Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

12 Σεπ 2010

Ο ΔΟΛ βάζει λουκέτο στα “Ελληνικά Γράμματα”

96 εργαζόμενοι στο δρόμο

Το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου “Ελληνικά Γράμματα” στις 15 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και την απόλυση των 96 εργαζόμενων σε αυτόν αδιαφορώντας για το μέλλον τους.. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους στις 3 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα “ Ελληνικά Γράμματα ” είχαν συνεχή δραστηριότητα στις εκδόσεις εδώ και 53 χρόνια (από το 1957), αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας. Πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΔΟΛ το 2001 κατά 51%, ενώ το Μάρτη του 2007 ο όμιλος είχε στην κατοχή του το 100%.
Μετά την ανακοίνωση το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση προχώρησε άμεσα σε Γενική Συνέλευση. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο επερχόμενο κλείσιμο και αποφάσισαν ομόφωνα να διεκδικήσουν την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας.
Η απόφαση της διοίκησης του ΔΟΛ αποτελεί ωμή πρόκληση για όλο το εργατικό κίνημα. Οι υπεύθυνοι του τεράστιου αυτού ομίλου αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλες εταιρίες του ομίλου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο όμιλος του ΔΟΛ  κατέχει 4 εφημερίδες, 24 περιοδικά, υπερσύγχρονη βιομηχανική εκτυπωτική μονάδα (από τις μεγαλύτερες στην νοτιοανατολική Ευρώπη), πρακτορείο διανομής Τύπου και δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους όπως ο τουρισμός, η τηλεόραση, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ά. Καταρρέει ο μύθος που καλλιεργούσε το κεφάλαιο ότι οι εργαζόμενοι ενός ομίλου εταιριών μπορούν να έχουν καλύτερη διασφάλιση σε σχέση με άλλους, καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα επιχειρηματικά τους σχέδια και η μεγιστοποίηση των κερδών.
Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο στον κλάδο του βιβλίου, καθώς ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχες πρακτικές και από άλλους εκδοτικούς οίκους.
Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη το σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παρέμβαση κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης βιβλίου στο Ζάππειο την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη. Περίπου 150 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι φώναξαν συνθήματα κατά της διοίκησης του ΔΟΛ, ενώ πολύ θετική ήταν ανταπόκριση των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένους στα περίπτερα της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ήταν ισχυρή η αστυνομική παρουσία. 
Για την επόμενη εβδομάδα το σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου προγραμματίζουν:
- Την Τρίτη 14/9, στη 1:00 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στα γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου.
- Την Τετάρτη 15/9, στις 5:30 το απόγευμα, συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας (δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής) και πορεία στα γραφεία του ΔΟΛ.
- Την Κυριακή 19/9, στις 8:00 το βράδυ, συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μουσικής.