Την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη χιλιάδες συμβασιούχοι όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, συμβάσεων έργου, ορισμένου χρόνου, συμβάσεων stage, συμβασιούχοι των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο.
Θα εκδικαζόταν η πρώτη προσφυγή των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ για να κριθεί η μονιμοποίησή τους, μετά την απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μετά από την τηλεφωνική (!!)απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που οδήγησε χιλιάδες συμβασιούχους στην ανεργία και στα δικηγορικά γραφεία.
Για την ίδια μέρα η ΠΟΕ ΟΤΑ είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους και 4ωρη στάση για το υπόλοιπο προσωπικό. Συμμετείχε με πανό στην κινητοποίηση. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε κάλυψη τρίωρης στάσης για όσους συλλόγους-μέλη της θα αποφάσιζαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις! Έτσι εννοεί η ηγεσία του τριτοβάθμιου οργάνου την οργάνωση των αγώνων.
Με αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι δικηγόροι των παρεμβαινόντων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αναβλήθηκε η εκδίκαση για τις 20 Γενάρη, με το αιτιολογικό ότι χρειαζόταν να μελετήσουν το νομικό ζήτημα που έχει τεθεί, καθώς με την αρνητική εισήγηση τίθενται θέματα διαχρονικού δικαίου. Στο αίτημα των παρεμβαινόντων αντιτάχθηκε η δικηγόρος των προσφυγόντων συμβασιούχων. Από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δόθηκε αναβολή. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν πορεία από τον Άρειο Πάγο προς το Σύνταγμα, έκλεισαν διαδοχικά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Βασιλίσσης Σοφίας και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Η πορεία είχε παλμό σε όλη τη διάρκεια και ακούστηκαν συνθήματα για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ο ρόλος των ξεπουλημένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, που στην ουσία με την παρέμβαση εξυπηρέτησαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση σ’ αυτή τη φάση να ανοίξει το θέμα των συμβασιούχων.
Η σημερινή κατάσταση των συμβασιούχων
Μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές οι συμβασιούχοι κινητοποιήθηκαν και οργάνωσαν την κινητοποίηση της 23 Σεπτέμβρη. Η πλειοψηφία αυτών ήταν απολυμένοι και οι υπόλοιποι απολυόμενοι ως το τέλος του χρόνου. Άνεργοι πια, με χρόνια δουλειάς στις υπηρεσίες από όπου απολύονται, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν ασφάλιση και ταμείο ανεργίας, αφού οι συμβασιούχοι έργου ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και οι stage είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ΙΚΑ ως την τελευταία μέρα της εργασίας και επιπλέον δεν θεωρούνται άνεργοι από τους φορείς ασφάλισης και ανεργίας, χωρίς σωματεία στις περισσότερες υπηρεσίες, αφού στην πλειοψηφία των καταστατικών δεν προβλέπεται η εγγραφή συμβασιούχων, ούτε η συνέχιση της ιδιότητας του μέλους για τους απολυμένους.
Με τέτοια αντιμετώπιση από την κυβερνητική συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που αρνείται ακόμη και τώρα, που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι καθεστώς στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την εγγραφή και τη συνδικαλιστική κάλυψη των συμβασιούχων, με όλα τα μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη του ΛΑΟΣ και της ΝΔ στο όνομα του χρέους και της εκτέλεσης των εντολών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι συμβασιούχοι γίνονται εύκολα όμηροι πολιτικών παραγόντων και μεγαλοδικηγόρων.
Χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν προσφύγει σε δικηγορικά γραφεία με την ελπίδα της μετατροπής της σύμβασης ή της κήρυξης της απόλυσης ως καταχρηστικής ώστε να κερδίσουν πίσω τη δουλειά τους. Όμηροι ακόμη και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, αν σκεφτούμε ότι γνωστός εργατολόγος οργάνωσε συνέλευση στη Θεσσαλονίκη με εισηγητή τον εαυτό του, τη μέρα της διαδήλωσης στα εγκαίνια της ΔΕΘ, για την «καλύτερη οργάνωση» της συγκέντρωσης στον Άρειο Πάγο.
Οι συμβασιούχοι τώρα έχουν μια εμπειρία που μπορεί να τους οδηγήσει σε συμπεράσματα για το ρόλο όσων προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους, όλων αυτών που τους χτύπησαν στην πλάτη και τους έταξαν λύση του προβλήματος. Έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι με την αυτοοργάνωσή τους μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα τους και ταυτόχρονα να πιέσουν ομοσπονδίες και σωματεία να προκηρύξουν απεργίες γι' αυτούς που ακόμη δουλεύουν. Τέτοιες επιτυχίες ήταν οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας που αποφασίστηκαν τις μέρες που όριζαν οι επιτροπές των συμβασιούχων τον περασμένο χειμώνα ως μέρες κινητοποιήσεων, από ΠΟΕ ΟΤΑ και σωματεία των ΟΤΑ. Τέτοιες επιτυχίες ήταν οι μεγάλες συνελεύσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αυτή η εμπειρία δεν θα τους αφήσει να περιμένουν την 20 Γενάρη σαν μέρα επόμενης κινητοποίησης. Πρέπει να αρχίσουν με έναυσμα την σημερινή διαδήλωση τον νέο γύρο κινητοποιήσεων, να σμίξουν με όλους αυτούς που αγωνιούν για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή με μισθό, ασφάλιση και περίθαλψη, τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Στη Θεσσαλονίκη
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία των συμβασιούχων και 4ωρη στάση των μονίμων και αορίστου χρόνου. Ακόμη, εκφράζοντας την ανάγκη αγωνιστικής έκφρασης όσων δεν θα μετακινηθούν στην Αθήνα, αλλά θα συμμετέχουν στη στάση και στην απεργία, οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση, την ίδια μέρα στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και στις 10 συνέντευξη τύπου στον ίδιο χώρο.
Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ότι με τον «Καλλικράτη» προωθούνται απολύσεις συμβασιούχων, μόνιμου προσωπικού και αορίστου χρόνου, ενώ περικόπτονται μισθοί και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ζήτησαν μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
Μετά την ενημέρωση για την αναβολή, έγινε συζήτηση και αποφασίστηκαν συνελεύσεις συμβασιούχων σε όλους τους δήμους για τη συσπείρωση όσο το δυνατό περισσότερων εργαζομένων, ακόμη και των απολυμένων, για την οργάνωση του αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Ο αγώνας για τη δουλειά είναι αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή και πρέπει να τον δώσουμε!