Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

18 Δεκ 2013

Έφυγε ο αγωνιστής Παναγιώτης Βήχος

Στις 3 του Δεκέμβρη, σε ηλικία 69 χρονών, έφυγε από τη ζωή, μετά από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, ο αγωνιστής Παναγιώτης Βήχος. Προερχόμενος από οικογένεια καλλιτεχνών, από μικρό παιδί επιδόθηκε στη μουσική, παίζοντας διάφορα μουσικά όργανα, και στη συνέχεια τη σπούδασε. Εργάστηκε επί 38 χρόνια τόσο σε κέντρα διασκέδασης όσο και συνεργαζόμενος με πολύ γνωστούς έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες, αλλά και ξένους, καθώς και ως καθηγητής μουσικής. Έγραψε μουσική για 20 ελληνικές ταινίες, δίσκους και CD με τραγούδια, καθώς και 8 βιβλία.
Από νέος εντάχθηκε στους «Λαμπράκηδες», ενώ το 1964 πέρασε από Αεροδικείο, γιατί συμμετείχε σε συγκέντρωση ένστολος. Συμμετείχε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑ.ΠΟ.Κ.) μαζί με το Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη και το χαράκτη Τάσσο, αλλά και στην «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα Μουσικών». Την περίοδο της δικτατορίας αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Χριστιανική» του Ψαρουδάκη. Το 1975 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Αποχώρησε το 1987, όταν ήρθε σε σύγκρουση με την ηγεσία του, ενώ απ΄ το 1984 κυκλοφορούσε την εφημερίδα «Η Φωνή της Δευτέρας», όπου ασκούσε κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια μαζί με άλλα διαγραμμένα μέλη του ΚΚΕ και ανένταχτους αγωνιστές δημιούργησε την Πανελλαδική Ένωση Κομμουνιστών. Το 1990 προσχώρησε στο Ε.Ε.Κ. (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Νέα Προοπτική». Το γεγονός ότι το 1998 κατήγγειλε το διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σαντορίνης και ιδιοκτήτες νυκτερινού κέντρου για εκμετάλλευση και σωματεμπορία κοριτσιών -καταγγελία που είχε σαν αποτέλεσμα να διωχθεί μεν ο διοικητής, αλλά ν΄ ακολουθήσουν δίκες που αναβάλλονταν συνεχώς και που τελικά οδήγησαν στην αθώωση και… προαγωγή του συγκεκριμένου– κόστισε για τον Βήχο μια πρωτοφανή ασφαλίτικη σκευωρία μετά από εισβολή αστυνομικών στο σπίτι του κι έρευνα που διατάχθηκε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.
Χωρίς βέβαια στοιχεία, τον ενέπλεκαν σε «κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας», για να τον σπιλώσουν κιόλας! Μετά από 14 χρόνια ταλαιπωρίας και μια μακρά δικαστική και δύσκολη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε και από αθωώσεις και από κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης, αλλά και από επιμονή των διωκτικών αρχών στην προσπάθεια συκοφάντησής του, ο σ. Βήχος αθωώθηκε τελεσίδικα παμψηφεί τον Δεκέμβρη του 2011, ακόμα και με πρόταση του εισαγγελέα. Παρά την ταλαιπωρία του αυτή, τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που πέρασε με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά και την ασθένεια που τον χτύπησε, διακρινόταν από αισιοδοξία, ενώ δήλωνε «αθεράπευτα κομμουνιστής». Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το ιστολόγιο «Πολιτικό Καφενείο». Ήταν μια σεμνή κι ευγενική φυσιογνωμία του αριστερού κινήματος στη χώρα μας, ένας αγωνιστής με πλούσια πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και συνδικαλιστική δράση.