Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

10 Οκτ 2010

Χανιά: Πρωτοβουλία ενάντια στις απολύσεις

Πρωτοβουλία για την ανάκληση της απόλυσης εργαζομένου στο φυτώριο «ΕνΚήπω» συγκροτήθηκε στα Χανιά. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του γενικότερου κλίματος της επίθεσης, η εργοδοσία στόχευε στο να εφαρμοστούν ακόμα πιο ελαστικές συνθήκες εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που ο εν λόγω εργοδότης επικαλείται το οικονομικό του στρίμωγμα, ανοίγει νέα υποκατάστημα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ο εν λόγω εργαζόμενος δεν έλειψε από καμία απεργία, παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας, αλλά και καθημερινά διεκδικούσε τα στοιχειώδη και αυτονόητα (π.χ να μην του τρώνε τα ρεπό, την άδεια, τις υπερωρίες) τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους συναδέλφους του.

Ο απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης της πρωτοβουλίας κρίνεται ιδιαίτερα θετικός. Κατά αρχήν είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις απολύσεων που καταγγέλλεται και δημοσιοποιείται σε τέτοιο βαθμό στη χανιώτικη κοινωνία και παρά το ολοφάνερο σαμποτάζ ακόμα και των «κατά τα άλλα δημοκρατικών» τοπικών ΜΜΕ. Η πλειοψηφία των απολυμένων δεν τολμά εύκολα να καταγγείλει την απόλυσή του στη βάση και της τρομοκρατίας, «ότι δεν θα ξαναβρεί δουλειά», αν το ζήτημα ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία.

Η πλαισίωση της πρωτοβουλίας από δεκάδες ανένταχτους ή μη αγωνιστές από διάφορους χώρους ήταν αυτή που ανάγκασε ουσιαστικά και την επιθεώρηση εργασίας να πάρει θετική απόφαση. Θετική απόφαση που πάρθηκε και εξαιτίας του ανοίγματος του ζητήματος στους εργαζόμενους της πόλης και των ψηφισμάτων που έβγαλαν σωματεία και σύλλογοι με βάση την πολιτική πίεση που δέχτηκαν από συναγωνιστές της πρωτοβουλίας. Εκεί είναι που οφείλεται και το γεγονός ότι η εργοδοσία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει προς όφελός της ακόμα και δήλωση συμπαράστασης από τους υπόλοιπους εργαζομένους που προσπάθησε να παρουσιάσει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δήλωση που ολοφάνερα προέκυπτε από την πίεση και την τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας για ενδεχόμενες νέες απολύσεις

Παρά τη σημαντική αυτή, έστω και μικρή κατάκτηση, η Πρωτοβουλία δήλωσε τη διάθεση της για συνέχιση του αγώνα μέχρι την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.

Η πρωτοβουλία αποφάσισε ακόμα να ανοίξει και πιο συνολικά το ζήτημα των απολύσεων στην πόλη με εκδήλωση που διοργάνωσε αλλά και με τη συμμετοχή της στην απεργιακή πορεία στις 7 Οκτώβρη με προκήρυξη και πανό που πλαισιώθηκε από μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών.

Στην τελευταία μάλιστα εκδήλωση τέθηκε ο προβληματισμός για το παραπέρα άνοιγμα της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας ακόμα και νέας πρωτοβουλίας για το ζήτημα των απολύσεων συνολικά. Κάτι τέτοιο είναι και για την Ταξική Πορεία θεμιτό, αλλά σκοντάφτει στη διστακτική συμμετοχή στην πρωτοβουλία οργανωμένων δυνάμεων ακόμα και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το ζήτημα της συνέχισης της δράσης της πρωτοβουλίας αλλά και της δημιουργίας νέων πρωτοβουλιών κοινής δράσης για κάθε απόλυση, κάθε καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της κρίσης είναι κάτι που θα παλευτεί από την πλευρά μας στο αμέσως επόμενο διάστημα.