Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

24 Αυγ 2011

Παρατηρήσεις πάνω στην τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας «για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ»

Κατατέθηκε την 1η Ιούλη προς «δημόσια διαβούλευση» η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις συγχωνεύσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης των αντιδραστικών σχεδίων που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας (προτάσεις Λιαρόπουλου, Κυριόπουλου κ.λπ.). Προσπαθήσαμε να σταχυολογήσουμε μερικά από τα βασικά σημεία για να περιγράψουμε περισσότερο αυτό που έρχεται.
Το σημαντικότερο σημείο και αυτό που μάλλον περιγράφει το εύρος των αλλαγών που έρχονται είναι ότι τα 137 νοσοκομεία (132 + 5 του ΙΚΑ) που λειτουργούν σήμερα ενοποιούνται διοικητικά άμεσα (στο επίπεδο της κορυφής της διοικητικής ιεραρχίας) σε 83. Στο άμεσο μέλλον, όπως προβλέπει η πρόταση, θα υπάρξει και παραπέρα ενοποίηση, με ενιαίους οργανισμούς, υπηρεσίες και προσωπικό.

Άμεσα 13 νοσοκομεία καταργούνται ως τέτοια και μετατρέπονται είτε σε μονάδες βραχείας νοσηλείας είτε σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κλινών πανελλαδικά μειώνεται από 46.000 οργανικές κλίνες (προβλεπόμενες από το οργανόγραμμα κάθε νοσοκομείου) σε 35.000 οργανικές κλίνες, ή από 36.000 αναπτυγμένες κλίνες (λειτουργούσες) σε 32.000. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους και να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται, η μείωση είναι περίπου ίδια με αυτή που θα προέκυπτε αν έκλειναν 4 νοσοκομεία σαν αυτό του «Ευαγγελισμού» της Αθήνας!
Σαν να μην έφτανε αυτό, από τις 32.000 νέες κλίνες οι 550 (προφανώς οι κλίνες-«φιλέτα») θα δίνονται με συμφωνίες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δηλαδή ουσιαστικά άλλο ένα μεσαίο νοσοκομείο(!) παραδίδεται στις ασφαλιστικές εταιρείες και αποκλείεται για τον λαό!
Καταργούνται 330 κλινικές μέσα από συνενώσεις εντός νοσοκομείων, με συνέπεια οι κλινικές να μειώνονται από 2.000 σε 1.670 περίπου, με αποτέλεσμα 700 γιατροί να αποτελούν υποψηφίους για «αλλού», όπως δηλώνεται από την πρόταση, και με προφανή και ομολογημένο στόχο τη «μείωση αναγκών εφημερίας ιατρών και προσλήψεων επικουρικών, ιδίως στις περιπτώσεις που γίνονται για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών»(!), και «μείωση της κατάτμησης του νοσηλευτικού προσωπικού, που οδηγούν σε αδυναμία να εξυπηρετηθούν οι βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού». Ενώ για το πώς θα επιτευχθεί αυτό, στις διατάξεις που θα πρέπει να θεσπιστούν γράφει «ενιαία εφημερία ανά τομέα» και «δημιουργία ενιαίων νοσηλευτικών τμημάτων». Αυτό σημαίνει ότι ένας, π.χ., παθολόγος θα εφημερεύει για όλες τις ειδικότητες του παθολογικού τομέα (π.χ. νευρολογικό, πνευμονολογικό κ.λπ.), ένας χειρουργός για όλες τις ειδικότητες του χειρουργικού τομέα (π.χ. ορθοπεδικό, ΩΡΛ κ.λπ.).
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προβλεπόμενη εξέταση ανακατανομών των ιατρών των εργαστηριακών και απεικονιστικών ειδικοτήτων.
Ακολουθούν βέβαια στο άμεσο μέλλον και σαφέστερα ανακατανομές που αναγγέλλονται και για το υπόλοιπο προσωπικό (παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό, μια και οι αναλογίες του θα υπολογιστούν με βάση τον νέο αριθμό κλινών, όπως άλλωστε ορίζεται και από την ιδία την πρόταση (1,1 νοσηλεύτρια ανά κλίνη, 0,8 λοιπό προσωπικό ανά κλίνη κ.λπ.).
Λίγα λόγια θα μπορούσαν να ειπωθούν και για την αξιοπιστία των στοιχειών που κατατίθενται για να στοιχειοθετηθούν οι αλλαγές. Αρκεί μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα που φιλοξενεί σχόλια γιατρών, από επιμελητές μέχρι διευθυντές, πάνω στην πρόταση του υπουργείου για να δει δεκάδες περιπτώσεις αμφισβήτησης και λαθροχειρίας των στοιχείων από πλευράς υπουργείου, γεγονός που δείχνει ότι τα στοιχεία χρησιμοποιούνται καταπώς βολεύει το υπουργείο, ακόμα και σε βάρος της πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόταση συρρίκνωσης του δημοσίου συστήματος υγείας και μάλιστα σε περίοδο που αυξάνεται η προσέλευση κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να κατοχυρωθεί στη συνείδηση του λαού, διά της μεθόδου σοκ, ότι η υποχρέωση του κεφαλαίου για την παροχή μέσω του κράτους του υγειονομικής περίθαλψης πεθαίνει, αλλά και στους εργαζομένους στο σύστημα υγείας ότι στα χρόνια που έρχονται μάλλον... περισσεύουν, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό (μετατάξεις, απολύσεις, μειώσεις μισθών, εφεδρείες και άλλα συναφή).
Άξιος ο μισθός σας κ. Λοβέρδε...