Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

20 Δεκ 2013

Η πτυχιακή εξεταστική έρχεται για να... φύγει!

Πρόσφατα κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας τροπολογία που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές (και όχι μόνο στους επί πτυχίω) να δώσουν όλα τα μαθήματα ανεξαρτήτως έτους. Θα έλεγε κανείς ότι ...ο Υπουργός τρελάθηκε! Εξετάζοντας όμως το φόντο της επίθεσης και τις συνθήκες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ προκύπτουν κάποια στοιχεία.
Το πρώτο αφορά τη χρονική συγκυρία. Δηλαδή εδώ και 14 βδομάδες υπάρχει μια ιδιαίτερα ανθεκτική απεργία στον «ευαίσθητο» χώρο των πανεπιστημίων που ασκεί πίεση στο σύστημα. Οι διοικητικοί συνεχίζουν κόντρα στη συκοφάντηση, τις απειλές και την εχθρική στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Το «χαρτί» του χαμένου εξαμήνου ή η λύση της καταστολής μέχρι στιγμής δεν προτιμώνται, κύρια γιατί το σύστημα φοβάται ότι ενδέχεται να ξεσπάσουν ανεξέλεγκτοι αγώνες από τον φοιτητόκοσμο. Η ανακοίνωση της πτυχιακής εξεταστικής λειτουργεί σαν μοχλός αποσυμπίεσης.
Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη φάση της επίθεσης. Οι πρώτες διαγραφές φοιτητών ξεκινάνε το 2014-2015. Το σύστημα θυμάται καλά τι έγινε την τελευταία φορά που διεγράφη φοιτητής... Θέλει μέσα από το «άλλοθι» της πτυχιακής εξεταστικής να νομιμοποιήσει στα μάτια των φοιτητών το πέταγμα μεγάλου κομματιού της νεολαίας έξω από τις σχολές• θέλει να τους χρεώσει ότι αυτοί ευθύνονται για την αποτυχία τους να πάρουν πτυχίο, μιας και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μετά από δύο χρονιές εφαρμογής της πτυχιακής εξεταστικής (σημ. ξεκίνησε το 2013).
Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι η διεξαγωγή πτυχιακής εξεταστικής από το Υπουργείο έχει προσωρινό χαρακτήρα• εφαρμόστηκε σε όλες τις σχολές ανεξαιρέτως πέρσι ώστε εν συνεχεία να... καταργηθεί για πάντα. Παράλληλα, η περσινή εμπειρία έδειξε με τον πιο κυνικό τρόπο πώς την εννοούσε το σύστημα: μια διαδικασία fast-track, λίγων ημερών, με μαζικά κοψίματα. Και αυτό διότι, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα η επίθεση εντείνει τους ταξικούς φραγμούς με το νόμο πλαίσιο και το σχέδιο «Αθηνά», κατακτήσεις κατοχυρωμένες μια προηγούμενη περίοδο από το φοιτητικό κίνημα που διευκολύνουν το δρόμο για το πτυχίο δεν είναι ανεκτές. Ως τέτοια κατάκτηση, η πτυχιακή εξεταστική πάντοτε αποτελούσε αγκάθι για το σύστημα που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βάλει «αστερίσκους» και προϋποθέσεις στο δικαίωμα συμμετοχής των φοιτητών σε αυτή.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και με γνώμονα την υπεράσπιση του δικαιώματος των φοιτητών στις σπουδές, οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα οφείλουν να βάλουν στο άμεσο διάστημα ως κατεύθυνση μέσα στους Συλλόγους την πάλη για να μην καταργηθεί η πτυχιακή εξεταστική αλλά να κατοχυρωθεί η ύπαρξή της σε κάθε σχολή, η διεξαγωγή της με ανθρώπινους ρυθμούς, κόντρα στην καθηγητική αυθαιρεσία.