Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

4 Αυγ 2011

Φροντιστήρια «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Η επαναπρόσληψη των συναδέλφων είναι νίκη των εργαζομένων!

Στην τριμερή συνάντηση εκπροσώπων από τους εργαζομένους και το σωματείο ΣΕΦΚ, την ιδιοκτησία των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» και του υπουργείου Εργασίας, η διεύθυνση φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» αποδέχτηκε όλους τους όρους των εργαζομένων και του σωματείου και δεσμεύτηκε γραπτώς για την επαναπρόσληψή τους. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας -την ώρα που διεξάγονταν η τριμερής συνάντηση- συναδέλφων των απολυμένων αλλά και εργαζομένων που διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους. Έλαβε, έτσι, τέλος η ταλαιπωρία των τριών εργαζόμενων καθηγητών που είχαν απολυθεί από τα φροντιστήρια “ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ” γιατί διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, δηλαδή, ό,τι όριζε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).
Η εργοδοσία των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» (με 5 παραρτήματα, ένα από τα οποία βρίσκεται στο Δήμο Ηλιούπολης) επιχείρησε να εκδικηθεί τους εργαζόμενους αυτούς για τη συνδικαλιστική τους δράση. Είχε προηγηθεί απόπειρα της εργοδοσίας να μην καταβάλλει τακτικά τα δεδουλευμένα (μισθοί, δώρα και επιδόματα). Οι καθηγητές των φροντιστηρίων αντέδρασαν άμεσα και συλλογικά και κατάφεραν να πληρώνονται κανονικά σύμφωνα με τη ΣΣΕ του κλάδου.
Στο χώρο των φροντιστηρίων επικρατεί μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια γιατί οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται κάθε χρόνο με βάση τις ορέξεις των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων. Αυτόν τον εκβιασμό αξιοποίησε η εργοδοσία στα φροντιστήρια «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» για να εκδικηθεί τον αγώνα τους. Απείλησε ότι δεν θα επαναπροσλάβει όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα και για τους υπόλοιπους απαίτησε μείωση μισθού και επιδομάτων ως προϋπόθεση επαναπρόσληψης.
Οι εργαζόμενοι, όπως ήταν φυσικό, δεν δέχτηκαν τον εκβιασμό και συγκρότησαν πλατιά επιτροπή αλληλεγγύης και με κινητοποιήσεις, μοίρασμα υλικού και παραστάσεις διαμαρτυρίας κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση επαναπρόσληψής τους και με όσα ορίζει η ΣΣΕ. Παρ’ όλα αυτά, η εργοδοσία των φροντιστηρίων «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» επέμενε, μέχρι την τριμερή στο υπουργείο, στην απόλυση των τριών καθηγητών που τους θεωρούσε πρωτεργάτες του αγώνα. Ηθελε να τους απολύσει ώστε στο μέλλον με μεγαλύτερη επιτυχία να βάλει χέρι στους μισθούς και τα δικαιώματα των υπόλοιπων καθηγητών.
Οι εργοδότες στηρίζονται στους εκβιασμούς, στο άγχος που δημιουργεί η ανεργία και στο ευνοϊκό κλίμα των μνημονίων της τρόικας που μοιράζει δυστυχία σε χιλιάδες εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι έχουν να στηριχθούν στη συλλογική τους δράση και είναι μονόδρομος η αντίστασή τους.
Η επαναπρόσληψη των συναδέλφων είναι νίκη των εργαζομένων και ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο μαύρο τοπίο της εργασιακής ανασφάλειας και των απολύσεων. Έδειξε ότι οι εργοδότες δεν είναι ανίκητοι. Η συγκινητική υπεράσπιση από την επιτροπή αλληλεγγύης των τριών απολυμένων από τα φροντιστήρια «ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» είναι παρακαταθήκη για το πώς πρέπει να στηρίζουμε τους «μικρούς και μεγάλους» αγώνες σε πολλούς εργασιακούς χώρους, ενάντια στη πολιτική που επιχειρεί να καταργήσει ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα ως μισθό, ασφάλιση, σύνταξη, περίθαλψη, εκπαίδευση κ.λπ.
Η συμμετοχή των εργαζόμενων, οι συνελεύσεις τους, το δυνάμωμα των πρωτοβάθμιων σωματείων σε τέτοια κατεύθυνση αλλά και η στήριξη και η αλληλεγγύη του αγώνα συμβάλλουν στη δημιουργία εκείνου του μαζικού αγωνιστικού ρεύματος, του μόνου που μπορεί να βάλει όριο στη ξέφρενη επίθεση της εποχής μας.