Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

10 Ιουλ 2013

Η ΛΑΦΑΡΖ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι
στα «Τσιμέντα Χαλκίδας»

Με δύο συγκεντρώσεις στα κεντρικά της μητρικής Λαφάρζ (Lafarge) στις 11 και 27 Ιούνη, και με αιτήματα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψη των απολυμένων, απάντησαν οι εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» -ένα από τα τρία τσιμεντάδικα της «ΑΓΕΤ-Ηρακλής»- στην απόφαση της εταιρίας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο. Και στις δύο συγκεντρώσεις, η εργοδοσία αρνήθηκε τη συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, ενώ τα ΜΑΤ περιφρουρούσαν το κτίριο. Η δεύτερη κινητοποίηση κατέληξε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ καλούν και την επόμενη συγκέντρωσή τους τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 8:00 το απόγευμα.
Την αρχική απόφαση για διακοπή λειτουργίας είχε πάρει η ΑΓΕΤ-Ηρακλής στις 25 Μάρτη με πρόσχημα οικονομικά προβλήματα. Αφού οι 236 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αρνήθηκαν να υπογράψουν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», η εργοδοσία ζήτησε άδεια για ομαδικές απολύσεις των 229 από αυτούς, εξαιρώντας 7 άτομα της διοικητικής ομάδας. Στις 26 Απρίλη το Υπουργείο Εργασίας απέρριψε το αίτημα σύμφωνα με εισήγηση του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας (ΑΣΕ), με την εταιρία να απαντάει με 11 απολύσεις στις 29 Απρίλη και άλλες 11 στις 9 Μάη σε σύνολο 32 απολύσεων μέχρι τώρα, χρησιμοποιώντας το όριο του 5% που επιτρέπει η αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία. Παράλληλα, στις 24 Ιούνη προσέφυγε στο ΣτΕ για να ακυρώσει την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και να της επιτρέψει τις ομαδικές απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας καλούνται -και αυτοί- να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Καλούνται να γίνουν θυσία προκειμένου το κεφάλαιο να περισώσει τα κέρδη του, τον κλεμμένο κόπο της εργατικής τάξης, και να «επενδύσει» αλλού, όπου και όταν αυτό κρίνει. Και στο μεταξύ χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, ολόκληρες βιομηχανικές περιοχές σαν την Εύβοια, την Κορινθία κ.ά. ερημώνουν και βουλιάζουν στην ανεργία. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας καθώς διαπιστώνουν από πρώτο χέρι τα βρόμικα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζει το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, στις πλάτες τους. Πλημμυρίζουν από αγανάκτηση όταν διαπιστώνουν την απάθεια με την οποία οι μεγαλοκαρχαρίες της Λαφάρζ οδηγούν ένα σύγχρονο εργοστάσιο στα «αζήτητα», όταν βιώνουν την καταστροφική ρότα του σύγχρονου καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού. Έχουν το δίκιο με το μέρος τους! Και οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος στο δρόμο, για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις! Και το δίκιο τους δεν προκύπτει από το ότι το εργοστάσιο είναι βιώσιμο. Γιατί τα δίκια της εργατικής τάξης δεν κρίνονται με τους υπολογισμούς της καπιταλιστικής αγοράς. Το δικαίωμα της εργατικής τάξης στη ζωή και τη δουλειά είναι καθολικό και αναφαίρετο. Και το κατοχυρώνει από το γεγονός ότι είναι αυτή και μόνο αυτή που παράγει τον πλούτο σε αυτήν την κοινωνία.
Το δίκιο τους οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας δεν θα το βρουν αποδεικνύοντας ότι το εργοστάσιο είναι σύγχρονο και ανταγωνιστικό ή προσπαθώντας να πείσουν το Σαμαρά και το Βρούτση να ακολουθήσουν άλλη πολιτική. Δεν ιδρώνει το αυτί των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους από τέτοια. Αυτοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους και είναι αποφασισμένοι. Τόσο, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν φασιστικές μεθόδους για την προώθηση της πολιτικής τους.
Το δίκιο τους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να το διεκδικήσουν και να το κατακτήσουν. Και στον αγώνα αυτό τους συνοδοιπόρους τους θα πρέπει να τους αναζητήσουν μόνο στις γραμμές του λαού και τα εργατικής τάξης. Στους χιλιάδες εργαζόμενους που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, στους εργαζόμενους του Κατσέλη, της ΜΕΒΓΑΛ, της ΦΑΓΕ, της ΕΡΤ. Καμία αυταπάτη για το ρόλο της κυβέρνησης και των κομμάτων της αστικής τάξης δεν χωράει στον αγώνα αυτό.
Και κυρίως καμία αυταπάτη για τη φύση αυτού του σάπιου συστήματος που υπηρετούν όλοι αυτοί. Το τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πως η λογική της λειτουργίας του εργοστασίου από τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι μία λογική αδιέξοδη, η οποία όχι μόνο δεν πιέζει την εργοδοσία και την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του δικαιώματος των 236 εργαζομένων στη δουλειά, αλλά τους βγάζει και από τη δύσκολη θέση. Είναι μία λογική που δεν λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι μια τέτοια επιχείρηση, όπως και κάθε επιχείρηση στον καπιταλισμό, εάν θέλει να επιβιώσει, θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με καπιταλιστικά κριτήρια. Και το ζήτημα δεν είναι να γίνουν οι εργάτες καπιταλιστές, αλλά να ανατρέψουν τον καπιταλισμό.

- ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»!
- ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!
- ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!