Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

10 Ιουλ 2013

Για την πάλη των εργατών στα εργοστάσια του Βόλου

Στην Χαλυβουργία του Μάνεση, οι εργάτες, σε μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 70%, να αρνηθούν την μείωση των μεροκάματων και μισθών κατά 17%, που πρότεινε η εργοδοσία. Αυτό αποτέλεσε ένα αισιόδοξο μήνυμα απέναντι στον καταιγισμό της επίθεσης της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς. Η εργοδοσία της Χαλυβουργίας απάντησε στην απόφαση των εργατών με εκ περιτροπής εργασία, την οποία έβαλε αμέσως σε εφαρμογή, έτσι ώστε να τους εκβιάσει να πάρουν πίσω την άρνησή τους στο πετσόκομμα των μισθών τους. Το ΔΣ του σωματείου, όπου κυριαρχούν ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, συγκάλεσε ξανά γενική συνέλευση και πρότεινε να αποδεχτούν οι εργάτες μείωση 14%, για να αποτραπεί η εκ περιτροπής εργασία που μειώνει πολύ περισσότερο τους μισθούς. Κάτω από τον εκβιασμό της εργοδοσίας και την απαράδεκτη στάση της διοίκησης του σωματείου, η γενική συνέλευση των εργατών της Χαλυβουργίας αποδέχτηκε την μείωση, με μία όμως ισχυρή μειοψηφία 96 εργατών που ψήφισαν ενάντια στην εισήγηση του Δ.Σ. του σωματείου. Είναι σίγουρο, ότι η λογική των υποχωρήσεων δεν μπορεί να σταματήσει τις ορέξεις της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, για μεγαλύτερη χειροτέρευση των όρων της δουλειάς.
Οι εργάτες στην Χαλυβουργία συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο, ότι η επίθεση δεν θα σταματήσει παρά μόνο από τον δικό τους αγώνα. Τα εμπόδια που βάζει η εργοδοτική διοίκηση του σωματείου είναι σημαντικά και δεν γίνεται να ξεδιπλωθούν κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δουλειάς και του μεροκάματου χωρίς να παραμεριστούν οι φορείς του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Μόνο αν οι εργάτες πάρουν στα δικά τους χέρια το εργοστασιακό σωματείο, μπορούν να αντιπαρατεθούν αποτελεσματικά με την αυθαιρεσία της εργοδοσίας.
Παράλληλα με την επίθεση στην Χαλυβουργία, η εργοδοσία του εργοστασίου ΙΜΑΣ (γερμανικής ιδιοκτησίας), που κατασκευάζει ελαστικούς ιμάντες και ταινίες, με βασικό πελάτη την ΔΕΗ, έθεσε ζήτημα μείωσης του εργατικού κόστους, με εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών την εβδομάδα. Στην γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο χώρο του εργοστασίου, στην διάρκεια στάσης εργασίας που κήρυξαν, αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία (141 – 13) να αρνηθούν την περικοπή. Αποφάσισαν να κηρύξουν 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την Δευτέρα 8 Ιουλίου και εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η εργοδοσία επιμείνει στις περικοπές. Εδώ αξίζει να πούμε ότι, στο εργοστάσιο ΙΜΑΣ, οι εργάτες πήραν αύξηση 2,7% στις αποδοχές τους το προηγούμενο διάστημα, μετά από διεκδίκηση του σωματείου. Είναι φανερό, ότι η εργοδοσία θέλει να πάρει πίσω την αύξηση που αναγκάστηκε να δώσει και πολύ περισσότερο να μειώσει τους μισθούς και τα μεροκάματα, στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης.
Η απόφασή τους για απεργία αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα της περιοχής και πρέπει να στηριχτεί από σωματεία και εργάτες.
Οι εξελίξεις στα εργοστάσια του Βόλου δείχνουν ότι, χωρίς οργάνωση, συντονισμό, αλληλεγγύη αλλά και κατεύθυνση αντιπαράθεσης με την εργοδοτική επίθεση, δεν μπορεί να αποκρουστεί η επίθεση.