Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

1 Ιουλ 2011

«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ» ΒΟΜΒΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Εκτός από τις 83.000 απολύσεις που έχουν ήδη γίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το «μεσοπρόθεσμο» προβλέπει επιπλέον 150.000 απολύσεις. Και μόνο αυτό το μέτρο της πρόσθεσης περισσότερων από εκατό χιλιάδες ανέργων στις ουρές του ΟΑΕΔ θα φέρει ένα ντόμινο περαιτέρω μειώσεων μισθών και συρρίκνωσης του εργατικού εισοδήματος. Σε συνδυασμό με το σύνολο των «μεσοπρόθεσμων μέτρων» (τρομακτικές αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και μειώσεις συντάξεων) θα προκαλέσει νέες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οξύνοντας ακόμα παραπέρα την «ύφεση της οικονομίας» των λαϊκών στρωμάτων. Απέναντι σε αυτές τις διαπιστώσεις, η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι το ξεδιάντροπο «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων για να αποκρύψουν ότι η ανεργία έχει ήδη χτυπήσει ρεκόρ και συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Ετσι, από τις 704.000 άνεργους τον Απρίλιο, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ αναφέρουν 685.000 το Μάιο.

Από την άλλη μεριά, εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση (αυτό κι αν είναι αντίφαση) ότι στο πλαίσιο του λαού είναι γνωστή η πραγματική διάσταση της ανεργίας, επιβάλλει ένα επιπλέον χαράτσι σε εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες στο όνομα της δήθεν «ενίσχυσης των ανέργων». Σύμφωνα με το «μεσοπρόθεσμο» πακέτο μέτρων, το 2011 στα ταμεία του ΟΑΕΔ θα προστεθούν επιπλέον εισφορές 455 εκατομμύρια ευρώ από τους δημόσιους υπάλληλους, 100 εκατομμύρια ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες και θα αυξηθούν κατά 74 εκατομμύρια ευρώ οι εισφορές εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα όμως, τα επιδόματα ΟΕΕ-ΟΕΚ και ΟΑΕΔ θα μειωθούν κατά 345 εκατομμύρια ευρώ για το 2011. Οχι μόνο ΔΕΝ θα ενισχυθούν οι άνεργοι, αλλά θα γίνουν περικοπές στα επιδόματα! Από τη μία η κυβέρνηση θα γεμίζει τα ταμεία του ΟΑΕΔ με ζεστό χρήμα από τον ιδρώτα του λαού, από την άλλη θα κάνει περικοπές στους άνεργους. Αν συνυπολογίσουμε έσοδα και περικοπές μαζί, συγκεντρώνεται ένα ποσό γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ μόνο για την τρέχουσα χρονιά! Κι άλλο χρήμα για να εξοφλούνται τα ιμπεριαλιστικά τοκοχρεολύσια του μνημονίου και όχι μόνο. Γιατί ταυτόχρονα τα πάμπολλα προγράμματα επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων των επιχειρήσεων όχι μόνο δεν περικόπτονται, αλλά αυξάνονται. Επιδοτήσεις επιχειρήσεων με χρήματα του ΟΑΕΔ, οι οποίες με τη σειρά τους γίνονται απειλή για τους εργαζόμενους. Απολύονται εργαζόμενοι μετά από δεκαετίες δουλειάς, για να προσληφθούν λιγότεροι που θα δουλεύουν από νύχτα σε νύχτα. Με ατομικές συμβάσεις, δίχως δικαιώματα και φυσικά τζάμπα, μέσω των επιδοτήσεων. Αυτό εννοούν οι αστοί πολιτικοί με τα «μέτρα υπέρ ανέργων», όπως βιάστηκαν, πριν καλά καλά ανακοινωθούν στις λεπτομέρειές τους, να τα ονοματίσουν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι. Προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά ως προς το χαρακτήρα των μέτρων και συμβάλλοντας έντεχνα ώστε να καλλιεργηθεί κλίμα αντιθέσεων ανάμεσα σε μικροεπαγγελματίες, δημόσιους υπαλλήλους και άνεργους από την άλλη. Δεν είναι λίγος ο άνεργος κόσμος που έχει «τσιμπήσει» ότι ίσως και να ωφεληθεί από τη φορομπηξία «υπέρ ανέργων». Για το κίνημα των ανέργων, η ικανοποίηση των αιτημάτων τους για δουλειά και για ανθρώπινους όρους διαβίωσης για όσο παραμένουν άνεργοι (ταμείο, περίθαλψη, κοινωνική μέριμνα) περνάει σε αυτή τη φάση μέσα από τον κοινό αγώνα μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους ενάντια στο «μεσοπρόθεσμο».