Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

7 Ιουλ 2011

Να μην περάσει ο νέος Νόμος Πλαίσιο
Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στις σπουδές

Πριν από λίγες μέρες, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και στο τέλος της εξεταστικής για τους περισσότερους φοιτητές αποφάσισε η κυβέρνηση να «βγάλει στο φως» τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτός ο νόμος είναι εναρμονισμένος πλήρως στις συνθήκες της Μπολόνια και έρχεται σαν ένα μέρος του Μνημονίου στην παιδεία. Δεν είναι απλά άλλος ένας νόμος, αλλά ένα βάρβαρο χτύπημα στην εκπαίδευση που θα διαλύσει πλήρως τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της. Θα πετάξει χιλιάδες φοιτητές στο δρόμο και θα δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, που τα παιδιά των χαμηλότερων οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων δεν θα έχουν καμία θέση.

Συνοπτικά οι πιο βασικές πτυχές του νόμου είναι οι εξής:

  • το σπάσιμο των σπουδών σε τρεις κύκλους που σε συνδυασμό με τις πιστωτικές μονάδες θα οδηγήσουν στην ουσιαστική διάλυση του πτυχίου, αφού δεν θα περνάνε όλοι οι φοιτητές από τον ένα κύκλο στον άλλο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον πτυχία ίσης αξίας.
  • η κατάργηση όλων των δωρεάν παροχών. Η χρηματοδότηση γίνεται ζήτημα των ιδρυμάτων και συνδέεται άρρηκτα με την αξιολόγηση. Για ακόμα μια φορά χρησιμοποιούν την υποχρηματοδότηση σαν όπλο για να μας καταργήσουν τις δωρεάν παροχές(σίτιση, στέγαση, βιβλία)
  • η συμπίεση των ορίων φοίτησης ακόμα πιο κάτω από 2ν σε ν+2.Είναι πια ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεσκαρτάρει όσο πιο γρήγορα γίνεται τα πανεπιστήμια για να τα κάνει προνόμιο μιας ελίτ. Ποιος φοιτητής με την εντατικοποίηση και με τέτοιους ρυθμούς σπουδών θα καταφέρει να τελειώσει τόσο γρήγορα τις σπουδές του?
  • κατάργηση του Ασύλου. Γιατί σε καιρό Μνημονίου, για αυτούς, δεν χωρούν οι συλλογικοί αγώνες που έχουν δώσει οι φοιτητές με την βοήθεια του Ασύλου.
Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτός ο νόμος θα έρθει και θα ισοπεδώσει και τα τελευταία ψήγματα της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του μαζικού πανεπιστημίου. Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν θέση απέναντι σε αυτόν το νομοσχέδιο για να μην περάσει. Πρέπει να δώσουμε αυτήν την μάχη σαν γενιά για να ανατρέψουμε το Πανεπιστήμιο του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.
 
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ