Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

5 Αυγ 2011

Λουκέτο και στην αλυσίδα εστιατορίων Applebee’s
Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι.

Αιφνιδιαστικά στις 15 Ιούλη, η διοίκηση της εταιρείας Applebee’s ανακοίνωσε στους εργαζόμενους το κλείσιμο όλων των εστιατορίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η εταιρεία, που υπάγεται στη Milonel Hellas, αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στο καθημερινό γεύμα παγκοσμίως, έχει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελλάδα. Μέχρι αυτή τη στιγμή λειτουργούσαν 5 καταστήματα (Λ. Αλεξάνδρας, Κεφαλάρι, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη-Λ. Νίκης και στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου) και απασχολούσε περίπου 200 εργαζόμενους.
Οι τελευταίοι ισολογισμοί της εταιρείας δεν είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα, ωστόσο τα κέρδη κρίνονται από τη διοίκηση κατώτερα των προσδοκιών της και δεν περιμένει ανάκαμψη σε περιόδους κρίσης. Γεγονός αναμενόμενο, αφού το κόστος των 35 ευρώ το άτομο για ένα γεύμα σε ένα από τα εστιατόρια Applebee’s είναι απαγορευτικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών σήμερα.

Οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας σε συνδυασμό με το κίνδυνο να χάσουν και δεδουλευμένα τους -είναι απλήρωτοι εδώ και δυο μήνες. Η διοίκηση δήλωσε ήδη στην επιθεώρηση ότι δε θα καταβάλλει ούτε τους οφειλόμενους μισθούς ούτε τις αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στις επικείμενες απολύσεις. Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δίκια τους.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο κατάστημα που βρίσκεται στη λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη το κατέλαβαν και ξεκίνησαν την λειτουργία του με αυτοοργανωμένο τρόπο. «Ενάντια στην εργοδοτική κοροϊδία, καταλάβαμε το χώρο εργασίας μας, για να μην πάρει τίποτα ο εργοδότης μέχρι να πληρωθούμε. Αποφασίσαμε να αυτοδιαχειριστούμε οι εργαζόμενοι το μαγαζί, ώστε να μπορέσουμε οικονομικά να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας» λένε οι εργαζόμενοι, ενώ ζητούν τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα τους, για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας και να καταβληθούν οι μισθοί τους άμεσα.
Ετσι, από τη Δευτέρα 18 Ιούλη, οι εργαζόμενοι σερβίρουν το πρωί καφέ και το βράδυ, μετά τις 8 μ.μ., φαγητό. Ολα σε οικονομικές τιμές, για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων.