Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Ιουλ 2013

Ταξίμ: Το κλείσιμο ενός κύκλου και το μέλλον

Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου που ακυρώνει τα σχέδια ανάπλασης της Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πολεοδομικού τύπου απόφαση ρουτίνας. Αποτυπώνει την αναγκαστική υποχώρηση της κυβέρνησης του ΑKP, και προσωπικά του τούρκου πρωθυπουργού, ύστερα από το βίαιο κλείσιμο μιας μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης σε όλη την χώρα. Με ή χωρίς την συναίνεση της τούρκικης κυβέρνησης, η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει την αλλαγή των συσχετισμών στο τουρκικό κατεστημένο, το ψαλίδισμα της πολιτικής ισχύος του Ερντογάν και αποτελεί μια συμβολική νίκη των διαδηλωτών. Αν και ο Ερντογάν διαθέτει ακόμη σημαντικά αποθέματα ισχύος, τόσο στο αστικό κατεστημένο όσο και στις λαϊκές μάζες, πιθανόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια καμπή των εσωτερικών πολιτικών-κοινωνικών εξελίξεων, η κατεύθυνση των οποίων θα φανεί στην πορεία.

Ο κύκλος που άνοιξε με την αντίσταση στο πάρκο Γκεζί έκλεισε, δίνοντας μια σειρά πολιτικά αποτελέσματα. Αυτά που θα μπορούσε να δώσει μια εξέγερση ενός κομματιού του λαού της Τουρκίας και ειδικά της νεολαίας, σε μια περίοδο που -όπως και αλλού- η αδυναμία του κομμουνιστικού κινήματος και ευρύτερα της αριστεράς να ηγηθούν πλειοψηφικά και να προσανατολίσουν, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία αυτής της μεγάλης λαϊκής παρέμβασης που εκτυλίχθηκε για πολλές ημέρες στην γειτονική χώρα. Είναι μάλιστα πολύ ελπιδοφόρο στοιχείο, ότι ιστορικά κομμάτια της τουρκικής επαναστατικής αριστεράς -υπερβαίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τον εαυτό τους- βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο αντίστασης στην Ταξίμ, στις διαδηλώσεις και στα οδοφράγματα. Και όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, αποτέλεσαν την πιο μαχητική πτέρυγα της κινητοποίησης. Αυτό ενόχλησε ολοφάνερα όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και ορισμένους στην πλευρά της αντιπολίτευσης, που θέλουν να χειραγωγήσουν την νέα λαϊκή αφύπνιση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, αργά η γρήγορα, οι εσωτερικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο αναμέτρησης. Η αυτοπεποίθηση που δημιουργήθηκε, οι νέες δυνάμεις που μπήκαν ορμητικά στο κίνημα και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Ερντογάν που πολλαπλασιάζονται θα επηρεάσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το διακύβευμα είναι, αν η τούρκικη επαναστατική αριστερά θα μπορέσει αξιοποιώντας τον χρόνο -που δεν θα είναι και πολύς- να βρεθεί την επόμενη φορά σε καλύτερη κατάσταση.