Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

11 Ιουλ 2013

Ως πού μπορεί να φτάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία;

Είναι γνωστές οι μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στα συνεργεία καθαριότητας, επισιτισμού και φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνο.
Ιδιαίτερα στα συνεργεία καθαριότητας, όπου οι εργαζόμενες είναι κυρίως μετανάστριες από διαφορετικές χώρες, η κατάσταση είναι παραπάνω από δραματική.
Ως τώρα, υπέγραφαν συμβάσεις, που ποτέ δεν διάβαζαν (και όσες το ζήτησαν απολύθηκαν), και αποδείξεις για ποσά μεγαλύτερα απ’ όσα έπαιρναν (πληρώνοντας εφορία για έσοδα που ποτέ δεν είχαν). Επέστρεφαν, μάλιστα, χρήματα στον «εργοδότη» τους, όταν αυτός αναγκαζόταν να πληρώνει μέσω ΑΤΜ.
Όμως, όλα αυτά δεν είναι πλέον αρκετά για το αφεντικό της «ΦΑΣΜΑ Α.Ε.». Ενώ έχει απλήρωτες τις περισσότερες καθαρίστριες για περίπου 4 μήνες, τις καλούσε μια μία και τις πίεζε να υπογράφουν ότι πληρώθηκαν. Δύο απ’ αυτές που δεν το έκαναν, βρήκαν το χαρτί της απόλυσης στα σπίτια τους (η μια εκ των οποίων καρκινοπαθής) και μια τρίτη έπαθε εγκεφαλικό, όταν της ζητήθηκε να πάει να παραλάβει την απόλυσή της.
Άμεσα η ΠΕΚΟΠ πήγε στη Διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία είναι η μόνη που δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα.
Την Κυριακή 30/6/13, κάλεσε σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη στο ΕΚΑ. Ανάμεσα στους ελάχιστους που ανταποκρίθηκαν ήταν και η Ταξική Πορεία. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να γίνει, την Τετάρτη 3/7/13, ενημέρωση, με προκήρυξη των εργαζόμενων, στα συνεργεία στο ΓΝΑ Γεννηματάς και να ζητηθεί από τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν αγωνιστικά, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και καταβολή των δεδουλευμένων άμεσα. Το θέμα έθεσε στο ΔΣ του συλλόγου ΓΝΑ Γεννηματάς -που πρόσφατα εκλέχτηκε και δεν έχει ακόμη εκλέξει προεδρείο- η «Ενωτική Κίνηση Αντίστασης και Ανατροπής», ζητώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στο προαύλιο του νοσοκομείου.
Όλοι δήλωσαν την συμπαράστασή τους αλλά για τους περισσότερους (ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-δηλαδή ΠΑΣΚ), αρκούσε η απεύθυνση στον διοικητή και η απαίτηση από αυτόν να πιέσει τον εργολάβο να λύσει το πρόβλημα.
Ο διοικητής κάλεσε τον εργολάβο που, μέσω κάποιου υπεύθυνου, αρνήθηκε ότι απέλυσε την καθαρίστρια που έπαθε το εγκεφαλικό, ανέφερε ότι θα προσλάβει την καρκινοπαθή και επέμεινε στην απόλυση της τρίτης, γιατί δεν καθάριζε καλά. Όσο για τα δεδουλευμένα, θα πληρώσει, όταν πληρωθεί.
Την Τετάρτη 3/7, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και των συνεργείων ενημερώθηκαν για την κατάσταση από την ΠΕΚΟΠ και τους αλληλέγγυους. Η νέα συνάντηση με τον διοικητή δεν κατέληξε σε κάτι ουσιαστικό. Την Παρασκευή 5/7, υπάρχει έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΚΟΠ και το Σάββατο 6/7, στις 6μ.μ., νέα σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στο ΕΚΑ.
Α.Λ.