Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

23 Οκτ 2013

Όταν η Coca Cola απολύει εργαζόμενους και με το περίσσευμα... βάφει σχολεία!

Από τις 30 του Σεπτέμβρη που η εργοδοσία της Coca Cola - 3E ανακοίνωσε στους 33 εργοδηγούς ότι πρέπει να αποδεχτούν τις απολύσεις τους με τους δικούς της όρους (εθελούσια έξοδο), οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα με αποφάσεις συνελεύσεων του εργοστασιακού σωματείου.
Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις στη Νέα Ραιδεστό και βλέπουν ότι χρησιμοποιούνται για αποθήκες και μεταφορές προϊόντων, ξέρουν ότι η εταιρεία θα διαθέτει τα προϊόντα της και μετά τις απολύσεις, με εργολαβικές εταιρείες, όπου οι μισθοί των εργαζόμενων θα είναι πολύ χαμηλότεροι.
Με 24ωρη απεργία στην αρχή και επαναλαμβανόμενες 48ωρες στη συνέχεια, βρίσκονται στην πύλη του εργοστασίου, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνεται η αλληλεγγύη με απεργίες σωματείων του κλάδου και ψηφίσματα.
Η επίθεση της εταιρείας δεν περιορίζεται στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Εξαπολύεται σε όλους τους εργαζόμενους• με κινήσεις διάσπασης και αποδυνάμωσης, με ατομικές προτάσεις για εθελούσια έξοδο, αυξάνοντας την αποζημίωση κατά μερικές χιλιάδες ευρώ. Η δε πρόταση της εταιρείας στους 33 ήταν να αποδεχτούν τις απολύσεις και, αφού δημιουργήσουν ατομική επιχείρηση ή εταιρεία, να τους παραχωρήσει τα φορτηγά για να κάνουν τη διανομή ως εργολάβοι πλέον. Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο! Και την εμπειρία τους θέλει, και όσο πιο φθηνά γίνεται. Χωρίς τα βάρη της σύμβασης εργασίας, χωρίς τα βάρη για τις επισκευές των φορτηγών! Όλα υπολογισμένα και σχεδιασμένα σύμφωνα με τις επιταγές και τις συμφωνίες των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων της κυβέρνησης και της τρόικας για το γκρέμισμα των καταχτήσεων στη δουλειά.
Όμως δεν αρκείται σε αυτό, γιατί δεν έχει τα αποτελέσματα που περίμενε, αφού υπάρχουν οι εργαζόμενοι που δέχθηκαν την εθελουσία σε προηγούμενες κινητοποιήσεις και ακόμη δεν έχουν βρει μεροκάματο. Ετοιμάζεται διαφορετικά. Με τρομοκρατία και ποινικοποίηση του αγώνα.
Ήδη οι μοτοσυκλέτες της αστυνομίας εμφανίζονται στο χώρο του εργοστασίου, η κλούβα των ΜΑΤ σταθμεύει στην πλατεία της Θέρμης και οι εξοπλισμένοι αστακοί των ΜΑΤ σκορπίζονται στην πλατεία, με στόχο την τρομοκράτηση των απεργών. Από την άλλη, πάει την απεργία στα δικαστήρια, ζητώντας να βγει παράνομη και καταχρηστική, για να πάρει ως απάντηση μία μαζικότατη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, την Παρασκευή 11 Οκτώβρη.
Επιπλέον, η εταιρεία στέλνει ατομικές επιστολές στους απεργούς για να τους πείσει ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και ότι άδικα παλεύουν. Μέθοδος που χρησιμοποιείται τελευταία κατά κόρον σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Κι ακόμα, ετοίμασε και έφερε στο εργοστάσιο απεργοσπαστικό μηχανισμό που αποχώρησε άπραγος κάτω από τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα τον φέρει και δεν θα τον χρησιμοποιήσει.
Σημασία έχει η συνέχιση της απεργίας! Και είναι χαρακτηριστική η απόφαση της συνέλευσης της 15ης του Οκτώβρη: «Αποφασίσαμε την κήρυξη τεσσάρων 48ωρων απεργιών από 18.01 της 16-10-2013 έως 18.00 της 24-10-2013 με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των 33 άδικα απολυμένων συναδέλφων μας και την επαναλειτουργία του εργοστασίου.»
Αυτήν την απόφαση θα μπορέσει να ενισχύσει ο συντονισμός και η συμπόρευση με τους άλλους απεργούς στην Θεσσαλονίκη (του ΑΠΘ για παράδειγμα), ο συντονισμός με τους άλλους εργαζόμενους της πολυεθνικής στη χώρα. Ακόμη, το ξεδίπλωμα της αλληλεγγύης στις γειτονιές, με την αποκάλυψη του ρόλου της στις χορηγίες για βαψίματα σχολείων και γυμναστηρίων, για διαγωνισμούς μέσω δήμων για ταλαντούχα παιδιά, την ώρα που απολύει εργαζόμενους και καταδικάζει στην ανέχεια τις οικογένειές τους, ενώ συνεχίζει να είναι μια πολυεθνική γίγαντας στο τομέα των κερδών.
Σε εκδήλωση του σωματείου, τα παιδιά των εργαζόμενων έκαναν ζωγραφιές με θέμα «Ζωγραφίζω τον κόσμο τώρα που η Coca Cola απέλυσε τον μπαμπά μου». Την επόμενη φορά, λοιπόν, τα παιδιά να κάνουν ζωγραφιές με θέμα: «Νίκησε η απεργία του μπαμπά μου και ο κόσμος είναι ομορφότερος»!

• Νίκη στον αγώνα των απεργών της Coca Cola!
• Άμεση επαναπρόσληψη των 33 απολυμένων!