Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Ιουλ 2013

Χανιά: Αναβολή της δίκης των 3 συλληφθέντων στις 25 Μαρτίου 2012

Αναβολή αποφάσισε το Δικαστήριο στην πόλη μας για την υπόθεση των 3 διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 25 Μάρτη 2012. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό Δ.Ε., ένα μεταπτυχιακό και έναν προπτυχιακό φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, που κατηγορούνται με βαρύτατες και αστήριχτες κατηγορίες. Βέβαια, οι διώξεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές αλλά, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα εδώ και καιρό, έτσι και στην πόλη μας, έχει στηθεί μια βιομηχανία πολιτικών διώξεων απέναντι σε μια σειρά διαδηλωτές που συμμετείχαν στα παλλαϊκά συλλαλητήρια τα 2 τελευταία χρόνια. Πάνω από 50 άτομα έχουν συρθεί στα δικαστήρια για ανάκριση και εκκρεμούν κι άλλες υποθέσεις. Η δίκη στην οποία αναφερόμαστε είναι η πρώτη που έχει οριστεί.
Οι κυβερνήσεις (τρικομματικές ή δικομματικές) που υπηρετούν το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης και έχουν οδηγήσει τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, θέλουν να βάλουν το λαό στο γύψο και επιδιώκουν να επιβάλουν παντού τον τρόμο. Η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής είναι γενικευμένη. Κάθε απεργία κηρύσσεται πλέον παράνομη, οι απεργοί επιστρατεύονται, οι διαδηλώσεις πνίγονται στα χημικά και οι διαδηλωτές συλλαμβάνονται και σύρονται στα δικαστήρια. Αυτή η πολιτική του τρόμου και της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων πρόκειται να ενταθεί ακόμη παραπέρα το επόμενο διάστημα. Γιατί αυτοί οι ελεεινοί υπηρέτες του κεφάλαιου και των ιμπεριαλιστών δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν την οργή του λαού. Γι’ αυτό, την ίδια ώρα που διαλύονται μια σειρά τομείς και οργανισμοί του δημοσίου, ενισχύονται και εξοπλίζονται παραπέρα οι δυνάμεις καταστολής και το νομικό πλαίσιο συμπληρώνεται με κανονισμούς που απαγορεύουν ακόμη και το δικαίωμα στη διαδήλωση.
Επομένως, οι λαϊκοί αγωνιστές, οι οργανώσεις που αναφέρονται στην αριστερά και στο κίνημα οφείλουν να δουν και να αντιμετωπίσουν, με την ανάλογη σοβαρότητα, τον κύκλο αυτό των διώξεων που έχει ανοίξει απ’ τη μεριά του συστήματος. Γιατί η επίθεση του συστήματος στα λαϊκά δικαιώματα και στις κατακτήσεις δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι εργαζόμενες μάζες, οι άνεργοι, η νεολαία και οι συνταξιούχοι, μόνο μέσα από τους μαζικούς αγώνες, μπορούν να βάλουν φρένο σ’ αυτή την επίθεση.
Όσο κι αν αυτό το τελευταίο ακούγεται αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι ανάγκη ζωής να δυναμώσουν το κίνημα και οι αντιστάσεις του λαού, ότι επιβάλλεται να παρθούν πρωτοβουλίες κοινής δράσης όλων αυτών των αγωνιστών και των οργανώσεων που θέλουν να αντιταχτούν σ’ αυτή την πολιτική, ως τώρα έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι και τόσο αυτονόητο. Έτσι εξηγούνται η στάση και η ανευθυνότητα μιας σειράς οργανώσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα, στα Χανιά.
Κατ’ αρχήν, η νεολαία και οι εργαζόμενοι των Χανίων έχουν δείξει και τις τελευταίες μέρες, με τη μαζική παρουσία τους έξω απ’ τα Δικαστήρια και στις 2 διαδηλώσεις και στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, με αφορμή τις ανακρίσεις του περασμένου Φλεβάρη και Μάρτη, ότι δεν «σφυρίζουν αδιάφορα» γι’ αυτές τις διώξεις. Καθολική σχεδόν ήταν η απαίτηση ότι χρειάζονται συντονισμός και κοινή δράση και ότι το πρόβλημα της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων αφορά όλους όσους αντιστέκονται σ’ αυτή την πολιτική και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αποτέλεσμα αυτής της κοινής συνισταμένης ήταν να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει κοινή αφίσα. Ξαφνικά, όμως, τα πράγματα πάγωσαν. Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις, είδαμε στον τοπικό τύπο κοινή συνέντευξη τύπου συνηγόρου υπεράσπισης και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταθάκη για τις διώξεις. Πέρασαν πάνω από 3 μήνες χωρίς να γίνει το παραμικρό. Η πρόταση της Πρωτοβουλίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ για κοινή εκδήλωση με αφορμή τις διώξεις, η οποία έγινε κατ’ αρχήν δεκτή, σε δεύτερη φάση μπήκε στο ψυγείο.
Φτάσαμε παραμονές της ορισμένης δίκης για 28 Ιούλη και βρεθήκαμε μπροστά στο εξής τραγελαφικό: κάλεσμα για την Παρασκευή 21 Ιούλη από την αριστερή(!) ΕΛΜΕ, που αναβάλλεται, γιατί δεν προσήλθαν ούτε οι κατηγορούμενοι φοιτητές και κάλεσμα, την Τρίτη 25 Ιούλη, του αριστερού(!) συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, με συμμετοχή 20 ατόμων, όπου όμως δεν προσήλθε η ΕΛΜΕ. Καμιά εξήγηση για αυτή τη διαλυτική κατάσταση από τη μεριά των υπευθύνων. Τις επόμενες μέρες, οι αναρχικοί, κινούμενοι στην ίδια λογική, διοργάνωσαν δική τους συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Η ανευθυνότητα σ’ όλο της το μεγαλείο. Γι’ άλλη μια φορά, κυριάρχησε η λογική «ο καθένας το μαγαζί του» κι όλοι μαζί να ενισχύσουμε, στην ουσία, τις εκλογικές αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζουμε, αν η παρουσία του Τσίπρα μαζί με τον Κωνσταντόπουλο στα Χανιά -όπου ανέλυσε τις προτάσεις του για το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και για το πολιτικό σύστημα- τη μέρα της δίκης, ήταν σύμπτωση. Το βέβαιο είναι ότι καλλιεργήθηκε ένα κλίμα εφησυχασμού, ότι «έτσι κι αλλιώς, η δίκη θα αναβληθεί». Οι εκλογικές αυταπάτες που δρουν παραλυτικά και διαλυτικά στο κίνημα πρέπει να ξεπεραστούν και οι απόψεις που ενισχύουν τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ να χτυπηθούν. Γιατί, τι άλλο ενισχύει το πανό του συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΕΑΑΚ), με το σύνθημα «ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»;
Επειδή η περίοδος που έρχεται θα είναι δύσκολη για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, θα πρέπει να ενισχυθεί στο κίνημα η κατεύθυνση του δυναμώματος των αντιστάσεων, για την υπεράσπιση της ζωής μας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.