Το ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας παύει να λειτουργεί. Από αυτό το Σαββατοκύριακο συγχωνεύεται με την ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) σε μια νέα κοινή ιστοσελίδα της οποίας η διεύθυνση θα είναι η http://www.kkeml.gr/.

17 Δεκ 2013

Να δυναμώσουν οι αγροτικοί αγώνες
Να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Μπροστά σε χειρότερες μέρες βρίσκεται η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με απανωτά μέτρα και νομοσχέδια φορτώνει δυσβάσταχτους φόρους στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, πετσοκόβει κι άλλο το πενιχρό αγροτικό εισόδημα και οδηγεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για «επιστροφή» στα χωριά, οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξωπετάγονται από την παραγωγή και οδηγούνται στον αφανισμό και στο ξεκλήρισμα. Κάτω από τις επιταγές της ΕΕ και της ΚΑΠ, η κυβέρνηση συρρικνώνει-καταστρέφει τον πρωτογενή τομέα και ξεπουλά το λαό και τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Τα εκατομμύρια ευρώ που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα δοθούν μέχρι τις γιορτές στους αγρότες δεν είναι τίποτα άλλο από χρήματα που ήδη έπρεπε να έχουν δοθεί. Είναι καθυστερημένες επιδοτήσεις κ.λπ. που οφείλονται στους αγροτοκτηνοτρόφους και που έτσι ή αλλιώς δίνονται κάθε χρόνο. Οι πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργού θέλουν να καλύψουν την φοροεπιδρομή και τη χαρατσοεπιδρομή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στους φτωχομεσαίους αγρότες.
Έτσι, από 1.1.2014, οι αγρότες εξισώνονται με τις επιχειρήσεις και υποχρεώνονται να κρατάνε βιβλίο εσόδων-εξόδων που εκτός από τα επιπλέον έξοδα για το λογιστή σημαίνει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση με το φόρο επιτηδεύματος, τη προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά κ.λπ. Ταυτόχρονα καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα και αυξάνεται η φορολόγηση των αγροτών, αφού το καθαρό αγροτικό εισόδημα θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ.
Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, για πρώτη φορά στην ιστορία, φορολογείται η αγροτική γη και μπαίνει φόρος στα αγροτεμάχια, ανεξάρτητα από το αν και τι καλλιεργούνται, ανεξάρτητα από το αν και πόσο εισόδημα αποφέρουν.
Περικοπές και μειώσεις στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα προβλέπονται και στον προϋπολογισμό για το 2014:
-οι δαπάνες για αγροτικές συντάξεις (ΟΓΑ) προβλέπεται να μειωθούν 5,4% (στα 2.797 εκατ.ευρώ από 2.955 που ήταν το 2013),
-τα κονδύλια για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου μειώνονται 33,3% (108 εκατ.ευρώ από 162 το 2013),
-η επιστροφή ΦΠΑ παραμένει «παγωμένη» στα επίπεδα του 2013 (180 εκατ.ευρώ από 308 εκατ.ευρώ που ήταν το 2012, δηλαδή μείωση 41,6% σε σχέση με το 2012),
-οι συνολικές οικονομικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα προβλέπεται να μειωθούν στο 2014 κατά 9,4 % (5.782 εκατ.ευρώ από 6.383 εκατ.ευρώ που ήταν το 2013).
Χιλιάδες αγροτικές οικογένειες (πάνω από το 50% των αγροκτηνοτρόφων) είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους ενώ τέλη, εισφορές, χαράτσια κλπ (π.χ. χαράτσι ΔΕΗ, εισφορές ΟΓΑ, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, χαράτσια στα νοσοκομεία, τέλη ύδρευσης, δήλωση ΟΣΔΕ κλπ) εξανεμίζουν ότι απομένει από το αγροτικό εισόδημα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τις απειλές κατασχέσεων και από την άλλη την επιχείρηση τρομοκράτησης από την κυβέρνηση που στήνει νέα αγροτοδικεία, στέλνει αγροτοσυνδικαλιστές στον εισαγγελέα (Καρδίτσα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη κλπ) και με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» φορτώνει πολύμηνες φυλακίσεις σε δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις (86 αγρότες στο Ηράκλειο, 10 στην Ελασσόνα, 5 στην Κοζάνη κλπ).
Σε πολλά και οξυμένα προβλήματα, λοιπόν, «πατάνε» οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις των αγροτών που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη Καρδίτσα, στη Λάρισα, στη Φθιώτιδα, στη Κρήτη και αλλού. Στην αιχμή αυτών των κινητοποιήσεων βρίσκεται η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Και για τους φτωχομεσαίους αγρότες η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης.


Προκήρυξη των
Οργανώσεων Θεσσαλίας του ΚΚΕ(μ-λ)
για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Μπροστά σε χειρότερες μέρες βρίσκεται η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με απανωτά μέτρα και νομοσχέδια φορτώνουν δυσβάσταχτους φόρους σε μικρούς και μεσαίους αγρότες, πετσοκόβουν κι άλλο το πενιχρό αγροτικό εισόδημα και οδηγούν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Με τη νέα χρονιά έρχεται νέο κύμα φοροληστείας:
- από 1.1.2014 εξισώνονται οι αγρότες με τις επιχειρήσεις και υποχρεώνονται να κρατάνε βιβλίο εσόδων-εξόδων που εκτός από επιπλέον έξοδα για το λογιστή σημαίνει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση με φόρο επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου 55%, κ.λπ.
- καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα και αυξάνεται η φορολόγηση των αγροτών αφού το καθαρό αγροτικό εισόδημα θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ
- για πρώτη φορά, με τον νέο φόρο ακινήτων, μπαίνει φόρος στα χωράφια και στην αγροτική γη, κλπ
Εκτός από τα φορομπηχτικά μέτρα, στον προϋπολογισμό για το 2014 προβλέπονται
νέες περικοπές και νέες μειώσεις στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα: οι δαπάνες για συντάξεις ΟΓΑ μειώνονται 5,4%, τα κονδύλια για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μειώνονται 33,3%, η επιστροφή ΦΠΑ «παγώνει» στα επίπεδα του 2013 (μείωση 41,6% σε σχέση με το 2012), οι άμεσες ενισχύσεις μειώνονται 9% κλπ
Παράλληλα, με τέλη, εισφορές, χαράτσια κλπ (π.χ. χαράτσι ΔΕΗ, εισφορές ΟΓΑ, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, χαράτσια στα νοσοκομεία, τέλη ύδρευσης, δήλωση ΟΣΔΕ κλπ) εξανεμίζουν ότι απόμεινε από το αγροτικό εισόδημα.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση τρομοκρατεί τους αγρότες, στήνει νέα αγροτοδικεία, στέλνει αγροτοσυνδικαλιστές στον εισαγγελέα (Καρδίτσα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη κλπ) και με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» φορτώνει πολύμηνες φυλακίσεις σε δεκάδες αγρότες (86 αγρότες στο Ηράκλειο, 10 στην Ελασσόνα, 5 στην Κοζάνη κλπ).
Οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξωπετάγονται από την παραγωγή και οδηγούνται στον αφανισμό και στο ξεκλήρισμα. Κάτω από τις επιταγές της ΕΕ και της ΚΑΠ η κυβέρνηση συρρικνώνει-καταστρέφει τον πρωτογενή τομέα και ξεπουλά το λαό και τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Το ΚΚΕ(μ-λ) συμπαραστέκεται στους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενάντια σ’ αυτή τη πολιτική. Τους καλεί να δυναμώσουν την πάλη τους. Να οικοδομήσουν ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό ενάντια στην πολιτική που λεηλατεί το εισόδημά τους, που φτωχοποιεί και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους, που φέρνει απόγνωση και δυστυχία στα χωριά. Είναι αγώνας για την επιβίωση, είναι αγώνας δίκαιος.
Τους καλεί να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, να τους ζωντανέψουν, να στήσουν νέους συλλόγους σε όσα χωριά δεν υπάρχουν. Να ενεργοποιήσουν τις ομοσπονδίες, να ανασυγκροτήσουν το αγροτικό κίνημα και τα διεκδικητικά όργανα πάλης του. Να πάρει η φτωχή και μεσαία αγροτιά την υπόθεση στα χέρια της, βάζοντας μπροστά άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις που συσπειρώνουν την πλειοψηφία, που δίνουν ανάσα στον αγροτόκοσμο, που βάζουν φρένο στην αντιαγροτική πολιτική.
  • Να μην περάσει η νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης.
  • ΟΧΙ στη φορολόγηση της αγροτικής γης,
  • ΟΧΙ στα υποχρεωτικά βιβλία εσόδων-εξόδων
  • ΟΧΙ στην κατάργηση του αφορολόγητου.
ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ! Μέσα από τους αγώνες του σήμερα ενάντια στη αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική μπορούν και πρέπει να συγκροτηθούν οι λαϊκές δυνάμεις, να οργανωθούν, να αντιπαλέψουν αυτή τη πολιτική, να την ανατρέψουν. Να έχουμε νίκες! Κόντρα σε εκλογικές αυταπάτες, κόντρα σε συμβιβασμούς και ηττοπάθειες, κόντρα στον «αναχωρητισμό» και την κομματική περιχαράκωση.
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΠΑΛΗ για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή μας.
Για Ψωμί-Δουλειά-Ειρήνη-Δημοκρατία-Εθνική Ανεξαρτησία.