Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Αυγ 2011

Μας προορίζουν για τη γενιά των χαμένων δικαιωμάτων… να γίνουμε η γενιά των κερδισμένων διεκδικήσεων

Η κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός μπορεί να περιγραφεί ως εξής: εξαθλίωση, φτώχεια, υποδούλωση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνενοχή ΝΔ και ΛΑΟΣ βάλθηκε να παραδόσει τα πάντα στους ιμπεριαλιστές. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, υπέγραψαν το Μνημόνιο και στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο, υποθηκεύοντας έτσι μαζί με τη χώρα και τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Τα βάρβαρα μέτρα που έχουν περάσει, αλλά και εκείνα που έρχονται έχουν σαν στόχο την επιβολή ενός νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Η καθημερινότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός και η νεολαία είναι εφιαλτική. Μείωση των μισθών και συντάξεων, εκτίναξη της ανεργίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ακρίβεια, φοροεπιδρομή, κλείσιμο πανεπιστημίων, σχολείων και νοσοκομείων.
Κομμάτι της επίθεσης αυτής είναι η ψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο, στην προσπάθειά τους να ενταχθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πραγματικότητα του Μνημονίου.
Πατώντας πάνω στο εφιαλτικό τοπίο που είχαν διαμορφώσει παλιότεροι νόμοι, που για κάποιους «είχαν μείνει στα χαρτιά» (κατευθύνσεις Μπολόνια, αξιολόγηση, νόμος πλαίσιο της ΝΔ, κολλέγια), ξεθεμελιώνουν οτιδήποτε είχε απομείνει ως φοιτητικό και σπουδαστικό δικαίωμα.
Ο νέος νόμος πλαίσιο αναπροσαρμόζει ταξικά το πανεπιστήμιο στις συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αναπροσαρμόζει το πανεπιστήμιο στις συνθήκες άγριας επίθεσης που δέχεται ο λαός και οι εργαζόμενοι. Το «νέο» πανεπιστήμιο που δημιουργεί ο νόμος πλαίσιο είναι το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πανεπιστήμιο της άρχουσας τάξης. Το πανεπιστήμιο των «λίγων και εκλεκτών» που δε θα χωρά τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Ο νέος νόμος πλαίσιο δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο δωρεάν βιβλίο, στα ψήγματα τις δωρεάν σίτισης και στέγασης (όπου ανατίθενται σε «Ανώνυμες Εταιρίες» που θα δημιουργεί το κάθε ΑΕΙ). Αντ’ αυτών θεσμοθετεί τα ΔΙΔΑΚΤΡΑ και τα ΔΑΝΕΙΑ. Θεσμοθετεί νέα όρια ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ (ν+2). Σπάει τις σπουδές σε δυο κύκλους, αντικαθιστά τα πτυχία με πιστωτικές μονάδες, αποσυνδέει το πτυχίο από τα επαγγελματικά δικαιώματα, προετοιμάζοντας το φοιτητή για το εφιαλτικό τοπίο της ημιαπασχόλησης-ανεργίας-επανακατάρτησης όπου η έννοια της συλλογικότητας και των ενιαίων δικαιωμάτων θα αποτελεί παρελθόν. θεσμοθετεί το Δια Βίου κυνήγι των πιστωτικών μονάδων Καταργεί το Άσυλο, θέτει υπό αμφισβήτηση τους Συλλόγους, παρεμβαίνει στα όργανα του φοιτητικού κινήματος χτυπώντας την δυνατότητα του να οργανώνεται σε ανεξάρτητη βάση από το κράτος και τους μηχανισμούς του, αντίθετα ενισχύει τον κρατικό συνδικαλισμό και την ενσωμάτωση, χτυπά συνδικαλιστικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα. Θεσμοθετεί την κατάργηση τμημάτων οδηγώντας εργαζόμενους στην ανεργία και αφήνοντας απόφοιτους των τμημάτων αυτών στον «αέρα». Συνδέει την αξιολόγηση με την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Η αξιολόγηση θα αποτελεί μοχλό πίεσης για την απρόκοπη εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και ταυτόχρονα θα οδηγεί στη δημιουργία σχολών «ελίτ» και σχολών «παρκινγκ» ανέργων. Αλλάζει τη δομή της διοίκησης των πανεπιστημίων, βάζοντας manager και εξωπανεπιστημιακούς προκειμένου να ευθυγραμμίζονται απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις οι διοικήσεις τους στις επιταγές των κυβερνήσεων και στην υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Αλλάζει σε αντιδραστική κατεύθυνση τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των πανεπιστημίων.
Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να δώσει την πιο σκληρή μάχη των τελευταίων δεκαετιών. Έχουμε τη δύναμη γιατί είμαστε πολλοί και έχουμε δίκιο! Δε θα πρέπει να πατήσουμε τη μπανανόφλούδα στις μανούβρες της τελευταίας στιγμής που κάνει το υπουργείο. Το σύστημα απλά θέλει να κάνει τις συμμαχίες του με το καθηγητικό κατεστημένο και τις πρυτανικές αρχές. Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πρέπει και μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την αντιπαράθεση. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Η μόνη μας διέξοδος είναι ο δρόμος του αγώνα, στο πλευρό του λαού και των εργαζομένων. Να παλέψουμε για να ανατρέψουμε το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στις σπουδές, την δουλειά, τις ελευθερίες και την ίδια την ζωή.
Έχοντας ως κέντρα αγώνα τους ίδιους τους Συλλόγους μας, με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις θα πούμε ΟΧΙ στο ταξικό πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα, του Μνημονίου, της κρίσης και της υποτέλειας.
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ. ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ- ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
  • ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗΣ-ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ