Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Οκτ 2010

Απεργία στην Κόρινθο ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία

ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΟΥΛΓΚΟΡ

Με μία μαζική απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Οκτώβρη απάντησαν οι εργαζόμενοι της Κορίνθου στην πολιτική των απολύσεων και της ανεργίας που κυριολεκτικά μαστίζει την περιοχή.
Με πιο πρόσφατο κρούσμα την περίπτωση της βιομηχανίας Φούλγκορ που απειλεί να πετάξει στο δρόμο και τους 330 εργαζόμενούς της, σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές, εκβιασμούς, αβεβαιότητα. Οι απολύσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών, οι διαθεσιμότητες, οι μειώσεις μισθών και ωραρίων εργασίας, είναι αυτά που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του νομού Κορινθίας. Μία κατάσταση που τους έχει γεμίσει οργή και αγανάκτηση, καθώς τα μελλούμενα φαίνονται ακόμη πιο άσχημα.
Αυτή η συσσωρευμένη οργή ήταν που ανάγκασε και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου (ΕΚΚ)να κηρύξει και την 24ωρη παγκορινθιακή απεργία στις 20 του μήνα. Απεργία την οποία πλαισίωσαν μαζικά εκατοντάδες εργαζόμενοι, σε μια συγκέντρωση αξιοσημείωτης μαζικότητας για την περιοχή και με διαδήλωση που κατέληξε στο κτίριο της Νομαρχίας. Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών εργαζόμενοι από τη Φούλγκορ, την Κεραφίνα, τον Μουρίκη, την Landis & Gyr και άλλα εργοστάσια της περιοχής, ενώ πολύ θερμή ήταν και η στήριξη του κόσμου της Κορίνθου.
Αποκαλυπτική ήταν η στάση του ΠΑΜΕ το οποίο επέλεξε να κάνει ξεχωριστή συγκέντρωση με 30-40 άτομα η οποία δεν συναντήθηκε ποτέ με την απεργιακή συγκέντρωση. Ακόμη πιο αποκαλυπτική η στάση του Ριζοσπάστη, ο οποίος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην απεργία, ούτε πριν ούτε μετά. Σαν να μην συνέβη τίποτε! Κι όλα αυτά παρότι ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο ΕΚΚ δήλωσε ότι θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.
Στην απεργιακή συγκέντρωση καλούσε και συμμετείχε και η «Επιτροπή Κορίνθου Ενάντια Στα Μέτρα» που το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε με προκηρύξεις και αφίσες το ζήτημα της Φούλγκορ.
Ωστόσο, το ζήτημα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στις ραγδαίες αντεργατικές εξελίξεις παραμένει. Ασφαλώς και δεν είναι ζήτημα που αφορά την περιοχή της Κορινθίας και μόνο. Παρ’ όλα αυτά, σε μία βιομηχανική περιοχή όπως αυτή, που εξακολουθούν να λειτουργούν μεγάλα εργοστάσια, το ζήτημα της συγκρότησης μετώπου αντίστασης των εργαζομένων μπαίνει σε πιο επιτακτική βάση. Η απεργία της 20ης Οκτώβρη έδειξε ότι η διάθεση στον κόσμο υπάρχει. Παρά την υπονομευτική στάση της ηγεσίας του ΕΚΚ, η οποία δεν έχει την παραμικρή διάθεση να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί, οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν και πίεση να ασκήσουν και γεγονότα να δημιουργήσουν.

Σε διαθεσιμότητα οι 330 της Φούλγκορ
Στο μεταξύ, η διοίκηση της Φούλγκορ, επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας, έθεσε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα και τους 330 εργαζόμενους. Εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζόμενων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και το αδίστακτο πρόσωπο της «επιχειρηματικότητας» που ευαγγελίζονται και θέλουν να ενισχύσουν τα κυβερνητικά επιτελεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Επιτροπή Κορίνθου Ενάντια Στα Μέτρα», η εταιρεία «δεν λέει κουβέντα για τα κέρδη που αποκόμισε τόσα χρόνια – 38 εκ € μόνο για τα χρόνια 2000-2007!!!! Ενώ δουλειά υπάρχει και δεν είναι μυστικό ότι η Fulgor διεκδικεί -και κατ’ άλλους έχει ήδη πάρει- κομμάτι από ένα χρυσό συμβόλαιο των δύο δισ € που αφορά τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής τάσης με τα οποία θα γίνει η καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα».
Και συνεχίζει: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δηλώσεις των παραγόντων -πολιτικών και συνδικαλιστικών- είναι για την διατήρηση των θέσεων εργασίας (και όχι των εργαζομένων!!!), γεγονός που δείχνει ότι ο σχεδιασμός προβλέπει το εργοστάσιο να ανοίξει και πάλι, αλλά με καθεστώς νέων συνθηκών εργασίας. Αυτό γιατί απαίτηση των “επενδυτών” είναι να παραλάβουν το εργοστάσιο χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό καθώς η Fulgor έχει αρκετούς εργαζόμενους “ανελαστικό”, με “μεγάλο μισθολογικό κόστος” και “αδικαιολόγητα πολλά δικαιώματα”».