Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Αυγ 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ»
ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται τα σχέδια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Το ίδιο το αστικό κράτος αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πρωτεργάτης στη διαδικασία αυτή μέσα από την προώθηση και υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων που έχουν σαν στόχο την εφαρμογή, εμπέδωση και καθιέρωση της ανασφάλειας, της εργασιακής περιπλάνησης, του νέου εργασιακού μεσαίωνα και του εργαζόμενου-λάστιχο.
Τι να πρωτοθυμηθούμε από τον «υπερβάλλοντα ζήλο» του κράτους-εργοδότη; Τα προγράμματα στέητζ (stage) και τους χιλιάδες νέους που δούλευαν για χρόνια στις δημόσιες υπηρεσίες ανασφάλιστοι με το πρόσχημα της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας»; Το σύγχρονο  «δουλεμπόριο» και την ενοικίαση εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες από «εργολάβους»,  που βγήκε στην επιφάνεια με τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα που εργαζόταν ως καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ, αλλά και με το θάνατο του Αιγύπτιου μετανάστη Αζίζ Εμάντ που σκοτώθηκε καθαρίζοντας τα τζάμια του Υπουργείου Εργασίας; Τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους; Τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς;
Όλη αυτή η «προίκα», όλο αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα, σήμερα που το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο επιβάλλει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την ισοπέδωση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος και εργασιακής εξασφάλισης, έρχεται να εμπλουτιστεί και να επεκταθεί.
Πρόσφατο παράδειγμα, η ενοικίαση 113 εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας «Δαφνί» με πεντάμηνες συμβάσεις και μισθό 625 ευρώ το μήνα, από μία… ΜΚΟ με την επωνυμία «Έδρα», στην οποία μάλιστα έγινε απευθείας ανάθεση!!! Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Το ύψος του μισθού; Τη χρονική διάρκεια; Ή το καθεστώς της ενοικίασης; Σε κάθε της πτυχή αυτή η είδηση αντανακλά την πλήρη απαξίωση της έννοιας της συλλογικής σύμβασης, την ανατροπή κάθε εργασιακού κεκτημένου. Με ένα επιπλέον στοιχείο: την εμπλοκή μιας ΜΚΟ! Μιας οργάνωσης «μη κυβερνητικής» μεν, η οποία όμως αναλαμβάνει να υπηρετήσει τα κυβερνητικά σχέδια με τον καλύτερο τρόπο. Μιας οργάνωσης η οποία -πιστή στον «κοινωφελή» της χαρακτήρα- επεκτείνει τη δραστηριότητα στο… κοινωφελές έργο της εύρεσης εργασίας!
Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για σκάνδαλο! Απευθείας ανάθεση, ΜΚΟ-εργοδότης… Κι όμως! Όλα αυτά είναι απολύτως νόμιμα και προβλέπονται από το Πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει σαν στόχο: να διαχειριστεί 55.000 εργασίας (για αρχή) μέσα από την εδραίωση της ενοικίασης εργαζομένων. Εξελίσσοντας την κατεύθυνση που είχαν πρωτοχαράξει τα αντεργατικά «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης» και αξιοποιώντας την τεράστια «δεξαμενή» των ανέργων, το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει (σε πρώτη φάση) σε κάποιους τοπικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (μεταξύ αυτών σωματεία, εργατικά κέντρα, συνδικαλιστικές οργανώσεις!!!) να προσλαμβάνουν ανέργους και να τους «τοποθετούν» σε συμπράττοντες φορείς,  που σε αυτή τη φάση είναι «ΟΤΑ α' και β' βαθμού (Δήμοι - Περιφέρειες) και τα νομικά τους πρόσωπα, κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα».
Καθόλου τυχαία δεν είναι η ανάθεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες αυτού του ρόλου. Η συμμετοχή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος να νομιμοποιηθεί αυτό το αντεργατικό σχέδιο. Εξάλλου, όλοι θυμούνται ότι η ΓΣΕΕ ήταν από αυτούς που απασχολούσαν νοικιασμένα συνεργεία καθαρισμού!
Ακόμη παραπέρα, όμως, αυτό που μπαίνει σε δοκιμαστική εφαρμογή είναι η δημιουργία μίας (κυριολεκτικά) αγοράς εργασίας, στην οποία κάθε άνεργος, προκειμένου να βρει δουλειά θα απευθύνεται σε διάφορους τοπικούς φορείς απασχόλησης (άτυπα γραφεία ευρέσεως εργασίας) οι οποίοι θα κάνουν τις απαραίτητες συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να τους εξασφαλίσουν χαμηλόμισθο εργατικό προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση, χαμένοι δεν θα είναι παρά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι κάτω από την πίεση της ανεργίας καλούνται να αποδεχτούν τα πάντα. Όπως πολύ χαρακτηριστικά παραδέχεται ο αναπληρωτής διευθυντής του ΨΝΑ «Δαφνί»: «Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι οι αμοιβές αυτών των εργαζομένων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Από το να παραμείνουν άνεργοι όμως...».
Αλλά και οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στο λαό και θα καλύπτονται  μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα είναι πολύ χειρότερες. «…Τι μπορεί να προσφέρει ένας νοσηλευτής με 5μηνη σύμβαση που, ώσπου να προσανατολιστεί και να καταλάβει "πού βρίσκεται", θα λήξει η σύμβασή του και θα φύγει;» αναρωτιέται ο ψυχίατρος διευθυντής του ΨΝΑ «Δαφνί», Θόδωρος Μεγαλοικονόμου.
Η καταδίκη αυτών των σχεδίων και η υπεράσπιση του δικαιώματος σε πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους πρέπει να μπει στην προμετωπίδα του αγώνα εργαζομένων και ανέργων. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν είναι ζητιάνοι! Οι συλλογικές συμβάσεις και η υπεράσπισή τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασικό στοιχείο «επιβίωσης» για κάθε εργαζόμενο.

Δείτε:
α) http://www.ypakp.gr/neaprogrammata/index2.php (Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας για το Πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία»).
β) http://www.edra-coop.gr/ (Η ιδιαίτερα εκτεταμένη ιστοσελίδα της ΜΚΟ «Έδρα»).