Μάρτης 2011
Από την 4η Συνδιάσκεψη της CCOMPOSA που έγινε το 2006, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον κόσμο και τη Νότια Ασία. Αυτές οι αλλαγές δημιούργησαν και προκλήσεις και ευκαιρίες. Καθοδηγημένοι από τον Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό, η ενότητα αυτών που συναπαρτίζουν την CCOMPOSA και οι κοινές τους δράσεις θα δυναμώσουν σίγουρα τους επαναστατικούς αγώνες και τις πρωτοβουλίες που αναδύονται σε διάφορες χώρες της Νότιας Ασίας και θα γίνουν ο καταλύτης για να απαντήσουν σ΄ αυτές τις προκλήσεις και να αδράξουν τις ευκαιρίες. Αυτό έχει μια σημασία που ξεπερνά τη Νότια Ασία.
Διεθνής κατάσταση
Οι αστοί ιδεολόγοι θεώρησαν την κατάρρευση του σοβιετικού σοσιαλ-ιμπεριαλισμού στη δεκαετία του 1990 σαν μια «ιστορική νίκη» του καπιταλισμού πάνω στον σοσιαλισμό. Όμως αυτή η άποψη δέχτηκε καίριο χτύπημα με την σημερινή παγκόσμια κρίση. Επιπλέον ο ισχυρισμός ότι ο μαρξισμός και ο σοσιαλισμός έχουν αποτύχει και ότι ο καπιταλισμός έχει θριαμβεύσει αποδείχτηκε σκέτη ρητορεία από το γεγονός ότι η κρίση της ιμπεριαλιστικής οικονομίας ξεκίνησε από μια χώρα όπως οι ΗΠΑ η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η ηγέτιδα δύναμη της ιμπεριαλιστικής παγκόσμιας τάξης.
Μετά την κατάρρευση του σοβιετικού σοσιαλ-ιμπεριαλισμού ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός διακήρυξε με κομπορρημοσύνη ότι είναι η μόνη ηγεμονική δύναμη στον κόσμο χωρίς ανταγωνιστική υπερδύναμη. Πολιτικές όπως δομικές ρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και φιλελευθεροποίηση επιβλήθηκαν σε καταπιεζόμενες χώρες χωρίς έλεος. Στις ίδιες τις ιμπεριαλιστικές χώρες η απασχόληση μειώθηκε και ελαστικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά έγιναν για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομία και να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη μέσω του ανοίγματος δρόμων για την διείσδυση του χρηματιστικού κεφαλαίου. Όμως το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Οι ΗΠΑ, οι οποίες άπλωσαν τα πλοκάμια των χρηματοπιστωτικών τους ιδρυμάτων πιο έντονα και πιο πλατιά σε σχέση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από τη σημερινή οικονομική κρίση. Τα ειδικότερα αίτια της σημερινής κρίσης και η δυναμική της πρέπει να αναλυθούν βαθύτερα. Όμως τώρα πρέπει να δώσουμε προσοχή στη φρικτή καταστροφή που έχει προκαλέσει στις μάζες και στις καταπιεζόμενες και τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Συν το γεγονός ότι το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει απότομα ενώ η ανισότητα ανάμεσα σε περιοχές του πλανήτη εντείνεται από την ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση.
Με την άντληση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να σώσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι ιμπεριαλιστές κατάφεραν να ανακόψουν μια πλήρη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως η κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση συσσώρευσαν τεράστια δημόσια χρέη. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση, αλλά λίγα έργα, σχετικά με τη ρύθμιση των κερδοσκοπικών συναλλαγών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εντωμεταξύ όλα τα βάρη των ελλειμμάτων και των περικοπών πέφτουν στις πλάτες των μαζών μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των περικοπών στο δημόσιο και την πρόνοια. Αυτό προκάλεσε συνεχή κύματα αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις ιμπεριαλιστικές χώρες. Επομένως οι κραδασμοί από την παγκόσμια κρίση εξακολουθούν. Οι ιμπεριαλιστικές λύσεις σπέρνουν μεγαλύτερες και σοβαρότερες κρίσεις.
Η σημερινή κρίση είναι πολύ διδακτική. Το σημαντικότερο είναι ότι όλες οι κουβέντες περί ελεύθερης αγοράς εξαφανίστηκαν καθώς οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις τρέχουν να σώσουν τις οικονομίες τους με κάθε μέσο. Όλοι οι υπερασπιστές της φιλελευθεροποίησης στράφηκαν στα μουλωχτά στον προστατευτισμό. Ορισμένες κυβερνήσεις, για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το «σοσιαλιστικό» μέτρο της εθνικοποίησης. Αστοί ειδικοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να παραμείνει σαν ασπίδα σε μελλοντική κρίση. Η κρίση και οι αντιδράσεις της αστικής τάξης δικαιώνουν ακόμη πιο έντονα την αξία και το αναπόφευκτο του μαρξισμού και του σοσιαλισμού.
Σαν συνέπεια της κρίσης, όχι μόνο έχει οξυνθεί η αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, αλλά και η αντίθεση ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τα καταπιεζόμενα έθνη – η κύρια αντίθεση σήμερα - έχει ενταθεί. Η εμφάνιση της Κίνας σαν οικονομικής δύναμης στη διεθνή αρένα, η οικονομική σταθεροποίηση της Ρωσίας και - το πιο σημαντικό - η δημιουργία ενός πόλου γύρω απ΄ αυτές τις χώρες, αναδείχνει την πολυπολικότητα του κόσμου. Το όνειρο των ΗΠΑ να ηγηθούν ενός μονοπολικού κόσμου αποδείχτηκε «θερινής νυκτός». Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι η όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Η οικονομική κρίση και συνακόλουθα η όξυνση των βασικών αντιθέσεων στον κόσμο, μαζί και της βασικής αντίθεσης, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση στο άμεσο μέλλον. Αυτό που καθαρά φαίνεται είναι ότι, αν και με άνισο τρόπο, η αντικειμενική κατάσταση σε όλον τον κόσμο, και στις ιμπεριαλιστικές χώρες, αναπτύσσεται ευνοϊκά για την επανάσταση. Η κύρια τάση της επανάστασης δυναμώνει. Έχουμε δει κύματα αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις. Και τώρα οι αραβικές χώρες συνταράζονται η μια μετά την άλλη σε μια σειρά λαϊκών εξεγέρσεων χωρίς προηγούμενο. Δικτατορικά καθεστώτα δεκαετιών ανατράπηκαν στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Λόγω της έλλειψης κομμουνιστικής προοπτικής αυτές οι εξεγέρσεις θα αποτύχουν τελικά να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των λαών για τερματισμό κάθε εκμετάλλευσης. Όμως αυτή η μεγάλη αναταραχή, αυτή η ρωγμή στο κάστρο της αντίδρασης, θα δημιουργήσει σίγουρα νέες ευκαιρίες για την εμφάνιση και το δυνάμωμα του μαοϊκού πόλου. Είναι μια ισχυρή ένδειξη του μεγάλου επαναστατικού δυναμικού που υπάρχει σήμερα στον κόσμο.
Σε σύγκριση με την ευνοϊκά αναπτυσσόμενη αντικειμενική κατάσταση στον κόσμο, η υποκειμενική δύναμη των μαρξιστικών – λενινιστικών – μαοϊκών κομμάτων μένει πίσω. Πάντως είναι θετικό σημάδι η μεγαλύτερη έλξη των λαών προς τον μαρξισμό και το σοσιαλισμό. Έχει δυναμώσει το αντι-ιμπεριαλιστικό αίσθημα, ιδιαίτερα ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουν ιδρυθεί τελευταία διάφορα μαοϊκά κόμματα, όπως στη Γαλλία. Οι επαναστάτες κομμουνιστές πρέπει να βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία μέσω της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης με σχεδιασμένο τρόπο. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση του ρεβιζιονισμού, τον κύριο εχθρό σήμερα, αλλά και να προστατευτούμε από τον δογματισμό.
Οι αναπτυσσόμενοι λαϊκοί αγώνες σήμερα ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και την αμερικανική κατοχή σε Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν δημιουργήσει ευνοϊκό έδαφος για τη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι συνειδητές προσπάθειες των μαοϊκών επαναστατών να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα των αντι-ιμπεριαλιστικών αγώνων σε όλον τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει με όλες τις δυνάμεις μας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση πολλά θα κριθούν από την ενότητα στις απόψεις και την αποφασιστικότητα των επαναστατών κομμουνιστών
.
.
Η κατάσταση στη Νότια Ασία
Ο ισχυρισμός του Μάο ότι η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική είναι οι ζώνες των θυελλών της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης εξακολουθεί να είναι σωστός. Οι επαναστατικοί ταξικοί αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ντόπιες μαριονέτες τους στη Νότια Ασία έκαναν αυτήν την περιοχή πολύ σημαντική για την παγκόσμια επανάσταση. Συγκεκριμένα, οι έντονες αντιθέσεις των πλατιών μαζών με τη φεουδαρχία και τον ιμπεριαλισμό, η εκτεταμένη παρουσία των επαναστατικών, εθνικοαπελευθερωτικών και δημοκρατικών κινημάτων σε όλη την περιοχή και το τεράστιο βάρος των πολυπληθέστατων εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων μαζών που ζουν στη Νότια Ασία αυξάνουν αυτή τη δυναμική.
Είναι γεγονός ότι οι μάζες της περιοχής καταπιέζονται από το ζυγό του ιμπεριαλισμού και του ινδικού επεκτατισμού. Το ινδικό κράτος κυριαρχεί όχι μόνο πάνω στις πλατιές μάζες της Ινδίας αλλά και στις γειτονικές χώρες. Η ανοιχτή και αλαζονική παρέμβαση της Ινδίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Νεπάλ τις τελευταίες μέρες είναι ένα απτό παράδειγμα. Οι ινδικές άρχουσες τάξεις παραδίνονται σταδιακά στο στρατηγικό σχέδιο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να μετατρέψει το σύνολο της περιοχής σε ένα δίχτυ περιορισμού της Κίνας, της αναδυόμενης οικονομικής δύναμης του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η κύρια πλευρά. Από την άλλη όμως έχουν και διαφορές μεταξύ τους. Οι μαοϊκοί επαναστάτες πρέπει να λαμβάνουν υπ΄ όψη τους αυτή τη σύγκλιση αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα, όταν χαράζουν τη στρατηγική και την τακτική τους στην περιοχή σαν τμήμα της παγκόσμιας επανάστασης.
Εκτός από τη μισο-φεουδαρχική και μισο-αποικιακή εκμετάλλευση, ένα μεγάλο κομμάτι των ινδικών μαζών είναι θύματα εθνικής καταπίεσης. Το χαρακτηριστικό των ινδικών αρχουσών τάξεων, που βασίζεται στο σωβινισμό του Χιντού, είναι η απίστευτη καταπίεση των Νταλίτ, των Αντιβάσι και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Ενώ μια χούφτα άνθρωποι της άρχουσας τάξης υποταγμένων στον ιμπεριαλισμό παχαίνουν, ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων πέφτει σε αυξανόμενη ανέχεια. Η πολυδιαφημισμένη αύξηση του ΑΕΠ σκεπάζει μια απάνθρωπη πραγματικότητα, ένα συνεχιζόμενο κύμα αυτοκτονιών, μεγάλες αυξήσεις τιμών και υψηλή ανεργία.
Πάντως η Νέα Δημοκρατική Επανάσταση που στοχεύει στο ξερίζωμα των μισο-φεουδαρχικών και μισο-αποικιακών σχέσεων από το ινδικό έδαφος έκανε πρόσφατα μεγάλα βήματα. Το προχώρημα του λαϊκού πολέμου, ιδιαίτερα μετα την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού), οι δυναμικοί μαζικοί αγώνες, καθοδηγημένοι από τους μαοϊκούς και άλλες αριστερές δυνάμεις, ενάντια στην αρπαγή της γης και τη βίαιη εκτόπιση των αγροτών από τα μονοπώλια, καθώς και άλλοι αγώνες, έχουν κάνει τις ινδικές αντιδραστικές άρχουσες τάξεις να χάσουν τον ύπνο τους. Αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας και του λαού, έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο ενάντια στο λαό με την Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι. Ο στόχος τους είναι να επιτεθούν και να καταστρέψουν τη νέα επαναστατική πολιτική εξουσία που αναδύεται μέσα από το λαϊκό πόλεμο και έτσι να ανοίξουν το δρόμο για αχαλίνωτες επιθέσεις ενάντια στο λαό και τη λεηλασία των εθνικών πόρων. Όμως αυτό έχει οδηγήσει σε μια χωρίς προηγούμενο πόλωση ενός πλατιού τμήματος αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, σχεδόν όλων των φιλολαϊκών δυνάμεων, ενάντια στο ξεπούλημα της χώρας, ενάντια στις αντιλαϊκές άρχουσες τάξεις της Ινδίας. Αναπτύσσεται και δυναμώνει μια πλατιά, αποφασισμένη αντίσταση ενάντια στον αντιλαϊκό πόλεμο. Στο πεδίο της μάχης ο Λαϊκός Αντάρτικος Απελευθερωτικός Στρατός και η Λαϊκή Πολιτοφυλακή έχουν καταφέρει ισχυρά χτυπήματα σε μια συντριπτικά ισχυρότερη εχθρική δύναμη. Παρά τις απώλειες εκατοντάδων αγαπημένων αγωνιστών από τις επιθέσεις των αντιδραστικών ενόπλων δυνάμεων, οι θαρραλέες μάζες στις ζώνες του πολέμου διατηρούν ψηλό ηθικό. Το ισχυρό αυτό φρούριο των επαναστατικών μαζών αποδείχτηκε κρίσιμο στην πετυχημένη απόκρουση της εχθρικής επίθεσης.
Για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους και να βεβαιωθούν ότι οι μαριονέτες τους δεν θα χάσουν την εξουσία, ο ιμπεριαλισμός και ο ινδικός επεκτατισμός επεμβαίνουν πλέον άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις του Νεπάλ. Επομένως η λαϊκή κυριαρχία έχει πλέον δεθεί άρρηκτα με την εθνική ανεξαρτησία. Συνακόλουθα, έχει διευρυνθεί η δυνατότητα οικοδόμησης ενός πλατιού ενωμένου μετώπου που θα περιλαμβάνει πατριώτες, δημοκράτες, αριστερούς, προοδευτικούς, όλες τις καταπιεζόμενες τάξεις, εθνότητες, και περιοχές κάτω από την ηγεσία του προλεταριάτου με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Σ΄ αυτήν την ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη κατάσταση ο νεπαλέζικος λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκπλήρωση των επαναστατικών του οραμάτων καθοδηγούμενος από το ΕΚΚΝ (μαοϊκό).
Στο Μπανγκλαντές, οι μαοϊκοί αντιμετώπισαν κάποιες ήττες μετά τη σύλληψη ορισμένων βετεράνων ηγετών από το αντιδραστικό καθεστώς. Η συντριβή του μαοϊκού κινήματος είναι η πρώτη προτεραιότητα του κράτους. Αυτή η αντεπαναστατική εκστρατεία εξοπλίζεται και καθοδηγείται από τον ιμπεριαλισμό. Παρά όμως τις σκληρές επιθέσεις οι μαοϊκοί επιμένουν στον επαναστατικό δρόμο. Οι αναπτυσσόμενοι αγώνες των φτωχών μαζών δημιουργούν ευνοϊκές ευκαιρίες. Το σημερινό καθεστώς Χασίνα δεν είναι μόνο αποφασισμένο να καταστείλει το επαναστατικό κίνημα αλλά και γονατίζει κατευναστικά μπροστά στον ινδικό επεκτατισμό ανοίγοντας το δρόμο για λεηλασία και πλιάτσικο.
Το Πακιστάν είναι το προγεφύρωμα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στον κατοχικό τους πόλεμο στο Αφγανιστάν. Με την πλήρη υποταγή του στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές το Πακιστάν έχει μετατραπεί σε έδαφος εμφυλίου πολέμου. Η ισχυροποίηση της αμερικάνικης λαβής επί του Πακιστάν και η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων εκεί κάνει το σύνολο της Νότιας Ασίας πιο ευάλωτο στα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια.
Παρά τους αυξανόμενους προϋπολογισμούς για τον κατοχικό πόλεμο στο Αφγανιστάν και την αύξηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εκεί, ο αφγανικός λαός δείχνει θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι στο βάρβαρο πόλεμο των αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Οι στοχευμένες επιθεσεις στις κατοχικες δυναμεις, η μαζικες καταστροφες των επιμελητειων και ο αυξανομενος αριθμος θυματων των συμμαχικων δυναμεων είναι χαστουκι στην τακτικη του Ομπάμα. Καθεστωτα της Νοτιας Ασιας όπως η Ινδία και το Νεπαλ, αν και δεν στελνουν στρατευματα, στηριζουν ενεργα την κυβέρνηση-μαριονετα και είναι κρυφοί συνέταιροι στον κατοχικό πόλεμο.
Η νίκη της Rajapaksa είναι νίκη των άγριων σινχαλέζικων εθνικιστικών δυναμεων. Μετά την ήττα των Ταμίλ, και την δολοφονία χιλιάδων κατοίκων, αυτή η εγκληματίας πολέμου εκλέχτηκε την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ταμίλ ζούσαν σε άθλιες συνθήκες περικυκλωμένοι από βάρβαρους στρατιώτες της Σρι Λάνκα και κάθε αντιπολίτευση είχε καταπιεστεί με φασιστικές μεθόδους. Ο ινδικός επεκτατισμός στήριξε ενεργά την καταστροφή του Απελευθερωτικού Στρατού των Ταμίλ και συνεργάστηκε στενά στον γενοκτονικό πόλεμο της Σρι Λάνκα κατά των Ταμίλ. Ο Απελευθερωτικός Στρατός των Ταμίλ ηττήθηκε κυρίως γιατί του έλειπε η ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, πράγμα που φάνηκε στον εθνικιστικό του σεχταρισμό και δευτερευόντως στην πολεμική ταχτική που υιοθέτησε. Παρά το ότι η ήττα των Ταμίλ είναι τεράστια απώλεια για τους αγωνιζόμενους λαούς στον κόσμο, αποτελεί ταυτόχρονα και υπενθύμιση για την ανάγκη εγκαθίδρυσης, στην θεωρία και στην πράξη, του μαοϊκού πόλου στην μεγάλη αρένα των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων.
Προκλήσεις και ευκαιρίες
Αυτή η Συνδιάσκεψη γίνεται την ώρα που η ινδική νέα δημοκρατική επανάσταση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη σοβαρή πρόκληση της «Επιχείρησης Πράσινο Κυνήγι» που έχει εξαπολύσει το ινδικό επεκτατικό κράτος. Παρ΄ όλο που οι πρώτες νίκες που απέκρουσαν αυτόν τον «πόλεμο κατά του λαού» δημιουργούν καλύτερες συνθήκες, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά, εντούτοις η σοβαρότητα των προκλήσεων αυτών παραμένει. Η επανάσταση στο Νεπαλ βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η δυναμική για μεγάλη νίκη υπάρχει δίπλα στο σοβαρό κίνδυνο μιας βαριάς ήττας. Ο ιμπεριαλισμός και ο ινδικός επεκτατισμός παρεμβαίνουν ανοιχτά στο Νεπάλ με σκοπό να συντρίψουν την επανάσταση και παροτρύνουν άμεσα στις άρχουσες τάξεις προς την κατεύθυνση αυτή. Οι λαοί σ΄ όλον τον κόσμο προσβλέπουν προς τους μαοϊκούς στο Νεπαλ οι οποίοι προσπαθούν να διαλύσουν όλες τις ντόπιες και διεθνείς συνωμοσίες και να βαδίσουν αποφασιστικά προς την ολοκλήρωση της νέας δημοκρατικής επανάστασης. Παρά τις σοβαρές προσπάθειες των επαναστατών οι λαϊκοί πόλεμοι στο Μπανγκλαντές και το Μπουτάν δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν την εχθρική καταστολή και να αναπτυχτούν σε ανώτερο επίπεδο. Οι μαοϊκοί επαναστάτες στο Αφγανιστάν προετοιμάζουν το λαϊκό πόλεμο σε καθεστώς αμερικάνικης κατοχής. Στη Σρι Λάνκα το καθήκον της αναδιοργάνωσης του μαοϊκού κόμματος είναι στην ημερήσια διάταξη. Όλα αυτά δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαοϊκοί της περιοχής στη σημερινή συγκυρία.
Παρά τις προκλήσεις, οι ευκαιρίες είναι λαμπρές. Στην πραγματικότητα, όσο πιο μεγάλη η πρόκληση τόσο πιο λαμπρή η ευκαιρία. Για να μετατραπεί αυτό η δυναμική σε πραγματικότητα οι επαναστάτες πρέπει:
► Να διεξάγουν σοβαρό ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα για να καταπολεμήσουν τις λαθεμένες τάσεις στο κομμουνιστικό κίνημα, κύρια τον ρεβιζιονισμό.
► Να αναπτύξουν στέρεα ιδεολογική και πολιτική ενότητα και κοινές αποφάσεις ανάμεσα τους.
► Να οικοδομήσουν ένα τοπικό μηχανισμό για συνεργασία κατά του ιμπεριαλισμού, του ινδικού επεκτατισμού και υπέρ του προχωρήματος της επανάστασης.
► Να αποδείξουν μέσα στις μάζες το αναπόφευκτο και το αήττητο του μαρξισμού – λενινισμού – μαοϊσμού.
► Να ενώσουν όλα τα εθνικά και δημοκρατικά κινήματα και τους δίκαιους αγώνες στην κατεύθυνση της πάλης κατά του κύριου εχθρού.
► Να ενωθούν με τις μαοϊκές και όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις στον κόσμο.
Να καταληφθεί η εξουσία όπου είναι δυνατό, να δυναμώσουν οι λαϊκοί πόλεμοι σε ανώτερο επίπεδο, να προετοιμαστεί ο λαϊκός πόλεμος όπου υπάρχουν κόμματα και να οικοδομηθούν κόμματα όπου δεν υπάρχουν – αυτός πρέπει να είναι ο προσανατολισμός των μαοϊκών επαναστατών.
Είναι διακηρυγμένο γεγονός ότι η CCOMPOSA έχει δημιουργηθεί για να ενώσει τους μαοϊκούς επαναστάτες της Νότιας Ασίας και για να αντιπαλέψει τον ινδικό ηγεμονικό επεκτατισμό και τον ιμπεριαλισμό στην περιοχή. Εκτός από την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος στην περιοχή η CCOMPOSA, ως αναπόσπαστο τμήμα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, πρέπει να εκπληρώσει και τα διεθνιστικά της καθήκοντα ώστε να προχωρήσει η παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση.
Η Νότια Ασία είναι ώριμη για τη νέα δημοκρατική επανάσταση. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναπτύξουμε παραπέρα τους λαϊκούς πολέμους, να ξεκινήσουμε νέους, να εκπληρώσουμε τη νέα δημοκρατική επανάσταση στις χώρες μας και να κάνουμε τη Νότια Ασία ισχυρή βάση της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης. Αυτός και μόνον αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαοϊκοί επαναστάτες στη Νότια Ασία ώστε να συνεισφέρουν στο προχώρημα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού και να εκπληρώσουν το προλεταριακό διεθνιστικό τους καθήκον. Η Συνδιάσκεψη αυτή καλεί όλες τις μαοϊκές δυνάμεις στη Νότια Ασία να ενωθούν στην CCOMPOSA, να τη δυναμώσουν και έτσι να προχωρήσουν παραπέρα τον κοινό στόχο της μετατροπής της Νότιας Ασίας σε φλογερό κεντρο της παγκόσμιας επανάστασης.
*Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από μαοϊκά κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις από την Νότια Ασία. Μεταξύ άλλων στην επιτροπή συμμετέχουν το Προλεταριακό Κόμμα της Purba Bangla [Μπαγκλαντές], το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Βεγγάλης Μαρξιστικό –Λενινιστικό (Κόκκινη Σημαία ) [Μπαγκλαντές],το Κομμουνιστικό Κόμμα Μπουτάν (Μαρξιστικό -Λενινιστικό-Μαοϊκό),το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας ( Μαοϊκό) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό). Επίσης κόμματα και οργανώσεις από Σρι Λάνκα, Αφγανιστάν και Πακιστάν. Η 5η συνδιάσκεψη έγινε σε κάποια χώρα της Νότιας Ασίας. Περισσότερα για τα ντοκουμέντα της συντονιστικής επιτροπής και την ανακοίνωση τύπου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.bannedthought.net/International/CCOMPOSA/index.htm, στην αγγλική γλώσσα.