Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

22 Οκτ 2013

Έκτη εβδομάδα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

Η κυβέρνηση προετοίμαζε εδώ και ένα χρόνο τη «διαθεσιμότητα» εργαζομένων στα ΑΕΙ- ΤΕΙ, προκειμένου να συμπληρωθεί εκείνος ο αριθμός των απολύσεων που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ στο δημόσιο. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, όμως, στάθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, που διανύουν την έκτη εβδομάδα απεργίας τους (14/10- 18/10)!
Η απεργία αυτή, παρά τις μανούβρες και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και τις τρικλοποδιές των πρυτάνεων, έχει διάρκεια και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί. Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι, με την πάλη τους, κατάφεραν να προσπεράσουν πολλές από τις απειλές και τα μέτρα που πάρθηκαν, για να κάμψουν τον αγώνα τους. Την ΚΥΑ για την υποβολή των στοιχείων σε ορισμένη προθεσμία, διαδέχτηκαν οι απειλές για εισαγγελική παρέμβαση στα ΑΕΙ -ΤΕΙ και οι φήμες για κατάργηση ακόμα και ολόκληρου του κλάδου. Το τελευταίο μέτρο είναι που εφαρμόστηκε στην ΕΡΤ και έχει αποδειχτεί, επομένως, στην πράξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να το εφαρμόσει.
Σημαντικό βήμα στον απεργιακό αγώνα των διοικητικών αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση για νέα πενθήμερη απεργία. Αυτή η απόφαση πάρθηκε σε ένα πλαίσιο πολλαπλών διλημμάτων, μιας και είχε ήδη ανακοινωθεί η αντιδραστική νομοθετική ρύθμιση για την ατομική υποβολή στοιχείων εντός πέντε ημερών. Το μέτρο αυτό προέβλεπε ότι η μη υποβολή στοιχείων αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο θέτει τους εργαζόμενους σε αργία.
Για άλλη μια φορά, δηλαδή, το σύστημα κινείται στη λογική του “διαίρει και βασίλευε”, αλλά και στα πλαίσια της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, εξαπολύει ό,τι πιο μαύρο, προκειμένου να τσακίσει την απεργία. Στην ουσία, η κίνηση αυτή προωθεί την ατομική αξιολόγηση και φορτώνει τις απολύσεις στις πλάτες των εργαζόμενων, που καλούνται να λειτουργήσουν σαν μαντρόσκυλα του εαυτού τους αλλά και των συναδέλφων τους.
Η τρομοκρατία όμως δεν κατάφερε να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων! Η προθεσμία των πέντε ημερών για την υποβολή των στοιχείων φτάνει στη λήξη της και οι διοικητικοί προχωρούν σε νέες γενικές συνελεύσεις, για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την απεργία. Σε αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, που προσπαθούν να βάλλουν νέες τρικλοποδιές στον αγώνα, ώστε να τα έχουν καλά με τα τσιράκια του υπουργείου, τους πρυτάνεις και το καθηγητικό κατεστημένο.
Ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα νέο δεδομένο. Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει στα πανεπιστήμια το «μακρύ της χέρι», την παράταξη της ΔΑΠ, έχοντας ως στόχο να μη συνδεθεί ο αγώνας των εργαζομένων με τον αγώνα των φοιτητών. Οι φοιτητές, από την πρώτη εβδομάδα της απεργίας, έδειξαν την αλληλεγγύη τους με την στήριξη της περιφρούρησης των πυλών του ΕΚΠΑ άλλα και με την κατάληψη των σχολών τους, για να παλέψουν για τα δικά τους δικαιώματα (κόντρα σε ένα νέο σχέδιο Αθηνά, στις διαγραφές και τα δίδακτρα), που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με εκείνα των εργαζομένων.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών, η οποία παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητη πρωτοβουλία» και φέρει τον τίτλο «ανοιχτές σχολές». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι φοιτητές πρέπει να ανοίξουν τις σχολές τους, για να μη χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική αλλά και να συγκρουστούν με «αυτούς που κλείνουν τις πύλες των σχολών και δεν τους αφήνουν να βρεθούν με τους συμφοιτητές τους και να συζητήσουν».
Πρόκειται, δηλαδή, για μια ξεκάθαρη προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και να χτυπήσει τον αγώνα των διοικητικών, αλλά και να μπει φραγμός στην οικοδόμηση ενός κοινού μετώπου αγώνα φοιτητών- εργαζομένων, που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική.
Παρά τις απειλές και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των συμμάχων της, ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής των απολύσεων συνεχίζεται και μένει να δούμε τις νέες εξελίξεις από δω και πέρα.

Σημ: Το άρθρο γράφτηκε πριν από τη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, την Παρασκευή 18/10, και τη λήψη νέας απόφασης.