυστερώντας και με αυτόν τον τρόπο την έξοδο των προσφύγων από το Κέντρο.

Παρόλα αυτά, είναι αρκετοί, πλέον, και εκείνοι που ζουν στο νησί εκτός Κέντρου, νοικιάζουν σπίτια ομαδικά και προσπαθούν αγωνιωδώς να κάνουν κανένα μεροκάματο για να βγει το καθημερινό πιάτο φαί. Και μιλάμε για μεροκάματα της τάξης των 20-25€! Οι Αφγανοί πρόσφυγες είναι η πιο πολυπληθής ομάδα στο νησί, υπάρχουν ακόμη Σύριοι, Μαροκινοί, Αλγερινοί κ.α.

Πριν λίγες εβδομάδες η αστυνομία στο Καρλόβασι έκανε αιφνίδια επιχείρηση-σκούπα, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κρατητήρια με πρόσφυγες και όσοι από αυτούς δεν είχαν έγγραφα ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν αίτηση χορήγησης Ασύλου οδηγήθηκαν και κρατούνται στο Κέντρο. Παράλληλα απελάθηκαν πρόσφυγες του Κέντρου, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε απάντηση στην αίτηση χορήγησης Ασύλου, παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματά τους. Με αυτές τις ενέργειες δόθηκε ένα σαφές μήνυμα στο νησί από την πλευρά του συστήματος, ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν και οι πρόσφυγες είναι πλέον ανεπιθύμητοι!

Η «Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες», που δραστηριοποιείται εδώ και περίπου 6 χρόνια στη Σάμο, έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις προσπάθειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων. Εχει καταφέρει πολλές φορές, και τώρα και στο παρελθόν, να μπει στο Κέντρο με την πρόφαση της διδασκαλίας Ελληνικών, ώστε να μπορεί να έχει πραγματική εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, αλλά και για να ενημερώνει, όσο μπορεί, για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Το Σαββατοκύριακο 20-21/6 διοργάνωσε αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο Πανεπιστήμιο στο Καρλόβασι, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ουσιαστικών δεσμών αλληλεγγύης των κατοίκων του νησιού με τους πρόσφυγες, με στόχο να γίνει κατανοητό ότι όλοι είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια πολιτική που στερεί δικαιώματα και κατακτήσεις και φορτώνει στις πλάτες μας τα αίτια της κρίσης, μιας πολιτικής που διαιρεί για να βασιλεύει. Το Φεστιβάλ περιλάμβανε έκθεση ζωγραφικής προσφύγων και μαθητών, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου. Διοργανώθηκαν δράσεις για τα παιδιά με τη συμμετοχή Αφγανού πρόσφυγα που διηγήθηκε παραμύθια, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις με ντόπιους μουσικούς, φοιτητές και μετανάστες. Ως προς το πολιτικό σκέλος του φεστιβάλ, το Σάββατο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Μουσαφεράτ ή χίλιες και μια νύχτα ενός καταυλισμού προσφύγων» από τον συγγραφέα του Βασίλη Λαδά και ακολούθησε συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Πάτρας και ενημέρωση για το ισχύον νομικό καθεστώς από δικηγόρο. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η μετανάστευση τώρα» και «Προς τα λιμάνια και τις πολιτείες της προσφυγιάς», όπου μετά τις εισηγήσεις από τις Ελσα Χίου και Αγγέλα Χατζημιχάλη ακολούθησε συζήτηση. Ελπιδοφόρο ήταν το γεγονός ότι το φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες, που συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς και από πολλού ντόπιους και φοιτητές. Η οργάνωσή μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με παρεμβάσεις στις εκδηλώσεις, αλλά και με το μοίρασμα προκήρυξης.