Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

9 Ιουλ 2013

16ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: Φλυαρία, αμηχανία, αποφάσεις και παράδοση σκυτάλης

Το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από εσωτερικό “διάλογο” της Αριστεράς. Σε αντίθεση με άλλα συνέδρια, υπήρχε συνέχεια αρκετά μεγάλος αριθμός συνέδρων παρόντων στη διαδικασία.
Παρόλα αυτά, ο διάλογος ήταν φτωχός. Η στάση των παρατάξεων της Αριστεράς (με τις διαφορές που σίγουρα υπήρχαν) στην προσπάθεια απεργίας δημιούργησε και στις τρεις αμηχανία και δυσκολία να τοποθετηθούν ειλικρινά. Δεν υπήρξε ίχνος αυτοκριτικής από καμία ενώ οι κορώνες δεν μπορούσαν να κρύψουν την αμηχανία. Οι ΣΥΝΕΚ υπερασπίστηκαν καθαρά την επιλογή τους να μη γίνει απεργία κόντρα στην επιστράτευση (αν και, όπως φάνηκε, με σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους). Είχαν μια “ηγεμονική” παρουσία που πάταγε στο συνολικό συσχετισμό (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και στους 126 συνέδρους (πρώτη δύναμη με διαφορά).
Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν ότι επιδίωξαν να περάσουν απόφαση συνθετική με Παρεμβάσεις ως απόφαση του Συνεδρίου, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκαν (και σωστά). Ήδη από την αρχή, ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ αποχώρησαν, αφού πέρασαν ως απόφαση, μαζί με ΣΥΝΕΚ, ένα τετράπτυχο γενικών στόχων που αποτελούσε το φόντο γενικών συνθημάτων, ως πανό της ΟΛΜΕ μέσα στο συνέδριο. Έτσι, το συνέδριο, κατά τη 1 τη νύχτα της Τρίτης, χωρίς ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ, άρχισε να ψηφίζει πρόταση - πρόταση δεκάδες επιμέρους προτάσεις που έπιαναν από την Ειδική Αγωγή και έφταναν στο “έξω από ΕΕ-ευρώ-ΝΑΤΟ” κλπ! Η διαδικασία γινόταν προβληματική.
Μετά από αυτό, μπήκε το ζήτημα του προγράμματος δράσης. Παρεμβάσεις και ΣΥΝΕΚ έκαναν σύνθεση των προτάσεών τους που μίλαγαν για συνελεύσεις τις αρχές Σεπτέμβρη, με πρόταση για άμεση έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων με κατεύθυνση τη διάρκεια, χωρίς και πάλι να αναφέρεται το ζήτημα της επιστράτευσης. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών παρέμβηκαν, λέγοντας ότι η απόφαση έχει αξία, μόνο αν τοποθετείται συγκεκριμένα στο ότι η απεργία θα γίνει ακόμα και αν υπάρχει επιστράτευση - κόντρα σε αυτήν. Οι Παρεμβάσεις το στήριξαν -αν και στη δική τους πρόταση δεν το ανέφεραν. Μετά από αυτό, υπήρξε προσωρινό μπλοκάρισμα, καθώς οι ΣΥΝΕΚ δήλωσαν ότι, αν υπάρχει αυτός ο όρος, αποχωρούν από την κοινή απόφαση. Έγινε ενδεικτική ψηφοφορία, όπου φάνηκαν μεγάλες διαρροές στους συνέδρους των ΣΥΝΕΚ προς την πρόταση Παρεμβάσεων – Αγωνιστικών Κινήσεων. Έπειτα, οι ΣΥΝΕΚ απέσυραν το βέτο και ψήφισαν και αυτές την πρόταση αυτή, οπότε και πέρασε ως απόφαση συνεδρίου. Η πρόταση του ΠΑΜΕ ήταν συνελεύσεις χωρίς παραπέρα δέσμευση.
Τελικά, τέθηκε στο σώμα και η πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών για απόφαση του Συνεδρίου, μέσω της οποίας η ΟΛΜΕ θα καλέσει κινητοποίηση με αντι-ΕΕ και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε, καθώς θα καλέσει και άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία σε κοινή πρωτοβουλία. Η πρόταση πέρασε ομόφωνα.
Η συνολική παρέμβαση των Αγωνιστικών Κινήσεων ήταν πολύ καλή. Οι τρεις σύνεδροι της παράταξης έκαναν τοποθετήσεις, ανοίγοντας ΟΛΑ τα ζητήματα. Από την απεργία και την επιστράτευση μέχρι το “ο κόσμος δεν τραβάει”, τα “άλλα σχολεία”, την “πτώση της κυβέρνησης”, τον κυβερνητισμό, την αστική νομιμότητα, τη συνδιοίκηση, τον ιμπεριαλισμό κλπ. Το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται ασφαλώς σε όλη την προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος αλλά και την παρουσία στο συνέδριο, όπου οι θεωρίες της χαμένης ψήφου έχουν μεγάλη επιρροή. Παρόλα αυτά, το ξεδίπλωμα της συνολικής τους άποψης σε μια περίοδο που η συζήτηση γίνεται και τα τείχη δεν μπορούν να υψωθούν εύκολα, αποτελεί ένα θετικό στοιχείο.
Οι περιβόητοι συσχετισμοί, λοιπόν, άλλαξαν. Αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν. Μένει να δούμε, βέβαια, τι από όλα αυτά θα γίνει στην πραγματικότητα και με ποιους τρόπους. Εκεί που διαμορφώνονται οι πραγματικοί ταξικοί και πολιτικοί συσχετισμοί.

Τα αποτελέσματα για ΔΣ ΟΛΜΕ (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 15ου Συνεδρίου):
ΣΥΝΕΚ 126 – 3 έδρες (80 - 2)
ΔΑΚΕ 103 – 3 έδρες (120 – 3)
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 75 – 2 έδρες (51 – 1)
ΠΑΜΕ 71 – 2 έδρες (59 – 2)
ΠΑΣΚ 44 – 1 έδρα (107 – 3)
ΑΝΩΣΗ* 11 (-)
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 3 (2)
Ενωτική Πρωτοβουλία Λάρισας** 2
ΛΕΥΚΑ 2

Για συνέδριο ΑΔΕΔΥ:
ΣΥΝΕΚ 118 - 32 έδρες
ΔΑΚΕ 103 - 28 έδρες
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 65 - 17 έδρες
ΠΑΜΕ 73 - 20 έδρες
ΠΑΣΚ 44 - 12 έδρες
ΑΝΩΣΗ 12 - 3 έδρες
Εκπαιδευτικοί για το “ΣΧΕΔΙΟ Β” 7 - 2 έδρες
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 5 - 1 έδρα
ΣΑΚ Φθιώτιδας 4 - 1 έδρα
Ενωτική Πρωτοβουλία Λάρισας 4 - 1 έδρα
ΛΕΥΚΑ 2
* Η Ανωση ήταν ανεξάρτητο σχήμα συντηρητικής γενικά τάσης.
** Η Ενωτική Πρωτοβουλία Λάρισας είναι σχήμα της Αριστεράς