Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

25 Σεπ 2010

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ 9-10 ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΘΗΝΑ, ΕΜΠ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ - ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!


Εχουν ήδη αρχίσει στα σχήματα των Αγωνιστικών Κινήσεων οι συζητήσεις όσον αφορά τα θέματα που θα τις απασχολήσουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό τους στις 9-10 Οκτώβρη στην Αθήνα. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις φιλοδοξούν η όλη διαδικασία πριν και κατά τη διάρκεια του Πανελλαδικού Συντονιστικού να αγκαλιαστεί από όλο το δυναμικό των αγωνιστών που τις αποτελούν αλλά και να πλαισιωθεί από αγωνιστές που βρίσκονται με έναν κριτικό τρόπο κοντά τους. Η ανοιχτή δημοκρατική έκθεση των απόψεων του καθένα, η ζωντανή νεανική κουβέντα, η ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τα επίδικα της εποχής και του φοιτητικού κινήματος θα συνιστούν την επιτυχία αυτής της διαδικασίας. Για να «σπρώξει» αυτή η διαδικασία ένα βήμα μπροστά τις Αγωνιστικές Κινήσεις και να τις κάνει πιο ικανές και αποτελεσματικές στο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που θέτει η ταξική πάλη και το κίνημα της νεολαίας.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις θέλουν καταρχήν να διαμορφώσουν, να συνθέσουν μια βασική «εικόνα» του κόσμου στον οποίο καλείται να παλέψει η νεολαία και οι ίδιες. «Εικόνα» που μας την προσφέρει απλόχερα η ίδια η πραγματικότητα της βαθιάς κρίσης του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος. Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Η επιχειρούμενη σαυτό το πλαίσιο εκτίναξη της αντιδραστικής επίθεσης σε άγνωστα μέχρι τώρα «ύψη» και με στόχο την «καταβύθιση» των λαϊκών και νεολαιίστικων δικαιωμάτων και κατακτήσεων. «Εικόνα» που μας την προσφέρει με δραματικό τρόπο για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία της χώρας μας η περίσφιξή τους στη μέγγενη των διεθνών τοκογλύφων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Που αναδεικνύει σε πείσμα «βαριών» και «ταξικών» αναλύσεων τη βαθιά, καθοριστική και ταξικά προσανατολισμένη επίδραση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας μας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την απαίτησή τους να μετατραπεί η χώρα σε σύγχρονο κάτεργο για τον εργαζόμενο λαό, ο δημόσιος πλούτος να βγει στο σφυρί, για να ρέουν τα τοκοχρεολύσια προς το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.
Εξελίξεις
που βάζουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στη δίνη του άγριου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουν όμως να συζητήσουν και για τη γεμάτη χρώματα και ελπίδες «εικόνα» των αντιστάσεων, των κινημάτων και των εξεγέρσεων των λαών και της νέας γενιάς. Που σπάει αυτήν την γκριζόμαυρη «εικόνα» του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Που μέσα από τις ήττες της, τα πισωγυρίσματά της και παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει να απαντήσει, προετοιμάζει τους όρους για την ανατροπή του σύγχρονου Μεσαίωνα και την αυγή μιας νέας Αναγέννησης του απελευθερωτικού κινήματος της εργατικής τάξης, των λαών, της νέας γενιάς
Επίκεντρο φυσικά της διαδικασίας είναι η επίθεση στην εκπαίδευση, τα νέα κύματα αντιδραστικών αλλαγών που επιχειρούν να σαρώσουν τα πάντα, η κατάσταση της φοιτητικής και σπουδαστικής πλειοψηφίας, ο ρόλος των δυνάμεων που παρεμβαίνουν στη νεολαία, η πάλη για την αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης των Αγωνιστικών Κινήσεων στο κίνημα της νεολαίας. Είναι φανερό πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πατώντας πάνω στο αντιδραστικό τοπίο του «πρώτου γύρου» της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης (νόμος πλαίσιο στα ΑΕΙΤΕΙ, προώθηση της Μπολόνια, υπεροδηγία ΕΕ και κολέγια), ετοιμάζει μεθοδικά μια εκ βάθρων ανατροπή όλου του εκπαιδευτικού εποικοδομήματος. Με στόχο την αντιστοίχιση της εκπαιδευτικής δομής και λειτουργίας στην καταιγιστική ταξική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, την προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των κυρίαρχων χωρών της ΕΕ.
Οι «φοιτητές-πελάτες», η «απασχολησιμότητα», η «ατομική μαθησιακή διαδρομή» είναι οι λέξεις των κυρίαρχων για να περιγράψουν τη μετατροπή του κοινωνικού δικαιώματος για σπουδές σε ατομικό προνόμιο. Που σημαίνουν ισχυρούς εξεταστικούς φραγμούς στο δρόμο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και μέσα σαυτήν. Σημαίνουν κατάργηση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων και αντικατάστασή τους με πιστωτικές μονάδες και προσόντα. Σημαίνουν εκπαίδευση «επί πληρωμή» και δίδακτρα. Σημαίνουν διαλυμένους συλλόγους και κατάργηση του Ασύλου. Σημαίνουν τελικά προετοιμασία της νεολαίας για το μέλλον της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, υποταγή της στο φαύλο κύκλο κατάρτιση-δουλειά χωρίς δικαιώματα- ανεργία-επανακατάρτιση. Και θα σημάνουν πολλά περισσότερα εάν το «σχέδιο» πετύχει. Το «σχέδιό» τους όμως έχει μια άγνωστη μεταβλητή. Την ίδια τη νεολαία, την αγωνία της αλλά και την οργή της γι' αυτά που συμβαίνουν και μέλλουν να συμβούν. Που παρά την αμηχανία της τελευταίας περιόδου, θα διαψεύσει ξανά πολλές Κασσάνδρες… 
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις έχουν λοιπόν μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τη συζήτηση και τον προβληματισμό για τα χαρακτηριστικά και την κατάσταση στους κόλπους της σπουδάζουσας νεολαίας. Για να αποφύγουν ανέξοδες απογειώσεις που «τρώνε τα μούτρα τους» στην πρώτη επαφή με τη νέα γενιά αλλά και καταθλιπτικές «ρεαλιστικές» ερμηνείες της στάσης της, που εμποδίζουν το αγωνιστικό δυναμικό να δει «πίσω από τις γραμμές». Αλλωστε τις εκρηκτικές αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που ζει η νεολαία σαν αποτέλεσμα δύο βασικών παραγόντων, της επίθεσης και της κατάστασης της Αριστεράς, τα ζει και το δυναμικό των Αγωνιστικών Κινήσεων. Με τη διαφορά πως οι Αγωνιστικές Κινήσεις πασχίζουν να έχουν επίγνωση αυτών των παραγόντων, θέλουν να προσπαθήσουν για την άρση αυτών των αδιεξόδων προς όφελος του κινήματος και των δικαιωμάτων της νεολαίας. Αυτό το πεδίο, της καλύτερης πολιτικά, συνδικαλιστικά και οργανωτικά ανταπόκρισης των Αγωνιστικών Κινήσεων σαυτά που απαιτεί η αντιμετώπιση της επίθεσης, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας, είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα στο οποίο ελπίζουμε να υπάρξουν μικρά αλλά σημαντικά βήματα. Προχωράμε λοιπόν!