Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

3 Δεκ 2013

Παρά τις διώξεις, ο αγώνας των απεργών της Κόκα-Κόλα 3Ε συνεχίζεται

Σε οποιοδήποτε σημείο της Βόρειας Ελλάδας και αν βρεθεί κανείς, θα δει σε τοίχους, κολώνες της ΔΕΗ ή στα παρμπρίζ σταθμευμένων αυτοκινήτων, υλικά, αφισάκια ή τρικάκια του σωματείου των εργαζομένων στην Κόκα-Κόλα 3Ε. Δύο μήνες απεργίας συμπλήρωσαν την Πέμπτη 28 Νοέμβρη και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με έντονη μαχητικότητα και διάθεση να ανοίγονται στον κόσμο, να ενημερώνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους γύρω νομούς.
Είναι αξιοθαύμαστο το κουράγιο και η διάθεση αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που έχει εκτινάξει την ανεργία στα ύψη, κλείνει τις παραγωγικές μονάδες και τα εργοστάσια για να αφήσει εκατομμύρια εξαθλιωμένους. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Κόκα-Κόλα έχουν δείξει μεγάλη αντοχή και διάρκεια στον αγώνα τους. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες εξαγοράς συνειδήσεων από την εταιρεία και παρά το γεγονός ότι εναντίον τους εκκρεμούν τώρα πια και δικαστικές διώξεις, καθώς η ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι που έχει προσλάβει η διοίκηση της Κόκα-Κόλα έκανε μήνυση ενάντια σε απεργούς απολυμένους, ενώ η διοίκηση κατέθεσε και νέα αγωγή ενάντια στους 33 απολυμένους.
Επίσης, θα πρέπει να δούμε ότι ουσιαστική αλληλεγγύη από άλλους εργαζόμενους, πολιτικούς χώρους και φορείς δεν έχει υπάρξει προς στις κινητοποιήσεις τους και αυτό είναι άκρως προβληματικό. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό, καθώς σε συζητήσεις με κόσμο, ανεξάρτητα από την επαφή του με το κίνημα, φαίνεται μια θετική προσέγγιση πάνω στο ζήτημα της απεργίας, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μέχρι τώρα η δυνατότητα να εκφραστεί αυτή η διάθεση με έναν κινηματικό τρόπο. Άσχετα από την προμετωπίδα του αγώνα αυτού (όπου μπορεί κανείς να εκφράσει διαφωνίες), ο κόσμος που αναφέρεται στο κίνημα οφείλει να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και στη ζωή.
Ευθύνη, βεβαίως, και των εργαζομένων είναι να ευνοήσουν μέσω του σωματείου τους την εκδήλωση, με έναν αγωνιστικό τρόπο, της αλληλεγγύης του λαού της Θεσσαλονίκης, οργανώνοντας κινηματικά γεγονότα στα οποία θα μπορεί να συμμετέχει και να δραστηριοποιηθεί ένα ευρύτερο δυναμικό.