Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

25 Σεπ 2010

Απολύσεις και τρομοκρατία στην Teleperformance

Νέα επίθεση έχει εξαπολύσει η εργοδοσία απέναντι στους περίπου 1.500 εργαζόμενους της εταιρείας τηλεφωνικών υπηρεσιών Teleperformance (Τελεπερφόρμανς). Επικαλούμενη μείωση της κερδοφορίας της, καθώς και το ότι έχασε κάποιες εταιρείες-πελάτες (όπως την On Telecoms, την Marfin και την Citibank), προχώρησε στη μη ανανέωση της σύμβασης δεκάδων εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφορούν περίπου το 60% των εργαζομένων της επιχείρησης και σε μεγάλο ποσοστό είναι διάρκειας ενός μήνα!
Τις μέρες που διανύουμε, σε αρκετά τμήματα (Vodafone, Apple) ασκείται πίεση για αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης με την απειλή της απόλυσης, ενώ εκεί που παρουσιάζεται μείωση του όγκου δουλειάς (π.χ. Εθνική Τράπεζα) ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη θα γίνουν ακόμη και απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, πέρα από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν θα ανανεωθούν.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, καθυστερεί και η μισθοδοσία από τις εταιρίες προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) που ενοικιάζουν εργαζόμενους στην Τελεπερφόρμανς (και με μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που δικαιούνται κανονικά οι εργαζόμενοι).
Παράλληλα με την επίθεση αυτή, η εργοδοσία εντείνει τους ελέγχους και την παρακολούθησηΈκπληκτοι έμειναν οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη όταν αντίκρισαν στην είσοδο της εταιρείας μπάρες «ασφαλείας» οι οποίες θα ανοίγουν με κάποια κάρτα. Μία εξέλιξη που αποτελεί συνέχεια άλλων παρόμοιων προσπαθειών της να επιβάλει κλίμα πειθάρχησης και τρομοκρατίας (απαίτηση ποινικού μητρώου από τους εργαζόμενους, στήσιμο πειθαρχικών, εγκατάσταση μηχανημάτων δακτυλοσκόπησης κατά την είσοδο και την έξοδο από την εταιρεία).
Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να επιβάλουν ακόμα χειρότερους όρους εργασίας. Ιδιαίτερα σήμερα όπου με την ψήφιση του μνημονίου έχει ανοίξει η όρεξη του κεφαλαίου για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα» (“Νo dial zone”) με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις απολύσεις και τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να μην υποταχθούν στην εργοδοσία, να αντισταθούν στις απολύσεις και στο κλίμα τρομοκρατίας, και να παλέψουν για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις έχει καλέσει συνδικαλιστές και εργαζόμενους του χώρου των τηλεπικοινωνιών σε σύσκεψη την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη στις 6:30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με στόχο την ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις αυτές αλλά και τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.